Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor de romane; potrivit statisticilor UNESCO operele sale au fost traduse în 148 de limbi. Anul 2005 a fost anul centenarului morții scriitorului marcat în Franța și în alte tarii francofone, printre care și România, prin reeditări ale volumelor sau ale unor opere de exegeză despre Jules Verne.
Jules Gabriel Verne s-a născut la 8 februarie 1828 la Nantes, un port aglomerat din Franța, unde a fost fascinat de vapoarele care plecau și veneau, acestea fiind o sursă inepuizabila de inspirație pentru aventurile și călătoriile imaginare care aveau să încânte mai apoi generații întregi de copii.
Precursor al literaturii științifico-fantastice, prin operele sale a făcut cunoscute o varietate de inovații tehnologice cu zeci de ani înainte ca acestea să devină realitate. Savanți precum Edwin Hubble, Jacques Cousteau și Hermann Oberth au fost fascinați de romanele lui Jules Verne și au recunoscut că scrierile sale pline de fantezie au fost pentru ei o sursă de inspirație.
Jules Verne ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori, du pa Agatha Christie. A scris în total 70 de cărți, dintre care 44 au fost incluse în seria "Călătoriilor extraordinare".
Printre cele mai cunoscute volume amintim:
- 20.000 de leghe sub mări
- O călătorie spre centrul Pământului
- Copiii căpitanului Grant
- Ocolul Pământului în 80 de zile
- Cinci săptămâni în balon
- Căpitan la cincisprezece ani
- Steaua sudului
- Doi ani de vacanță