Basm popular Ion cel sarac si Zana Lacului: Cica au fost...

Basm popular

Ion cel sarac si Zana Lacului:

Cica au fost undeva intr-o tara un om si o femeie, si cat au trait au tot argatit pe la boieri. Dar din munca lor nu se alegeau cu nimic. De slujeau pe haine, se ponoseau, de slujeau pe bani, se cheltuiau, de slujeau pe vite, se treceau. Nu le mergea la nimic, si pace. De munci grele, de necazuri a murit si omul, si femeia. Si au lasat din urma lor un bordei si un ogor. Orfan pe acest pamant, fara sprijin de nicaieri, a ramas si un baiat al lor cu numele Ion.

Ce sa faca baiatul singur? A semanat ogorul din jurul bordeiului cu grau. La vremea lui a crescut graul mare, frumos, o dragoste sa te uiti la el. De la radacina si pana la varf avea numai spice de aur.
— Acuma, face Ion, sa-mi caut o secera buna, sa secer graul, sa nu se scuture.
A umblat pe la iarmaroc, pe la fierari, a cumparat o secera si se intorcea sa puna lanul in clai. Cand colo, se uita el, graul tot era scuturat de pasari, pana si paiele erau mancate. A ramas baiatul sarac fara seaman, de nu avea dupa ce bea o gura de apa.
Umbla el asa necajit cat umbla si se gandeste: "O sa seman ogorul cu hrisca si tot o sa strang roada anul acesta".
A semanat hrisca si a rasarit bine, a inflorit si se arata roada multa, dar intr-o noapte a dat o bruma si s-a topit toata hrisca din varf pana in radacina.
Amu vazuse baiatul ca-i nevoie mare si s-a pornit in lume. Si a tot mers pe dealuri necalcate, pe vai neumblate si a ajuns la o curte boiereasca.
Acolo s-a oprit sa argateasca un an. La un an, a primit simbrie un manz. Bucuros s-a pornit el inapoi si a poposit la o margine de padure. Niste lupi s-au repezit din padure si au mancat manzul. Ce sa faca atunci sarmanul Ion? Iar s-a dus la boierul la care argatise. Stapanul l-a primit si i-a zis:
— Spune, Ioane, ce rasplata vrei, ca ce ii cere ti-oi da.
Se uita Ion si vede o piatra de moara.
— Nu stiu, stapane, pe ce sa slujesc, ca la nimic nu-mi merge, doar pe piatra cea de moara sa ne impacam sa-ti slujesc.
— Vai de mine, mai baiate, de ce sa-ti prapadesti munca in zadar, a raspuns stapanul, alege si tu alta plata.
— Pe vite nu mai slujesc, vreau sa slujesc pe piatra cea de moara.
S-au impacat si a argatit baiatul cu tot inadinsul. Dupa ce s-a implinit slujba, i-a dat piatra cea de moara, si Ion a dus-o si a asezat-o dinaintea bordeiului.
Cand venea cu cofele de la izvor, le aseza pe piatra si se uita bucuros la ele ca la o mare avere.
Într-o buna zi, s-a ridicat o furtuna naprasnica, cerul s-a innourat, a inceput sa tune si sa fulgere, si a detunat piatra, de s-a facut ea mici farame.
Ion s-a uitat la piatra cea de moara si, cand a vazut-o numai bucati, a zis:
— Nici la paine, nici la vite, nici la piatra seaca nu-mi sta norocul.
O sa ma duc in lume sa-mi caut alta soarta, alt noroc.
Si si-a pus in traista ce a mai avut si s-a pornit in lume si mai amarat ca alta data.
Daca s-a pornit, a mers si a tot mers, zi de vara pana-n seara, si a ajuns la o braniste domneasca. Acolo un

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre pietre, uitare, muncă, nimic, lume, sărăcie, noroc, femeie, destin, soartă x, început, haine, nume, cer, pace, povești, nevoie, băutură, iubire, noapte, bani, singurătate, țară, frumusețe, pământ, oameni, apă, bine.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm Povestea porcului: Cica erau odata o baba si un mosneag: mosneagul de-o suta de ani, si baba de nouazeci; si amandoi batranii acestia erau albi ca iarna si posomorati ca vremea cea rea din...

(0) (0) (0)
Basme

Basm popular Crancu, vanatorul Codrului: Zice c-a fost odata un om si, cand era sa moara, chema pe cei trei fii ai sai la pat si le zise: - Dragii mei copii, daca voi muri eu, voi sa-mi faceti la...

(0) (0) (0)
Basme

Capra cu trei iezi: Era odata o capra care avea trei iezi. Iedul cel mare si cu cel mijlociu dau prin bat de obraznici ce erau; iara cel mic era harnic si cuminte. Vorba ceea: "Sunt cinci degete la...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Fat-Frumos cu carata de sticla: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un om, caruia i se urase cu desertaciunile cetatilor si se facuse sihastru....

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 16 iun:
Giovanni Boccaccio A fost născut Giovanni Boccaccio.
Erich Segal A fost născut Erich Segal.
Aaliyah A fost născut Aaliyah.
Axel Oxenstierna A fost născut Axel Oxenstierna.
Stefan Agopian A fost născut Stefan Agopian.
Mariana Bojan A fost născut Mariana Bojan.
A fost născut Boris Buzila.
Viorel Dianu A fost născut Viorel Dianu.
A fost născut Elena Predescu.
Florin Bratu A fost născut Florin Bratu.
Comemorări, 16 iun: