Noel- Craciunul francezilor De Craciun, in Franta totul...

Noel- Craciunul francezilor

De Craciun, in Franta totul stralucea de curatenie, masa era intinsa in cea mai frumoasa din camere, la ea urmand sa stea un numar mare de oaspeti si se incheia cu cantece de Craciun. Dansul era oprit.

Printre obiceiurile de Craciun se numara si urmatoarele:

In multe provincii din Franta era folosit un miel impodobit cu panglici de catre copiii. Acestia se deghizau in magi, regi, mergeau din usa in usa si cantau, solicitand daruri in bani si in natura.
De Craciun, la 25 decembrie, In Provence,pe la 8 seara, familia se aduna la cel mai in varsta, de obicei la Grand Papa, pentru a lua parte la "bogata cina", compusa din legume si " Morne en brandade", adica o mancare de peste si usturoi, untdelemn, patrunjel si lamaie.Urmau alvita, bomboanele, prajitura si vinul fiert.
La tara, in Franta meridionala, copiii binecuvantau cina si rugul de Craciun, format dintr-un trunchi de maslin uscat, care ardea in vatra. Focul era stropit cu vinul fiert. Apoi familia se aseza la masa. Pe urma intonau cantece religioase pana la miezul noptii, cand se duceau la biserica.

Tradiții și superstiții France


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 19 mar:
David Livingstone A fost născut David Livingstone.
Dinu Lipatti A fost născut Dinu Lipatti.
Nikolai Vasilievici Gogol A fost născut Nikolai Vasilievici Gogol.
James Redfield A fost născut James Redfield.
A fost născut Carolina Ilica.
A fost născut Tudorel Urian.
Comemorări, 19 mar:
Nicolae Filimon A murit Nicolae Filimon.
Hugo Claus A murit Hugo Claus.
Autori
Fiorello Henry LaGuardiaGeorge OppenPelham Grenville WodehouseFreeman DysonJules Henri PoincaréGeorge PriceHerbert AgarRichard BachLudwig FeuerbachIon AntonescuCharles-Maurice de Talleyrand-PérigordClaudiu IordacheMichele StarvaggiArcadie SuceveanuCharles Pinot Duclos