Basm Hotu imparat: A fost odata ca niciodata ca daca n-ar...

Basm

Hotu imparat:

A fost odata ca niciodata ca daca n-ar fi fost nu s-ar fi povestit.

A fost odata un imparat mare si puternic. Abia la vremea caruntetei dobandi si el un copil. Bucuria lui fu nespusa cand se vazu si el tata, si toata imparatia lui fu vesela dinpreuna cu dansul, caci acest imparat era bun, drept si temator de Dumnezeu. Pentru aceasta, el facu mult bine poporului sau. Si toti intr-un gand si intr-o glasuire dete marire Domnului ca s-a indurat a le da un mostean al imparatiei.

Acest imparat puse de gand ca pe fiul sau sa-l dea sa invete toate meseriile si toata procopseala carturarilor.

Fiul imparatului crestea intr-o luna cat altii intr-un an. Cand fu de opt ani, parea ca este de optsprezece.

Daca vazu asa, tata-sau, imparatul, il dete la carte; dupa ce invata filosofia si citirea pe stele, de la cei mai iscusiti dascali, il dete la cel mai mester vraci, de invata si mestesugul leacurilor.

Vazand tata-sau, imparatul, ca fiu-sau are tinere de minte grozava si ia in cap usor cele ce i se arata, se umplu de multumire sufleteasca, caci Dumnezeu ii dase un copil tocmai dupa gandul sau.

Învatand el toata cartea, imparatul a inceput a trimite pe fiu-sau din cetate in cetate sa invete toate meseriile. Cum auzea ca in cutare cetate este cate vrun mester mai dibaci si ca acea meserie nu se afla pe la dansul, indata il trimitea sa invete si acea meserie.

Astfel umbla fiul imparatului din tara in tara, ca si un pribeag, pana ce invata toate meseriile de pre pamant. Si intorcandu-se la palaturile tatalui sau, socotea ca acum s-a sfarsit; are sa se stranga de pre drumuri.

De bucurie ca are un fiu asa de procopsit si de iscusit, tatal sau facu o masa mare, unde chema pe toti imparatii, vecinii lui, ca sa le arate fiul sau procopseala.

Însusi fiul imparatului porunci la bucatari si le arata cum sa faca bucatele. Mesenii nu stiau cum sa mai laude gustul acestor bucate. Cand, iata ca vine si fiul imparatului la masa. Se chefuira, deci, si stii, vorba aluia, vorba vorba aduce. Începura imparatii a-si povesti despre judecatile si dreptatile ce facuse fiecare in imparatia sa. Între altele, unul spuse ca se va cai cat va trai el, pentru ca a osandit pe un om drept, invinovatit fiind ca ar fi furat niste lucruri, pe cand altul a fost hotul, precum se dovedi mai in urma.

Cum auzi imparatul care dedese ospatul, se intoarse catre fiul sau si zise:

- Stiu ca, daca un imparat voieste sa fie drept si adevarat stapanitor supusilor sai, trebuie sa stie toate meseriile, ca sa cunoasca prin insusi ochii sai pasurile fiecaruia. De aceea, fatul meu, te-am dat sa inveti toate mestesugurile. Nu mi-a venit in gand ca si hotia este un mestesug. Aceasta iti ramane sa mai inveti, dupa care te vei face un imparat ca Solomon imparat si cum altul nu va mai fi pe lume.

- Ii! tata, raspunse fiul de imparat, carele se rusina si se rosise ca o sfecla, cum de ma osandesti astfel ca pe un vinovat de codru?

Si sculandu-se de la masa, se

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre filozofie, bucurie, dans, copii, mulțumire, țară, trădarea de țară, vinovăție, poveste, sfârșit, cărți, început, dumnezeu, adevăr, stele, minte, lună, lume, ochi, pământ, bine.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Danila Prepeleac: Erau odata intr-un sat doi frati, si amandoi erau insurati. Cel mai mare era harnic, grijuliu si chiabur, pentru ca unde punea el mana punea si Dumnezeu mila, dar n-avea...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Roman Nazdravan: A fost odata ca niciodata, daca n-ar fi, nici ca s-ar povesti; cind sa potcovea purecele cu noua sute nouazeci si noua oca de fier, si tot da cu spatele de cer; lingurita...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Fat-Frumos cu carata de sticla: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un om, caruia i se urase cu desertaciunile cetatilor si se facuse sihastru....

(0) (0) (0)
Basme

Basm Zana muntilor: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un imparat foarte viteaz; toate imparatiile de prinprejurul imparatiei sale ii cerea sfaturi:...

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 23 mai:
Garabet Ibraileanu A fost născut Garabet Ibraileanu.
Alphonse Esquiros A fost născut Alphonse Esquiros.
Margaret Fuller A fost născut Margaret Fuller.
Valeriu Armeanu A fost născut Valeriu Armeanu.
A fost născut Cornel Brahas.
A fost născut Radu Felix.
A fost născut Octavian Georgescu.
Comemorări, 23 mai:
Henrik Ibsen A murit Henrik Ibsen.