Obiceiuri si superstitii de Craciun In multe sate...

Obiceiuri si superstitii de Craciun

In multe sate romanesti, in seara de Craciun ca si in seara de Sf. Andrei se ung cu usturoi vitele si grajdurile, pentru a le pazii de strigoi si de moroi. Usturoiul se pune in coarne, pe frunte, pe spate, facandu-li-se vitelor semnul crucii. Se mai ung si oamenii cu usturoi pe frunte, la coate si-n genunchi, precum si usorii ferestrelor pentru a indeparta duhurile rele.
In dimineata de Craciun e bine sa ne spalam pe fata cu o apa cugatoare, in care sa punem o moneda de argint, pentru ca tot anul sa fim curati ca argintul, ferite de boli si betesuguri.
Prin unele parti, este obiceiul ca in ziua de Craciun sa se umble cu Icoana. Este vorba de o icoana pe care este zugravita nasterea lui Isus.
Un alt obicei, raspandit mai ales in Moldova, este sfintirea mesei de Ajun. Aceasta datina de a umbla preotul cu Ajunul pentru a sfinti masa de Ajun si de a da de veste enoriasilor despre nasterea lui Isus, este foarte veche.
Daca un copil este nascut in Ajunul Craciunului, va fi norocos. Cine vrea sa aiba noroc si sanatate nu mananca nimic toata ziua.

Tradiții și superstiții România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 19 mar:
David Livingstone A fost născut David Livingstone.
Dinu Lipatti A fost născut Dinu Lipatti.
Nikolai Vasilievici Gogol A fost născut Nikolai Vasilievici Gogol.
James Redfield A fost născut James Redfield.
A fost născut Carolina Ilica.
A fost născut Tudorel Urian.
Comemorări, 19 mar:
Nicolae Filimon A murit Nicolae Filimon.
Hugo Claus A murit Hugo Claus.
Autori
Fiorello Henry LaGuardiaGeorge OppenPelham Grenville WodehouseFreeman DysonJules Henri PoincaréGeorge PriceHerbert AgarRichard BachLudwig FeuerbachIon AntonescuCharles-Maurice de Talleyrand-PérigordClaudiu IordacheMichele StarvaggiArcadie SuceveanuCharles Pinot Duclos