Sarbatoarea Sfantei Parascheva si Hramul Catedralei Metropolitane Iasi - 14 octombrie

Sarbatoarea Sfantei Parascheva si Hramul Catedralei Metropolitane Iasi - 14 octombrie
Sarbatoarea Sfintei Parascheva este unul dintre cele mai importante evenimente religioase din Romania, Sfanta Parascheva fiind ocrotioarea Moldovei si Bucovinei. Aceasta sarbatoare coincide cu Hramul Catedralei Metropolitane Iasi si a fost asociata in ultimii ani cu Zilele Iasului, oras unde moastele sfintei sunt depuse in Catedrala Metropolitana, intr-o racla de argint.

In aceste zile de sarbatoare, racla cu moastele Sfintei este scoasa din Catedrala Mepropolitana si asezata pe esplanada Mitropoliei pentru a pernite accesul pelerinilor.Timp de cateva zile, pe la racla Sfintei se perinda aproximativ un milion de credinciosi, pelerini veniti din toate colturile lumii, impresionati de harul Sfintei, veniti sa se roage pentru rezolvarea problemelor de sanatate, financiare, familiare.

Timp de o saptamana Iasul este in sarbatoare, in oras venind cu prilejul acestei sarbatori foarte multi mestesugari pentru a-si vinde produsele; predomina produsele religioase, dar gasim si produse traditionale de ceramica, piele, covoare, obiecte de artizanat si mancare traditionala.

Punctul culminat al sarbatorii este ziua de 14 octombrie, zi precedata de procesiunea care are loc pe strazile Iasului, reprezentanti ai Bisericii putand pe umeri racla cu moastele Sfintei pentru a binecuvanta locul si pe cei prezenti la aceasta sarbatoare.

Slujba de Hram care are loc pe 14 octombrie este urmata de masa pelerinilor, organizata de Primaria Iasi, unde se servesc mancaruri traditionale romanesti.

Marţi, 12 octombrie 2010
Source: yc

Poze


Rate this article:
Generează un alt cod=