Evenimentele zilei
Celebrări, 20 feb:
Eugen Barbu A fost născut Eugen Barbu.
Ansel Adams A fost născut Ansel Adams.
Georges Bernanos A fost născut Georges Bernanos.
Nicolai Hartmann A fost născut Nicolai Hartmann.
A fost născut Arhip Cibotaru.
A fost născut Doina Ciurea.
A fost născut Mircea Malita.
Lucia Olaru Nenati A fost născut Lucia Olaru Nenati.
Kurt Donald Cobain A fost născut Kurt Donald Cobain.
Comemorări, 20 feb:
Olga Rusu A murit Olga Rusu.
Autori
Fran LebowitzJohn Stuart MillToma de AquinoFred AstaireJacqueline Kennedy OnassisJeannette RankinVasile AlecsandriAvram IancuOlimpiu NusfeleanIrwin ShawPetroniusJackson PollockGerhard TersteegenWystan Hugh AudenThéophile Gautier

Basm Rodul tainic: A fost odata un imparat, si-n curtea...

Basm

Rodul tainic:

A fost odata un imparat, si-n curtea acelui imparat se afla un pom atat de inalt, incat nimeni nu era in stare sa-i vada varful. Pomul acesta inflorea si dadea rod in fiecare an, dar nici imparatul, nici curtenii lui, nici vreun alt om pamantean n-a apucat sa vada poama din rodul acela.

Era, se vede, pe acolo, prin inaltimile nestrabatute de ochiul omenesc, cineva care nu lasa sa cada nici o poama pe pamant, ci le culegea toate la timpul potrivit. Împaratul tinea doar sa afle cum sunt poamele rodite de pomul acela, si a dat de stire in toata imparatia lui ca aceluia care se va fi urcat in pomul acela si va putea spune cum anume ii sunt poamele ii va da in casatorie pe aceea dintre fetele sale pe care el insusi si-o va alege.

Au venit dar boieri de toate spitele, feciori de imparat, pana chiar si feti-frumosi, dar nici unul n-a fost in stare sa se urce in pom.

Era insa la curtea imparateasca un flacau tantos, si acesta s-a laudat mumei sale ca el are sa se urce, si-a rugat-o pe aceasta sa se duca la imparat sa-i spuna ca el se urca.

Împaratul nu credea asa ceva si l-a chemat pe Danciu la sine.
— N-o sa fii nici tu in stare sa te urci, i-a zis, si sa stii ca, daca nu te vei putea urca, dau porunca sa-ti taie capul.

Danciu s-a invoit sa-i taie capul, daca nu va fi in stare sa se urce, si a rugat pe imparatul sa-i dea ragaz de trei zile ca sa se gandeasca, iar in timpul acestor trei zile a pus pe un mester faur sa-i faca cataratoare de fier, apoi s-a pus pe urcate.

S-a urcat omul si iar s-a urcat timp de trei zile si trei nopti, si deo­ data a dat in scoarta copacului de o gaura prin care a intrat in o coliba in care a gasit o baba batrana, de tot batrana. El ii dete binetele cuvenite.

— Buna seara, bunica draga! ii zise apoi.
— Bine ca mi-ai zis bunica, ii raspunse baba, caci altfel te-as fi omorat intr-o clipa. Dar ce te aduce pe la noi, puisorul mamei?

— Bunica draga, raspunse el, n-ai putea sa-mi spui ce fel de rod are pomul acesta?

— Mai asteapta putintel pana ce se va fi intors fiul meu, raspunse ea, el va fi stiut-o si aceasta, caci sufla si in cele mai mici gauri.

Iara dansa era Mama Vanturilor. Seara, dupa ce s-a intors, fiul ei a simtit miros de om pamantean.
— Simt boare de om, zise el mumei sale. Cine a venit si in ce treburi umbla?

Ea ii spuse ce si cum, toate din fir a par, precum le aflase de la Danciu.

— De, zise fiul ei, Vantul cel fara de astampar, eu suflu, ce-i drept, in toate gaurile, dar pana acum tot n-am ajuns sa aflu ce fel de rod are pomul acesta.

A ramas cu buzele umflate si-a plecat mai departe. Urcandu-se pana acolo, el a tocit o pereche de cataratoare. El lua acuma alta pereche.

Dupa ce s-a urcat inca trei zile, a dat de o alta coliba si-a intrat si-n aceasta dand cuvenitele binete.

— Buna seara, bunica draga! Si baba aceasta ii dete acelasi raspuns ca cea de mai nainte, apoi il intreba:

— De unde si pana unde? El ii spuse ca umbla sa afle care e

Basme România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=