Basm Omul-de-flori-cu-barba-de-matasa sau povestea lui...

Basm

Omul-de-flori-cu-barba-de-matasa sau povestea lui Fat-Frumos:

A fost odata ca niciodata, daca n-ar fi, nici ca s-ar mai povesti, cind lupii beau tutun si ursii faceau sapun, de-si ungeau femeile fetele si unchesii barbile.

A fost odata un imparat mare si tare. Dupa ce batu pre toti imparatii pamintului si le lua imparatiele, se insura si facu trei fete: una cu soarele-n frunte, alta cu luna in spate, iar cea mai mica cu luceafarul de dimineata iarasi in frunte; si toate erau mai frumoase decit zinele muntilor si ale padurilor.

Aceste fete se dusera la scaldat si intrara intr-o baie de marmura; dar deodata se ridica o furtuna pe cer si le rapi pe citetrele. Ajungind la urechile imparatului aceasta intimplare, i se taie inima si muri, lasind pe imparateasa vaduva.

Într-o zi, imparateasa se apuca sa mature pin casa, dar pe cind matura, ii sari un bob de piper in poala; ea lua bobul si-l puse pe soba, dar el sari si de acolo iar in poala imparatesei. Vazind ca nu poate scapa de dinsul, il inghiti; si asa ramase grea si nascu un copil cu parul de aur.

Acest copil crestea in trei zile cit cresc alti copii in treizeci de ani si se facu voinic ca brazii muntilor. Împarateasa il dete la dascal de invata toate maestriile lumei si, temindu-se ca sa nu-l piarza, ii facu o colivie de aur si-l inchise intr-insa, dindu-i jucarii copilaresti ca sa-i treaca de urit.

Într-o zi trecu p-acolo o baba cu doua tivdi cu apa; feciorul de imparat o vazu si, tragind cu arcul ii sparse amindoua tivdiile. Baba se uita in sus si, vazindu-l, ii zise:

— Lua-te-ar mama Vintului turbat, care a luat pe citetrele surorile tale.

Feciorul de imparat, cum auzi blestemul babei, chema pe muma-sa si-i zise:

— Ian spune-mi, mama, am avut eu surori ori nu?

— N-ai avut, dragul mamei, nici o sora, raspunse imparateasa.

— Spune-mi drept, mama, ca daca nu, ma vei pierde.

Vazind insa ca muma-sa nu voia sa-i spuna adevarul, se facu bolnav si-i zise ca, daca nu-i va da tita de subt talpa casei, el va muri. Împarateasa fagadui ca-i va implini aceasta cerere. Atunci el se scula din pat si radica talpa casei si ma-sa puse tita subt talpa, dar el lasa talpa cam greu peste tita, zicind iarasi ma-sii:

— Spune-mi, mama, am avut eu alti frati sau surori?

Deocamdata muma-sa nu voi sa-i spuie, dar el lasa talpa si mai mult; atunci muma-sa, nemaiputind sa rabde, zise:

— Sa stii, fatul meu, ca ai avut trei surori mai frumoase decit zinele riurilor si ale padurilor, dar le-au rapit cei trei zmei care lacuiesc pe tarimul cellalt.

— Spune-mi acum ce fel de om a fost tata-meu, care sunt armele care purta si pe ce cal incalica?

— Tata-tau a fost un mare viteaz si s-a batut noua ani cu zmeul Rachita-inflorita, ca sa ia pe sora-sa de nevasta; armele lui sunt ingropate la radacina unui plop in gradina, iar calul paste iarba verde prin livede.

Atunci el, incredintindu-se despre toate, i-a dat drumul si, ducindu-se la un vrajitor, i-a spus tot ce aflase de l

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre povești, frumusețe, copii, mamă, femeie, față, zi, flori, uitare, adevăr, soare, lună, cer, inimă, oameni, apă, acasă.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Poveste taraneasca: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un imparat. El avea trei feciori. Cand fu la ceasul mortii, isi chema feciorii si le zise:...

(1) (1) (0)
Basme

Basm Omul de piatra: A fost odata un imparat si o imparateasa, amindoi tineri si frumosi, dar nu faceau copii. Într-o zi, veni la imparatul un arap buzat si-i zise: — Sa traiesti, luminate...

(1) (2) (1)
Basme

Colo sus pe langa luna Colo sus pe langa luna, R: Corinde-ne, Doamne Este un scaun de odihna. Iar pe scaun, cine sade? Sade, sade Maica Sfanta Cu-n Fiut frumos in brate. Fiul plange, Maica-i zice:...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Cei trei frati imparati: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un biet om sarac. El avea femeie si trei copilasi. Lucra bietul om de da pe branci,...

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.