Martisorul - sarbatoarea primaverii Martisorul este o...

Martisorul - sarbatoarea primaverii

Martisorul este o sarbatoare traditionala romaneasca foarte veche, care dateaza de peste 8000 ani si care celebreaza inceputul primaverii pe 1 Martie.

Este sarbatoarea primaverii, a prospetimii, a bucuriei si a victoriei binelui impotriva raului.
In vremurile de demult, Martisorul era reprezentat de un snur facut din doua fire: unul rosu si unul alb, impletite asemeni lantului ADN.Rosu simbolizeaza Iubirea si Albul simbolizeaza Divinitatea.

Unii cercetatori considera ca aceasta sarbatoare marcheza reintoarcerea la viata dupa Potopul biblic.

In aceasta zi, barbatii daruiesc femeilor mici obiecte decorative-martisoarele, legate cu un snur alb-rosu, snur care simbolizeaza noroc, bunastare, iubire, puritate. Aceste mici obiecte pot avea forme de animale, flori sau inimioare.
Sarbatoarea este asociata de cele mai multe ori cu cea mai sugestiva floare a primaverii-ghiocelul.

La inceput, martisorul era oferit atat barbatilor cat si femeilor, existand superstitia ca persoana care va purta snurul va fi puternica si sanatoasa in anul care va veni. Sarbatoarea simbolizeaza in acelasi timp si inceputul muncilor agricole.

In unele parti din Moldova si Bucovina, exista obiceiul de a purta in jurul gatului o moneda de aur sau argint, legata cu un snur alb-rosu.
Dupa ce moneda era purtata 12 zile, cu acea moneda se cumpara branza dulce pentru ca fata celui care a purtat moned asa ramana frumoasa si alba tot anul.

Obiceiuri asemanatoare se pot intalni in zona Balcanilor, in Bulgaria unde se cheama Martenita , Macedonia, Albania.

Tradiții și superstiții

, Tradiții și superstiții româneşti, Tradiții și superstiții românia
Tradiții și superstiții româneşti despre lucruri, obiecte, început, obiceiuri, animale, bărbat, iubire, noroc, timp, zi, flori, viață, față.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Tradiții și superstiții similare

Sarbatoarea de Craciun Pe data de 25 Decembrie intreaga crestinatate sarbatoreste nasterea Domnului Isus. Dupa cum fusese binevestita de Dumnezeu prin Sf. Arhanghel Gavriil, Sf. Fecioara Maria, cea...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Sorcova - Obicei de Anul Nou Unul dintre obiceiurile traditionale de Anul Nou este mersul cu Sorcova, in dimineata zilei de 1 ianuarie. Acest obicei este foarte vechi si este raspandit pe tot...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Jocul caprei In folclorul romanesc, capra este considerata de romani ca animalul care da semne daca vremea va fi buna sau rea. Jocul caprei, obicei popular romanesc, practicat in seara de Anul Nou,...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Noel- Craciunul francezilor De Craciun, in Franta totul stralucea de curatenie, masa era intinsa in cea mai frumoasa din camere, la ea urmand sa stea un numar mare de oaspeti si se incheia cu...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.