Alexandru Philippide

Alexandru Philippide

Biografie Alexandru Philippide (1859-1933)

Lingvist și filolog român

S-a născut pe 01 may 1859.
S-a stins din viaţa în data de 12 aug 1933, la vârsta de 74 ani.
Ţara de origine România
Citate de Alexandru Philippide

Alexandru Philippide (n.1 mai 1859, Bârlad – d.12 august1933, Iași) a fost un lingvist și filolog român, membru al Academiei Române, profesor universitar, considerat întemeietorul școlii lingvistice ieșene.

Studii
A urmat școala primară la Bârlad, înscriindu-se apoi la Liceul Gheorghe Roșca Codreanu pe care l-a absolvit în 1881. S-a înscris apoi la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității Mihăilene din Iași. În perioada de studenție a fost bibliotecar la Biblioteca Centrală Universitară din Iași (1881-1884).


Și-a continuat studiile între anii 1888 și 1890 la Universitatea din Halle (Germania).
Alexandru Philippide se înrudea pe linie paternă cu Dimitrie Daniil Philippide, călugăr, erudit, istoric și om de litere grec, profesor la Academia Domnească din București.
Fiul său,Alexandru A. Philippide, a fost scriitor și traducător, membru al Academiei Române.
Activitate profesională Alexandru Philippide și-a început cariera didactică în 1890, fiind numit profesor de limba română la Liceul Național din Iași. În 1893, a fost înființată la Iași catedra de filologie română iar Alexandru Philippide a fost numit profesor universitar prin concurs, fiind titularul catedrei. În 1898 a devenit membru corespondent al Academiei Române, pentru ca, în 1900, să fie ales membru titular. În perioada 1913-1918 a fost decan al Facultății de Litere și Filozofie al Universității din Iași.

În 1927 a înființat Institutul de Filologie Română, care astăzi îi poartă numele.
Între 1897 și 1906 a redactat o primă formă a Dicționarului limbii române al Academiei (porțiunea A – dăzvăț, rămasă în manuscris), stabilind principiile și metoda de lucru adecvate Dicționarului tezaur al limbii române.

Opera

A elaborat cărți fundamentale pentru lingvistica și filologia română:
- Introducere în istoria limbei și literaturei române (1888),
- Principii de istoria limbii (1894),
- Gramatică elementară a limbii române (1897),
- Originea românilor - vol. I. Ce spun izvoarele istorice (1925),
- Originea românilor - vol. II. Ce spun limbile română și albaneză (1928).
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Alexandru Philippide

Alexandru Philippide

Toată viaţa nu e, în fond, decât un balet mecanic, în...

Citat de Alexandru Philippide despre lege, adevăr, oameni, viață
Alexandru Philippide

Noi, existăm, nu vieţuim. Dar oare Nu este cel mai...

Citat de Alexandru Philippide despre secret, căutare, cruzime, scop, regret, mașini, păcat, trecut, vis, oameni
Alexandru Philippide

Avem mâini ilustre de progres şi suflete din epoca de...

Citat de Alexandru Philippide despre progres, suflet, pietre
Alexandru Philippide

Aş vrea să mor de două ori. După întâia moarte să mă scol...

Citat de Alexandru Philippide despre clipă, moarte

Citate de Alexandru Philippide, teme

Citate de Alexandru Philippide despre Adevăr Citate de Alexandru Philippide despre Admirație Citate de Alexandru Philippide despre Bine Citate de Alexandru Philippide despre Bunul simț Citate de Alexandru Philippide despre Căutare Citate de Alexandru Philippide despre Clipă Citate de Alexandru Philippide despre Cruzime Citate de Alexandru Philippide despre Cuvânt Citate de Alexandru Philippide despre Destin Citate de Alexandru Philippide despre Grădină Citate de Alexandru Philippide despre Iluzie Citate de Alexandru Philippide despre Lacrimi Citate de Alexandru Philippide despre Lege Citate de Alexandru Philippide despre Lumină Citate de Alexandru Philippide despre Mașini Citate de Alexandru Philippide despre Moarte Citate de Alexandru Philippide despre Oameni Citate de Alexandru Philippide despre Ochi Citate de Alexandru Philippide despre Optimism Citate de Alexandru Philippide despre Păcat Citate de Alexandru Philippide despre Pământ Citate de Alexandru Philippide despre Pietre Citate de Alexandru Philippide despre Poezie Citate de Alexandru Philippide despre Progres Citate de Alexandru Philippide despre Regret Citate de Alexandru Philippide despre Scop Citate de Alexandru Philippide despre Secret Citate de Alexandru Philippide despre Sentimente Citate de Alexandru Philippide despre Simț Citate de Alexandru Philippide despre Stele Citate de Alexandru Philippide despre Suflet Citate de Alexandru Philippide despre Trecut Citate de Alexandru Philippide despre Viață Citate de Alexandru Philippide despre Vis Citate de Alexandru Philippide despre Zâmbet