Basm Fata mosului cea cu minte: A fost odata ca niciodata...

Basm

Fata mosului cea cu minte:

A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit.

A fost odata un om batran care avea o fata mare, de se dusese vestea in lume de vrednicia ei. Mosneagul (unchiasul) se casatori de a doua oara cu o baba, care avea si ea o fata mare.

Baba, insa, punea pe fata unchiasului la toate greutatile casei; iar fata ei se clocise de sedere.

Biata fata unchiasului torcea, tesea, facea paine, matura si scutura fara sa zica nici pis! dara baba punea parte fetei sale, si para la unchias pe fiica lui si o tot ocara.

Nu era ziulita lasata de Dumnezeu sa nu se certe cu el, ca sa-si goneasca copila, si-i zicea:

- Daca nu-ti vei duce fata de aici, paine si sare pe un taler cu tine nu mai mananc.

Bietul om se cam codea; dara baba intr-o noapte turna apa pe vatra si stinse focul ce-l invalise fata unchiasului de cu seara.

A doua zi, dis-de-dimineata, se scoala fata sa faca focul, fiindca tot pe ca cadea pacatele; dara foc nu mai gasi in vatra.

Atunci, de frica sa nu o ocarasca muma-sa cea vitrega, se urca pe bordei, se uita in toate partile, doara va vedea incotrova vreo zara de foc, ca sa se duca sa ceara macar un carbune; dara nu se vazu nicairi ceea ce cauta ea. Cand, tocmai cand era sa se dea jos, zari spre rasarit abia licarind o mititica valvotaie; se cobori de pe acoperis si o lua intr-acolo.

Se duse, se duse si la foc nu mai ajunse; dara in drumul ei intalni o gradina paraginita, care o striga zicandu-i:

- Fata mare, fata mare! vino de-mi curata pomii ce mi-au mai ramas de omizi; si, cand t-ei intoarce, ti-oi da poame coapte sa mananci.

Se apuca fata de lucru numaidecat si cum ispravi, indata pleca.

Mai incolo dete peste un put, care ii striga:

- Fata mare, fata mare! vino de ma sleieste, ca ti-oi da apa rece, sa te racoresti cand t-ei intoarce.

Data slei putul si pleca inainte.

Merse ce merse si dete peste un cuptor, care-i striga si acesta:

- Fata mare, fata mare! vino de ma lipeste si ma sterge de cenuse, si, cand t-ei intoarce, iti voi da azima calda.

Fata lipi si sterse cuptorul si-si cauta de drum.

Mai merse nitel si dete peste o cascioara, si batu la poarta.

- Cine e acolo? ii zise dinauntru; daca e om bun sa intre, daca nu, sa nu vie, caci am o cateluse cu dintii de fier si cu maselele de otel, si-l face mici farami.

- Om bun, raspunse fata.

Dupa ce intra, fiindu-i frica de muma-sa vitrega sa nu o bata daca se va intoarce acasa, pentru ca intarziase, intreba daca nu cumva are trebuinta de o slujnica. Santa Vinerea, care locuia inauntru si care priimi pe fata, ii raspunse ca are trebuinta de o asemenea fata; ea ramase acolo.

Mai intai ii spuse ca treaba ce are sa faca dimineata este sa dea de mancare puilor ce-i avea in curte, insa mancarea sa fie nici calda, nici rece; apoi sa scuture si sa deretice pan casa. Iara maica Santa Vinerea pleca la biserica. Fata facu tot, precum ii poruncise.

Cand veni acasa, Santa Vinerea intreba de

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre față, foc, mâncare, acasă, frică, păcat, școală, apă, povești, minte, noapte, uitare, lume, dumnezeu.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Povestea lui Stan Patitul: Era odata un flacau statut, pe care-l chema Stan. Si flacaul acela din copilaria lui se trezise prin straini, fara sa cunoasca tata si mama si fara nici o ruda care...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Fat-Frumos cu parul de aur: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata intr-o pustie mare un pustnic, si petrecea singur singurel. Vecinii sai erau...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Omul de piatra: A fost odata un imparat si o imparateasa, amindoi tineri si frumosi, dar nu faceau copii. Într-o zi, veni la imparatul un arap buzat si-i zise: — Sa traiesti, luminate...

(1) (2) (1)
Basme

Colo sus pe langa luna Colo sus pe langa luna, R: Corinde-ne, Doamne Este un scaun de odihna. Iar pe scaun, cine sade? Sade, sade Maica Sfanta Cu-n Fiut frumos in brate. Fiul plange, Maica-i zice:...

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.