Basm popular Balaurul cel cu sapte capete; A fost odata...

Basm popular

Balaurul cel cu sapte capete;

A fost odata ca niciodata, ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit.

A fost odata intr-o tara un balaur mare, nevoie de cap. El avea sapte capete, traia intr-o groapa, si se hranea numai cu oameni. Cand iesea el la mancare, toata lumea fugea, se inchidea in case si sta ascunsa pana ce-si potolea foamea cu vreun drumet pe care il tragea ata la moarte. Toti oamenii locului se tanguiau de rautatea si de frica balaurului. Rugaciuni si cate in luna si in soare se facusera, ca sa scape Dumnezeu pe biata omenire de acest nesatios balaur, dara in desert.

Fel de fel de fermecatori fusera adusi, insa ramasera rusinati cu vrajele lor cu tot.

În cele din urma, daca vazu imparatul ca toate sunt in desert, hotari ca sa dea pe fiica lui de sotie si jumatate imparatia sa acelui voinic, care va scapa tara de aceasta urgie, si dete in stire la toata lumea hotararea sa.

Iara dupa ce se duse vestea in tara, mai multi voinici se vorbira sa mearga impreuna la panda si sa mantuiasca tara de un asa balaur infricosat. Ei se intelesera intre dansii ca sa faca un foc la marginea cetatii, care era mai apropiata de locul unde traia balaurul, si in care cetate era si scaunul imparatiei, si acolo sa stea sa privegheze pe rand cate unul, unul, pe cand ceilalti sa se odihneasca; si ca nu cumva cela ce ar fi de panda sa doarma si sa vie balaurul sa-i manance d-a gata, facura legatura ca cela care va lasa sa se stinga focul sa fie omorat, drept pedeapsa daca va dormi cand ar trebui sa fie destept.

Cu acesti voinici se intovarasi si un om verde, pui de roman, stii colea, care auzise de fagaduinta imparatului si venise sa-si incerce si el norocul.

Pornira, deci, cu totii, isi alesera un loc aproape de groapa si se pusera la panda.

Pandira o zi, pandira doua, pandira mai multe zile, si nu se intampla nimic. Iara cand fu intr-una din zile, cam dupa asfintitul soarelui, pe cand era de rand viteazul nostru sa pandeasca, iesi balaurul din groapa si se indrepta catre voinicii cari dormeau pe langa foc.

Viteazului care priveghea, i se facuse inima cat un purice, dara, imbarbatandu­se, se repezi, si unde se arunca, mare, asupra balaurului cu sabia goala in mana, si se lupta cu dansul, pana ii veni bine si harst! ii taie un cap, harst! si-i mai taie unul, si asa cate unul, cate unul pana ii taie sase capete.

Balaurul se zvarcolea de durere si plesnea din coada, de te lua fiori de spaima, viteazul nostru insa se lupta de moarte si obosise, iara tovarasii sai dormeau dusi.

Daca vazu el ca tovarasii sai nu se desteapta, isi puse toate puterile, se mai arunca o data asupra grozavului balaur si-i taie si capul ce-i mai ramasese. Atunci un sange negru lasa din ea, fiara spurcata, si curse, si curse, pana ce stinse si foc si tot.

Acum ce sa faca viteazul nostru, ca sa nu gaseasca focul stins, cand s-or destepta tovarasii lui, caci legatura lor era ca sa omoare pe acela care va lasa sa se stinga focul. S-apuca mai inta

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre foc, țară, luptă, moarte, răutate, pedeapsă, zi, oameni, durere, soție, foame, lume, sânge, stele, dans, mâncare, noroc, povești, nevoie, frică, lună, soare, nimic, inimă, dumnezeu, bine.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm popular Luceafarul de seara si Luceafarul de zi: A fost cand a fost, pe vremea cand se potcovea puricele cu nouazeci si noua oca de fier la un picior, cu nouazeci si noua oca de otel la alt...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Ileana cea sireata: A fost ce-a fost; daca n-ar fi fost nici nu s-ar povesti. A fost odinioara un imparat care avea trei fete, dintre care cea mai mare era frumoasa, cea mijlocie si mai...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Hotu imparat: A fost odata ca niciodata ca daca n-ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un imparat mare si puternic. Abia la vremea caruntetei dobandi si el un copil. Bucuria lui fu...

(2) (0) (0)
Basme

Basm Fata mosului cea cu minte: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un om batran care avea o fata mare, de se dusese vestea in lume de vrednicia ei....

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 18 iun:
Gail Kathleen Godwin A fost născut Gail Kathleen Godwin.
Jürgen Habermas A fost născut Jürgen Habermas.
Charles Gounod A fost născut Charles Gounod.
A fost născut Traian Olteanu.
A fost născut Lia Tacu.
Comemorări, 18 iun:
Samuel Butler A murit Samuel Butler.