Evenimentele zilei
Celebrări, 20 ian:
Costel Zagan A fost născut Costel Zagan.
Federico Fellini A fost născut Federico Fellini.
George Burns A fost născut George Burns.
Eugene Sue A fost născut Eugene Sue.
A fost născut Gabriel Badea-Paun.
A fost născut Vasile Baran.
A fost născut Petru Cimpoesu.
A fost născut Constantin Pricop.
A fost născut Valeria Taicutu.
Johannes Vilhelm Jensen A fost născut Johannes Vilhelm Jensen.
Comemorări, 20 ian:
John Ruskin A murit John Ruskin.
A murit Gyorgy Beke.
A murit Nicolae Ioana.
Ultimele folclor
Autori
Robert Green IngersollLudwig Mies van der RoheMarvin Lee MinskyRadu Anton RomanPhilippe de La HireMadalyn Murray O'HairOscar Arias SanchezGeena DavisGeorge ConstantinescuPapa Ioan al XXIII-leaEugen BarbuHaruki MurakamiJohn FischerMiguel de CervantesHelen Fielding

Caloian: Caloiene, iene, Caloiene, iene, Du-te-n Ceriu si...

Caloian:

Caloiene, iene,
Caloiene, iene,
Du-te-n Ceriu si cere
Sa deschiza portile,
Sa sloboada ploile,
Sa curga ca garlele,
Zilele
Si noptile,
Ca sa creasca granele,
Caloiene, iene,
Caloiene, iene,
Cum ne curg lacramile,
Sa curga si ploile,
Zilele
Si noptile,
Si umple santurile,
Sa creasca legumele
Si toate ierburile.

Obiceiul Caloianului are loc in martea a treia dupa Pastele ortodox.El este un ritual de invocare a ploii benefice,aducatoare de bogatie.Se practica in toata zona balcanica si in unele zone din Romania se practica si in prezent.El are o mare vechime,datand in epoca precrestina.
Inca din zori, fetele de la 5-6 ani in sus se strang la un loc si se impart, dupa varsta, in doua sau mai multe cete. Fiecare ceata isi alege o conducatoare. Fetele fac o papusa de lut, un om mic, pe care il impodobesc cu panglici, carpe colorate si flori, iar pe cap ii pun drept caciula o coaja de ou rosu. In unele sate il imbraca in straie taranesti, cu opincute si caciulita. Papusa se numeste Caloian, Calian sau Scaloian. Fetele pun caloianul intr-un cosciug mic, bine incleiat - ca sa pluteasca pe apa - sau pe o scandura, il inconjoara cu coji de oua rosii, pastrate de la Paste, precum si fel de fel de flori, printre care predomina busuiocul, apoi il ingroapa pe camp, printre bucate, prin bozii sau maracini, pe malul vreunei ape ori intr-alt loc ascuns. Inainte de inmormantare, una dintre fete se face preot, alta dascal, a treia duce steagul, adica o trestie cu o batista alba in varf, inaintea popii, si iarasi una sau doua fete duc sicriul ori scandura cu Caloianul.Obiceiul respecta traditiile unei inmormantari,copiii avand roluri diferite:preot,dacal,gropar,bocitoare,etc.Dupa ce este modelat din lut si imbracat in coji de ou pastrate de la Paste,Caloianul este plimbat cu un cortegiu de bocitoare dupa el care invoca prin cantece venirea ploii.

Vrăji și descântece România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=