Sarbatoarea de Craciun Pe data de 25 Decembrie intreaga...

Sarbatoarea de Craciun


Pe data de 25 Decembrie intreaga crestinatate sarbatoreste nasterea Domnului Isus.

Dupa cum fusese binevestita de Dumnezeu prin Sf. Arhanghel Gavriil, Sf. Fecioara Maria, cea umbrita de Duhul Sfant, naste in ieslea din Betleem pe Iisus Hristos, Mantuitorul lumii. Steaua vesteste din ceruri nasterea Lui, ingerii si pastorii se bucura laolalta, iar cei 3 regi intelepti de la Rasarit (Magii) vin sa-L marturiseasca si sa I se inchine, aducandu-i in dar aur, smirna si tamaie (dupa Sf. Parintii, aurul inchipuie demnitatea imparateasca, tamaia pe cea preoteasca, iar smirna Patimile prin care va trece). Nasterea Domnului este prin excelenta sarbatoarea bucuriei, cand fiecare om parca redevine copil si isi deschide sufletul catre Domnul, cu credinta, nadejde si iubire.

Dar cum s-a ajuns sa se sarbatoreasca nasterea Domnului pe data de 25 decembrie?

Biserica crestina, cea de la inceput, cunostea numai sarbatoarea Pastelor. Sarbatoarea nasterii Domnului nostru Isus Hristos, nu dateaza decat din sec. al II-lea. A fost instituita de Telephor, seccesorul lui Sixte I-iul, care a fost martirizat in anul 139, dupa 11 ani de pontificat.

La inceput, data la care se sarbatorea Nasterea Domnului era schimbatoare si se celebra de obicei in luna mai. Deveni fixa in sec. al IV-lea, sub pontificatul lui Iulius I-iul, care dupa avizul doctorilor in teologie hotarai ca data neschimbatoare 25 decembrie sau, mai exact, noaptea de 24 spre 25 decembrie.
Asadar, sarbatoarea Nasterii a fost, mai intai, in luna mai, apoi a fost pe data de 6 ianuarie, cand isus a preschimbat apa in vin, in cana di Galileia, iar introducerea definitiva a datei de 25 ddecembrie ca si zi de nastere a lui Isus, in biserica romana , a fost facuta de Papa Liberiu, in anul 354. In biserica bizantina, data de 25 decembrie a fost introdusa ca zi de nastere a lui Isus dupa 32 de ani, la 386, de catre Sf. Ioan Gura de Aur.

De unde provine numele de Craciun?

Englezii ii spun Christmas, francezii-Noel, italienii-Natale, germanii- Weihnachten, spaniolii- Noche buena, norvegienii-Jul, suedezii-Oel, danezii Juul etc.

Nasterea Domnului este numita la romani printr-un cuvant specific poporului nostru si anume Craciun. Cu privire la originea cuvantului, exista o adevarata disputa filozofica, dar majoritatea lingvistilor considera ca acest cuvant este de origine latina.
B.P. Hasdeu il deduce din latinescul crastinum, altii din colationem (chemarea facuta poporului de preotii pagani pentru a anunta sarbatorile care veneau) sau sin latinescul carnatione sau incarnatio care inseamna intruchipare. Sau un alt cuvant latinesc creatione, creationis, adica nascut la inceputul erei crestine.

Pomul de Craciun

Obiceiul de a infrumuseta casa cu un pom incarcat su daruri, in sarbatorile Craciunului, este se pare de origine germana, mai degraba ariana, si s-a raspandit inintreaga lume.

Pomul incarcat cu lumanari aprinse si daruri se numeste in Germania-Christbaum.
La c

Tradiții și superstiții

, Tradiții și superstiții româneşti, Tradiții și superstiții românia
Tradiții și superstiții româneşti despre naștere, origine, cuvânt, început, obiceiuri, zi de naștere, demnitate, cadouri, dispută, lună, cer, iubire, înțelepciune, vin, credință, nume, suflet, copii, noapte, lume, dumnezeu, apă, acasă.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Tradiții și superstiții similare

Dragobetele-sarbatoarea iubirii si a renasterii iubirii Una din sarbatorile traditionale romanesti, care era celebrata in jurul datei de 24 februarie, este sarbatoarea de Dragobete, care marca...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Christmas-Craciunul englezilor E o serbare populara, in care copiii devin tiranii zilei. Sunt lasati in voia lor, sa faca orice stricaciuni. Orasele sunt stralucit luminate, cu toata ceata care...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Sarbatoarea celor 40 de Sfinti din Sevasta Ziua de 9 martie este considerata ziua barbatilor, in aceasta zi se comemoreaza ziua in care au fost ucisi cei 40 de mucenici din cetatea Sevastei, care...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții

Craciun si sfintenie-n Maramures: Luminata si plina de incarcatura duhovniceasca sarbatoarea Nasterii Domnului aduce in fiecare an sfinta bucurie a reintilnirii cu Pruncul Iisus Izbavitorul si...

(0) (0) (0)
Tradiții și superstiții
Evenimentele zilei
Celebrări, 19 iun:
Blaise Pascal A fost născut Blaise Pascal.
Elbert Hubbard A fost născut Elbert Hubbard.
Felicite Lamennais A fost născut Felicite Lamennais.
Charles Haddon Spurgeon A fost născut Charles Haddon Spurgeon.
Stefan Zeletin A fost născut Stefan Zeletin.
Comemorări, 19 iun:
Coluche A murit Coluche.
William Golding A murit William Golding.