Jocul caprei In folclorul romanesc, capra este...

Jocul caprei

In folclorul romanesc, capra este considerata de romani ca animalul care da semne daca vremea va fi buna sau rea.

Jocul caprei, obicei popular romanesc, practicat in seara de Anul Nou, cu etapele sale: omorarea, bocirea, inmormantarea, dateaza din cele mai vechi timpuri. In cadrul sarbatorilor agrare jocul a devenit un ritual menit sa aduca rodnicie anului care urmeaza, spor de animale in turmele pastorilor, succesul recoltelor, succes invocat si evocat de boabele care se aruncau de gazda peste cortegiul caprei.

Jocul caprei, practicat pe tot cuprinsul tarii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea a intampinat rezistenta Bisericii, fiind socotit un joc pagan, multi slujbasi ai bisericii refuzand sa-l primeasca pe la casele lor, socotindu-l nevoit de legea crestineasca.

Astazi, jocul a ramas un pretext pentru una dintre traditionalele manifestari artistice, prilej de etalare a unor frumoase podoabe, covoare, stergare, in culori vii, uneori stridente, pentru inveselirea gospodarilor si pentru urari bune cu prilejul Anului Nou.

Un rol important in acest joc il ocupa mastile reprezentand personajele principale: capra, ciobanul, tiganul si care maresc nota de umor si veselie.

Tradiții și superstiții

, Tradiții și superstiții româneşti, Tradiții și superstiții românia
Tradiții și superstiții româneşti despre jocuri, animale, succes, umor, folclor, lege, sfârșit, obiceiuri, vechi, frumusețe.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Tradiții și superstiții similare

Să crezi întotdeauna că poți și problema e rezolvată pe jumătate.

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

24 iunie Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica este o veche sarbatoare romaneasca. Sarbatoarea de Sanziene tinuta pe data de 24 iunie, ziua nasterii Sfantului...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Faptele milei trupești și sufletești - Dă de mâncare celor înfometați - Dă de băut celor însetați - Îmbracă-i pe cei goi - Găzduiește-i pe cei străini - Vizitează-i pe cei bolnavi - Vizitează-i pe cei închiși - Îngroapă-i pe cei morți -...

(1) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Sarbatoarea celor 40 de Sfinti din Sevasta Ziua de 9 martie este considerata ziua barbatilor, in aceasta zi se comemoreaza ziua in care au fost ucisi cei 40 de mucenici din cetatea Sevastei, care...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.