Obiceiuri si superstitii de Craciun In multe sate...

Obiceiuri si superstitii de Craciun

In multe sate romanesti, in seara de Craciun ca si in seara de Sf. Andrei se ung cu usturoi vitele si grajdurile, pentru a le pazii de strigoi si de moroi. Usturoiul se pune in coarne, pe frunte, pe spate, facandu-li-se vitelor semnul crucii. Se mai ung si oamenii cu usturoi pe frunte, la coate si-n genunchi, precum si usorii ferestrelor pentru a indeparta duhurile rele.
In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam pe fata cu o apa cugatoare, in care sa punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul, ferite de boli si betesuguri.
Prin unele parti, este obiceiul ca in ziua de Craciun sa se umble cu Icoana. Este vorba de o icoana pe care este zugravita nasterea lui Isus.
Un alt obicei, raspandit mai ales in Moldova, este sfintirea mesei de Ajun. Aceasta datina de a umbla preotul cu Ajunul pentru a sfinti masa de Ajun si de a da de veste enoriasilor despre nasterea lui Isus, este foarte veche.
Daca un copil este nascut in Ajunul Craciunului, va fi norocos. Cine vrea sa aiba noroc si sanatate nu mananca nimic toata ziua.

Tradiții și superstiții

, Tradiții și superstiții româneşti, Tradiții și superstiții românia
Tradiții și superstiții româneşti despre obiceiuri, naștere, noroc, zi, sănătate, zi de naștere, copii, oameni, nimic, față, apă, bine.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Tradiții și superstiții similare

24 iunie Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica este o veche sarbatoare romaneasca. Sarbatoarea de Sanziene tinuta pe data de 24 iunie, ziua nasterii Sfantului...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Sarbatoarea de Sfantul Andrei intre magie si credinta Spatiul romanesc este bogat in traditii si superstii care au dainuit de-a lungul timpului, ajungandu-se la o simbioza intre credinta ortodoxa...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Decembrie, Undrea Luna Decembrie este luna a zecea in Calendarul Roman, acel calendar al carui inceput de an debuteaza pe 1 martie si este luna a douasprezecea in Calendarul Iulian si gregorian,...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Să crezi întotdeauna că poți și problema e rezolvată pe jumătate.

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.