Sfantul Nicolae protectorul copiilor De-a lungul timpului...

Sfantul Nicolae – protectorul copiilor

De-a lungul timpului personalitatea acestui sfant a fost o sursa constanta de inspiratie, generand numeroase legende. Sfantul Nicolae este cunoscut ca protector al marinarilor, comerciantilor, saracilor, fetelor nemaritate si nu in ultimul rand al copiilor.
Una dintre legendele care circula despre Sfantul Nicolae este legata de o minune infaptuita de el dupa ce a murit.
Locuitorii orasului Myra, orasul unde Nicolae a fost cardinal o perioada lunga de timp, sarbatoreau Ziua Sfantului Nicolae, asa cum faceau in fiecarea an de la moartea lui Nicolae, cand o banda sde pirati arabi din Creta au dat navala in oras, cu scopul de a-l prada.
Acestia au jefuit Biserica Sfantului Nicolae de unde au luat toate lucrurile de cult valoaroase. Inainte de a parasi orasul au rapit si un baiat, pe nume Basilos, pentru a-l transforma in sclav.
Emirul,conducatorul arabilor, l-a facut pe Basilos paharnicul sau, acea persoana care trebuia sa fie mereu in preajma sa pentru a-i degusta si servi bauturile.Emirul s-a gandit ca in acest fel toate cele spuse si facute de el nu vor putea fi intelese de Basilos, deoarece baiatul nu ii stia limba.
Si asa a trecut un an si a venit din nou ziua Sfantului Nicolae. Daca pentru locuitorii orasului Myra Ziua Sf. Nicolae era un prilej de bucurie, pentru parintii lui Basilos acesta perioada din an nu facea altceva decat sa le reaminteasca cosmarul prin care trecusera cu un an in urma. Din acest motiv ei au refuzat sa participe la festivitatile oraganizate in acea zi, preferand sa stea in casa si sa se roage pentru binele singurului lor copil, aflat in pericol.
Intre timp Basilos isi indeplinea atribiutiile de paharnic al emirului.
In ziua in care se celebra Sarbatoarea Sfantului Nicolae, in timp ce Basilos il servea pe emir ca de obicei, acesta fu ridicat de o forta nevazuta si dus in Myra, acasa. Sfantul Nicolae s-a aratat mai apoi baiatului inspaimantat care nu stia ce i se intampla si l-a binecuvantat.
Va puteti imagina ce mare a fost uimirea si bucuria parintilor cand l-au vazut pe Basilos in fata lor, aparnd ca prin minune, tinand inca in mana pocalul din aur plin cu vin al emirului.
Aceasta a fost prima poveste spusa despre Sfantul Nicolae ca si protector al copiilor, minunea fiind cea care i-a conturat aceasta imagine.

Tradiții și superstiții România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 21 mar:
George Toparceanu A fost născut George Toparceanu.
Jean Paul A fost născut Jean Paul.
Florica Bud A fost născut Florica Bud.
A fost născut Ioan Chindris.
A fost născut Lucian Chisu.
A fost născut Ioan Moldovan.
A fost născut Virgil Ratiu.
A fost născut Tiberiu Utan.
Comemorări, 21 mar:
A murit Andrei Otetea.
Robert Southey A murit Robert Southey.
Mircea Zaciu A murit Mircea Zaciu.
Autori
Lester B. PearsonClaude MonetWalter BagehotSerban TomsaStefan ZeletinFlorina ZahariaToma CaragiuInigo Lopez de MendozaFernando PessoaFlorin CostinescuCilibi MoiseEugene WignerJohn BuchanGitta MallaszPierre de Marivaux