Basm popular Praslea cel voinic si merele de aur: A fost...

Basm popular

Praslea cel voinic si merele de aur:

A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit, era odata un imparat puternic si mare si avea pe langa palaturile sale o gradina frumoasa, bogata de flori si mestesugita nevoie mare! Asa gradina nu se mai vazuse pana atunci, p-acolo. În fundul gradinii avea si un mar care facea mere de aur si, de cand il avea el, nu putuse sa manance din pom mere coapte, caci, dupa ce le vedea inflorind, crescand si parguindu-se, venea oarecine noaptea si le fura, tocmai cand erau sa se coaca.

Toti paznicii din toata imparatia si cei mai alesi ostasi, pe care ii pusese imparatul ca sa pandeasca, n-au putut sa prinza pe hoti. În cele de pe urma, veni fiul cel mai mare al imparatului si-i zise:
- Tata, am crescut in palaturile tale, m-am plimbat prin asta gradina de atatea ori si am vazut roade foarte frumoase in pomul din fundul gradinii, dar n-am putut gusta niciodata din ele; acum a dat in copt, da-mi voie ca noptile astea sa pazesc insumi, si ma prinz ca voi pune mana pe acel talhar care ne jefuieste.
- Dragul meu, zise tata-sau, atatia oameni voinici au pazit si n-au facut nici o isprava. Doresc prea mult sa vaz la masa mea macar un mar din acest pom care m-a tinut atata suma de bani si de aceea, iata, ma induplec si te las ca sa pandesti, macar ca nu-mi vine a crede ca o sa izbutesti.
Atunci fiul imparatului se puse la panda o saptamana intreaga: noaptea pandea si ziua se odihnea; iara cand fu intr-o dimineata, se intoarse trist la tata-sau si-i spuse cum priveghease pana la miezul noptii, cum pe urma il apucase o piroteala de nu se mai putea tinea pe picioare, cum, mai tarziu, somnul il coplesi si cazu ca un mort, fara sa se poata destepta decat tocmai cand soarele era radicat de doua sulite, si atuncea vazu ca merele lipsesc.
Nepovestita fu mahnirea tatalui sau, cand auzi spuindu-i-se asta intamplare.
De sila, de mila, fu nevoit a mai astepta inca un an, ca sa faca si voia fiului sau celui mijlociu, care cerea cu staruinta de la tata-sau ca sa-l lase si pe dansul sa pandeasca, si se lega ca el va prinde pe hotii care ii faceau atata intristare.
Timpul veni, merele incepura a se pargui; atunci fiul sau cel mijlociu pazi si el; dara pati ca si frate-sau cel mare.
Tata-sau, deznadajduit, pusese in gand sa-l taie; dar fiul sau cel mai mic, Praslea, veni cu rugaciune catre tata-sau, si-i zise:
- Tata, atatia ani l-ai tinut, ai suferit atatea necazuri dupa urma acestui pom, mai lasa-l, rogu-te, si anul acesta, sa-mi incerc si eu norocul.
- Fugi d-aci, nesocotitule, zise imparatul. Fratii tai cei mai mari, atati si atati oameni voinici si deprinsi cu nevoile n-au putut face nimic, si tocmai tu, un mucos ca tine, o sa izbuteasca? N-auzi tu ce prapastii spun fratii tai? Aici trebuie sa fie ceva vraji.
- Eu nu ma incumet, zise Praslea, a prinde pe hoti, ci zic ca o incercare de voi face si eu, nu poate sa-ti aduca nici un rau.
Împaratul se indupleca si mai lasa pomul netaiat inc

Basme România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 19 mar:
David Livingstone A fost născut David Livingstone.
Dinu Lipatti A fost născut Dinu Lipatti.
Nikolai Vasilievici Gogol A fost născut Nikolai Vasilievici Gogol.
James Redfield A fost născut James Redfield.
A fost născut Carolina Ilica.
A fost născut Tudorel Urian.
Comemorări, 19 mar:
Nicolae Filimon A murit Nicolae Filimon.
Hugo Claus A murit Hugo Claus.
Autori
Fiorello Henry LaGuardiaGeorge OppenPelham Grenville WodehouseFreeman DysonJules Henri PoincaréGeorge PriceHerbert AgarRichard BachLudwig FeuerbachIon AntonescuCharles-Maurice de Talleyrand-PérigordClaudiu IordacheMichele StarvaggiArcadie SuceveanuCharles Pinot Duclos