Basm popular Luceafarul de seara si Luceafarul de zi: A...

Basm popular

Luceafarul de seara si Luceafarul de zi:

A fost cand a fost, pe vremea cand se potcovea puricele cu nouazeci si noua oca de fier la un picior, cu nouazeci si noua oca de otel la alt picior si tot i se parea usor.


A fost odata un imparat si avea imparatul cela un bahore(1), de baiat neastamparat si zbantuit, de nu mai avea incotro. Într-o zi, baiatul a iesit la poarta si improsca cu prastia pietre. Tocmai atunci a trecut prin poarta palatului o baba cu un ulcior cu apa. Baiatul a improscat si a nimerit drept in ulcior. Ulciorul s-a stricat, apa toata s-a varsat, iar baba s-a intors si i-a zis baiatului:
— Sa mergi tot pamantul umblator, astampar sa nu mai ai, pana nu vei nimeri pe taramul fara de moarte, si nici acolo ceas de tihna si loc de odihna sa nu-ti afli.
Baiatul s-a intors in palat si dupa trei zile a prins a se lua pe ganduri, l-a palit o tristete si un dor sa mearga in lume, sa gaseasca taramul fara moarte. S-a luptat el in sinea lui cat s-a luptat si intr-o buna dimineata ii spune imparatului sa-i dea bani de cheltuiala, haine de primeneala, sabie si buzdugan, ca se duce in lume. N-a putut nimeni sa-i stea in cale, s-a dus feciorul imparatului si dus a fost. Daca s-a pornit, a mers pe un drum, pe altul, ba intr-un sat, ba in altul, pe la Balti, pe la Soroca, mai stiu eu pe unde, si a ajuns la o chilie. A batut in usa, a iesit un sihastru si l-a intrebat:
— Ce cauti, mai baiate?
— Caut taramul fara de moarte.
Sihastrul s-a mirat:
— Înca nu mi s-a dat ochii a vedea si urechile a auzi de asa taram.
Baiatul s-a scarbit.
— Ce ma fac eu acum, ca doar inapoi n-am sa ma intorc.
Sihastrul atunci i-a dat un sfat:
— Treci padurea aceasta deasa si intunecoasa. În padure ai sa intalnesti tot felul de jivine, pe la toate sa mergi, sa le dai buna ziua! La urma ai sa ajungi la un palat, dinaintea acestui palat sta culcat un balaur cu capul pe prag, ii dai si lui buna ziua; el de bucurie are sa intoarca capul intr-o parte, si ai sa treci. Acolo ti-or spune incotro sa mergi.
Feciorul imparatului asa a si facut, a umblat padurea toata, si cate animale, pasari si ganganii a intalnit pe toate le-a hiritisit. Dupa aceea a ajuns la un palat. În fata palatului statea un balaur culcat cu capul pe prag. Feciorul imparatului de departe s-a inchinat si i-a zis:
— Buna ziua, laur-balaur cu solzii de aur!
Balaurul s-a bucurat, a intors capul si a spus:
— Sa nu-mi fi dat buna ziua, aici iti faceam capatul.
Baiatul a pasit pragul si a raspuns:
— Sa te fi repezit asupra mea, aici te faceam harcea-parcea.
A intrat feciorul imparatului in palat si a vazut un mosneag cat lumea de batran.
— Ce vanturi te poarta, voinice?
— Caut taramul fara de moarte.
— Departe-i, voinice,departe, nimeni n-a fost pe cele taramuri si nimeni nu stie drumul. Fiindca mi-ai hiritisit jivinele toate, o sa-ti dau un ghem de aur, sa-ti arate calea inainte. Încotro se va rostogoli ghemul, intr-acolo sa mergi.
Si-a luat baiatul ziua buna, a aruncat ghemul

Basme România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 24 mar:
Richard Wurmbrand A fost născut Richard Wurmbrand.
A fost născut Elena Balan-Osiac.
A fost născut George Damian.
A fost născut Dan Giosu.
A fost născut Dinu Ianculescu.
Tudor Negoescu A fost născut Tudor Negoescu.
A fost născut Mihai Spariosu.
A fost născut Dumitru Tiganiuc.
A fost născut Constantin Zarnescu.
Olive Schreiner A fost născut Olive Schreiner.
Dario Fo A fost născut Dario Fo.
A fost născut Valentin Joghiu.
Catalin Stefan Ion A fost născut Catalin Stefan Ion.
Comemorări, 24 mar:
Jules Verne A murit Jules Verne.
Autori
John BergerArnold PalmerAlfred TennysonRebecca WestHenry YoungmanEschilJacqueline Kennedy OnassisThomas GrayIoana CraciunescuAustin PhelpsRodney DangerfieldM. H. AbramsLeon KassArdian KuciukDan Stanca