Basm Aleodor imparat: A fost odata ca niciodata etc. A...

Basm

Aleodor imparat:

A fost odata ca niciodata etc.

A fost odata un imparat. El ajunsese la caruntete, si nu se invrednicise a avea si el macar un copil. Se topea d-a-n picioarele, bietul imparat, sa aiba si el, ca toti oamenii, macar o starpitura de fecior, dara in desert.

Cand, tocmai, la vreme de batranete, iata ca se indura norocul si cu dansul si dobandi un drag de copilas, de sa-l vezi si sa nu-l mai uiti. Împaratul ii puse numele Aleodor. Cand fu a-l boteza, imparatul aduna Rasarit si Apus, Miazazi si Miazanoapte, ca sa se veseleasca de veselia lui. Trei zile si trei nopti tinura petrecerile si se chefuira si se bucurara, de o tinura minte cat traira.

Baiatul de ce crestea, d-aia se facea mai istet si mai iscusit. Nu mai trecu mult si iata ca imparatul ajunse la marginea groapei. Cand fu la ceasul mortii, el lua copilul pe genunchi si-i zise:

- Dragul tatei, iata ca Dumnezeu ma cheama. Sunt in clipa de a-mi da obstescul sfarsit. Eu vaz ca tu ai sa ajungi om mare. Si chiar mort, oasele mele se vor bucura in mormant de ispravile tale. Asupra carmuirei imparatiei n-am nimic sa-ti zic, fiindca tu, cu iscusinta ta, stiu ca ai s-o duci bine. Un lucru numai am sa-ti spui: Vezi tu muntele acela de colo, sa nu te duca pacatele sa vanezi p-acolo, ca este nevoie de cap. Acel munte este mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop: si cine calca pe mosia lui, nu scapa nepedepsit.

Acestea zicand, casca gura de trei ori si-si dete sufletul. Se duse si el ca toata suflarea de pe pamant, de pare ca n-a fost de cand lumea si pamantul.

Îl jelira ai sai, il jelira boierii, il jelira si poporul; in cele de pe urma trebuira sa­l ingroape.

Aleodor, dupa ce se urca in scaunul tatane-sau, desi copilandru, puse tara la cale ca si un om matur. Toata lumea era multumita de domnirea sa, si oamenii se faleau ca le-a fost dat de sus ca sa traiasca in zilele lui.

Adesea iesea Aleodor la vanatoare ca sa-si petreaca ceasurile ce-i prisosea de la trebile imparatiei. El tinea minte ce-i spusese tatane-sau si se silea sa-i pazeasca cuvintele cu sfintenie.

Într-o zi, nu stiu cum facu, dus fiind pe ganduri, si aluneca de calca pe pamantul pocitului de om. N-apuca sa faca zece, douazeci de pasi, si iata case pomeni cu dansul dinaintea lui.

Acum nu-i era lui pentru ca trecuse pe pamantul omului celui slut si scarbos, ci ii era ciuda cum de sa calce vorba tatalui sau ce-i spusese cu grai de moarte.

Pocitania pamantului ii zise:

- Toti nelegiuitii ce-mi calca hotarul cad in robia mea.

- Mai intai trebuie sa stii, ii raspunse Aleodor, ca din nebagare de seama si fara de voia mea am calcat pe coprinsul tau, si n-am nici un gand rau asupra-ti.

- Eu te socoteam mai altfel; dara vaz ca ai de gand sa-ti ceri iertaciune de la mine ca toti fricosii.

- Ba sa ma fereasca Dumnezeu! Eu ti-am spus curatul adevar, si daca vrei lupta, alege-ti: in sabii sa ne taiem, in buzdugane sa ne lovim, ori in lupta sa ne luptam.

- Nici u

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre pământ, luptă, dans, moarte, zi, copii, popor, zi de naștere, om, minte, clipă, păcat, noapte, lume, sfârșit, cuvânt, dumnezeu, adevăr, bătrânețe, nume, suflet, nevoie, noroc, lucru, țară, trădarea de țară, nimic, rău, bine.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Fata saracului cea isteata: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un om si o femeie. Ei erau atat de saraci, incat n-aveau dupa ce bea apa. Nici tu...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Voinicul cel fara de tata: A fost odata ca niciodata ca dac nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost un imparat s-o imparateasa. Ei aveau numai o fata si o pazea ca lumina ochilor lor. Ea...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Ivan Turbinca: Era odata un rus, pe care il chema Ivan. Si rusul acela din copilarie se trezise in oaste. Si slujind el cateva soroace de-a randul, acuma era batran. Si mai-marii lui,...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Palatul de clestar: Cam pe la inceputul vremilor, pana unde prastia mintii nu azvarle, se povesteste, asa, ca din scorneala, ca omul era croit din alte foarfeci si cioplit din alta barda. Tot...

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 23 mai:
Garabet Ibraileanu A fost născut Garabet Ibraileanu.
Alphonse Esquiros A fost născut Alphonse Esquiros.
Margaret Fuller A fost născut Margaret Fuller.
Valeriu Armeanu A fost născut Valeriu Armeanu.
A fost născut Cornel Brahas.
A fost născut Radu Felix.
A fost născut Octavian Georgescu.
Comemorări, 23 mai:
Henrik Ibsen A murit Henrik Ibsen.