Basm popular Praslea cel voinic si merele de aur: A fost...

Basm popular

Praslea cel voinic si merele de aur:

A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit, era odata un imparat puternic si mare si avea pe langa palaturile sale o gradina frumoasa, bogata de flori si mestesugita nevoie mare! Asa gradina nu se mai vazuse pana atunci, p-acolo. În fundul gradinii avea si un mar care facea mere de aur si, de cand il avea el, nu putuse sa manance din pom mere coapte, caci, dupa ce le vedea inflorind, crescand si parguindu-se, venea oarecine noaptea si le fura, tocmai cand erau sa se coaca.

Toti paznicii din toata imparatia si cei mai alesi ostasi, pe care ii pusese imparatul ca sa pandeasca, n-au putut sa prinza pe hoti. În cele de pe urma, veni fiul cel mai mare al imparatului si-i zise:
- Tata, am crescut in palaturile tale, m-am plimbat prin asta gradina de atatea ori si am vazut roade foarte frumoase in pomul din fundul gradinii, dar n-am putut gusta niciodata din ele; acum a dat in copt, da-mi voie ca noptile astea sa pazesc insumi, si ma prinz ca voi pune mana pe acel talhar care ne jefuieste.
- Dragul meu, zise tata-sau, atatia oameni voinici au pazit si n-au facut nici o isprava. Doresc prea mult sa vaz la masa mea macar un mar din acest pom care m-a tinut atata suma de bani si de aceea, iata, ma induplec si te las ca sa pandesti, macar ca nu-mi vine a crede ca o sa izbutesti.
Atunci fiul imparatului se puse la panda o saptamana intreaga: noaptea pandea si ziua se odihnea; iara cand fu intr-o dimineata, se intoarse trist la tata-sau si-i spuse cum priveghease pana la miezul noptii, cum pe urma il apucase o piroteala de nu se mai putea tinea pe picioare, cum, mai tarziu, somnul il coplesi si cazu ca un mort, fara sa se poata destepta decat tocmai cand soarele era radicat de doua sulite, si atuncea vazu ca merele lipsesc.
Nepovestita fu mahnirea tatalui sau, cand auzi spuindu-i-se asta intamplare.
De sila, de mila, fu nevoit a mai astepta inca un an, ca sa faca si voia fiului sau celui mijlociu, care cerea cu staruinta de la tata-sau ca sa-l lase si pe dansul sa pandeasca, si se lega ca el va prinde pe hotii care ii faceau atata intristare.
Timpul veni, merele incepura a se pargui; atunci fiul sau cel mijlociu pazi si el; dara pati ca si frate-sau cel mare.
Tata-sau, deznadajduit, pusese in gand sa-l taie; dar fiul sau cel mai mic, Praslea, veni cu rugaciune catre tata-sau, si-i zise:
- Tata, atatia ani l-ai tinut, ai suferit atatea necazuri dupa urma acestui pom, mai lasa-l, rogu-te, si anul acesta, sa-mi incerc si eu norocul.
- Fugi d-aci, nesocotitule, zise imparatul. Fratii tai cei mai mari, atati si atati oameni voinici si deprinsi cu nevoile n-au putut face nimic, si tocmai tu, un mucos ca tine, o sa izbuteasca? N-auzi tu ce prapastii spun fratii tai? Aici trebuie sa fie ceva vraji.
- Eu nu ma incumet, zise Praslea, a prinde pe hoti, ci zic ca o incercare de voi face si eu, nu poate sa-ti aduca nici un rau.
Împaratul se indupleca si mai lasa pomul netaiat inc

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre noapte, rugăciune, tristețe, oameni, somn, zi de naștere, frumusețe, moarte, dans, milă, noroc, povești, nevoie, timp, lașitate, bani, flori, soare, nimic, zi, rău.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm popular Fat-Frumos cu parul de aur: A fost odata ca niciodata, de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; ca nu suntem de cand cu basmele, ci suntem de cand cu minciunile; de cand se potcovea puricele...

(2) (0) (0)
Basme

Basm popular Tinerete fara batranete si viata fara de moarte: A fost odata ca niciodata, ca de n-ar fi, nu s-ar mai povesti; de cand facea plopsorul pere si rachita micsunele; de cand se bateau...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Gainareasa: A fost odata ca niciodata etc. A fost odata un imparat si o imparateasa. În casatoria lor ei au trait ca fratii, si numai o fata au fost facut. Ca si muma-sa, aceasta fata, din...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Poveste: O, povesti, povesti... lumea toata este o poveste, caci ce-a fost odata ca niciodata o fi fost ca si astazi, si ce este astazi va fi odata ca niciodata. Cate focuri, cate lumanari si...

(0) (0) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.