Basm Baiatul cel bubos si ghigortul: A fost odata ca...

Basm

Baiatul cel bubos si ghigortul:

A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit.

A fost odata un baiat. El, de la nasterea lui, se pomenise bubos. Ce n-a facut el ca sa se curete de bube? dara in desert. Baietii la joc si fetele la hora il huiduia si fugiau de dansul ca de o lepra.

Si fiindca n-avea incotro, si el, biet, isi inghitea amarul, si rabda. Nici tu joc, nici tu veselie, nici tu dezmierdare. Se uita cu jind la ceilalti baieti si flacai, cum unii se incurau jucandu-se, cum altii se zbenguiau cu fetele, si ramnea la dansii.

În toate zilele se ducea el la un put de aducea apa pentru casa. Drumul insa ii era pe la curtea imparateasca. Într-o zi, cand scoase apa vazu in ciutura un ghigort. Bucuria lui, ca o sa aiba in ziua aceea leguma mai deosebita. Cand, ce sa vezi d-ta? pestele incepu sa-i vorbeasca:

- Flacaule, arunca-ma iara in put, si nu-ti face pacat cu mine, ca mult bine ti-oi prinde si eu vrodata.

Baiatul se minuna de asta; cum de sa vorbeasca un peste? Simti el ca trebuie sa fie aci la mijloc ceva nazdravan si-i dete drumul in put.

Fata imparatului nu voia cu nici un chip sa se marite. Ce nu facu bietul tata-sau, ce nu drese ca sa-si dea fata la casa ei, dara ca s-o induplece, ba. Ei nu-i da inima sa­si lege capul cu nici unul din petitorii ce veneau sa o ceara, desi toti erau imparati si fii de imparati.

Baiatul cel bubos insa de cate ori trecea cu cofa la apa si ea era la fereastra, vedea ca ii tot rade. El nici sa se gandea ca pentru dansul se punea la fereastra, si ca il pandea pana ce trecea, ci socotea ca asa este ea de felul ei cu zambetul pe buze. Pasamite fata imparatului, ori ca cunoscuse ca el o sa fie un om frumos, ori ca o tragea ata ca spre ursitul ei.

Azi asa, maine asa, pana ce, intr-o zi, il chema de vorbi cu el. Sa se prapadeasca baiatul de rusine cand vazu ca pe dansul il cheama! Se facu rosu ca sfecla, se zapaci pana intr-atata de nu stiu deocamdata sa zica nici doua boabe leganate. Atat de mult se fastacise el.

Apoi, tiindu-si firea si luandu-si inima in dinti, dete niste raspunsuri de merse fetei tocmai la inima.

Vezi ca si vorba lui ca si a fetei era vorba cu lipici, dragul neichii; fetei ii tacaia inima nu-i tacaia, dara lui stiu ca-i tacaia de sta sa-i iasa afara din piept. Si dintr-acel minut, nu stiu ce facea el, nu stiu ce dregea, ca se pomenea, fara voia lui, trecand pe la curtea imparateasca, ia asa, numai ca sa treaca.

El isi uitase de peste. Acum isi aduse aminte de dansul, si ducandu-se la put intr­o zi, se uita inauntru si zise:

- Peste, pestisor, ghigortule draga, mi-ai zis ca ai sa-mi prinzi bine odata, odata; rogu-te, scapa-ma de bubele astea uricioase si imputite.

N-apuca sa sfarseasca vorba bine, si ce sa vezi dumneata? odata ii cazu bubele, si ramase curat si luminat, ca un pui de brad.

Cand l-a vazut fata de imparat asa mandru si frumos, nu s-a mai putut opri, si l­a sarutat. Vezi ca inima ii da branci catre dansul, si s

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre dans, față, inimă, amar, jocuri, zâmbet, zi, sărut, uitare, apă, frumusețe, bine, lege, mândrie, naștere, bucurie, rușine, păcat, casă, râs, zi de naștere.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Tugulea, fiul unchiasului si al matusei: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un mos si o baba. Ei erau saraci de n-aveau dupa ce bea apa. Cand...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Fat-Frumos din lacrima: În vremea veche, pe cand oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decat in germenii viitorului, pe cand Dumnezeu calca inca cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale...

(0) (0) (0)
Basme

Capra cu trei iezi: Era odata o capra care avea trei iezi. Iedul cel mare si cu cel mijlociu dau prin bat de obraznici ce erau; iara cel mic era harnic si cuminte. Vorba ceea: "Sunt cinci degete la...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Copiii vaduvului si iepurele, vulpea, lupul si ursul: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un om. El avea o fata si un baiat. Si ramaind vaduv de...

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 23 mai:
Garabet Ibraileanu A fost născut Garabet Ibraileanu.
Alphonse Esquiros A fost născut Alphonse Esquiros.
Margaret Fuller A fost născut Margaret Fuller.
Valeriu Armeanu A fost născut Valeriu Armeanu.
A fost născut Cornel Brahas.
A fost născut Radu Felix.
A fost născut Octavian Georgescu.
Comemorări, 23 mai:
Henrik Ibsen A murit Henrik Ibsen.