Evenimentele zilei
Celebrări, 10 dec:
Nicolae Baciut A fost născut Nicolae Baciut.
A fost născut Anca Delia Comaneanu.
A fost născut Tudor Cristea.
A fost născut Ion Bujor Padureanu.
A fost născut Peter Szabo.
A fost născut Cristian Teodorescu.
Emily Dickinson A fost născut Emily Dickinson.
Nelly Sachs A fost născut Nelly Sachs.
Comemorări, 10 dec:
Alfred Nobel A murit Alfred Nobel.
Hugh Cecil A murit Hugh Cecil.
Autori
Olimpia BercaGeorge Andrew OlahRadu LupuGérald de NervalHannah GreenArmand AssanteDaniel von LohensteinIon BaiesuVictor BorgeAlecu RussoDorothy ThompsonAxel OxenstiernaArthur ScargillTom WolfeDavid Livingstone

Colea Rautu

Colea Rautu

Biografie Colea Rautu (1912 - 2008)

Actor roman de teatru si film

S-a născut pe 28 nov 1912.
S-a stins din viaţa în data de 13 may 2008, la varsta de 95 ani.
Ţara de origine România
Citate de Colea Rautu

A urmat apoi Conservatorul de Arta Dramatica din Bucuresti. A fost mai intai corist la Opera din Cluj.

A debutat la Teatrul de Revista "Carabus" condus de Constantin Tanase, unde a interpretat mai ales cuplete social-satirice. Tot acolo a interpretat pentru prima oara faimosul slagar "Ti-a iesit cosaru-n drum", de Gherase Dendrino, pe versuri de Puiu Maximilian.

La initiativa lui Sica Alexandrescu a jucat la Teatrul National din Bucuresti.

Intre anii 1952-1968 a jucat la Teatrul Giulesti. A jucat pentru scurt timp si la Teatrul din Pitesti. A interpretat roluri in peste 70 de filme de lung metraj, atat romanesti cat si straine si in seriale de televiziune. Rolul sau de debut (Ilie Barbu) a ramas reperul intregii sale filmografii. A debutat in film interpretand rolul protagonistului din "Desfasurarea", regia Paul Calinescu, prima ecranizare dupa Marin Preda. A interpretat roluri memorabile in "Moara cu noroc", "Mihai Viteazul", "Fratii Jderi", "Nemuritorii", "Pintea".
Actorul a primit premiul ACIN in 1988, pentru intreaga activitate, si s-a numarat printre laureatii Galei "Varsta de Aur" din 2001, ai Premiilor Nationale in Domeniul Teatrului si Galei Premiilor in Cinematografie.

Filmografie:

Desfasurarea, 1954
Moara cu Noroc, 1955, Pintea
Dincolo de brazi, 1957
Bijuterii de familie, 1957
Soldati fara uniforma, 1960
Setea, 1961
Vara romantica, 1961
Lupeni 29, 1962
Pisica de mare, 1963
Lumina de iulie, 1963
Castelanii, 1964
Rascoala, 1965
Procesul alb1
Neamul Soimarestilor, 1965, Temir Bey
Vremea zapezilor, 1966
Haiducii, 1966
Fantomele se grabesc, 1966
De trei ori Bucuresti, 1967
Razbunarea haiducilor, 1968, Ibrahim
Rapirea fecioarelor, 1968, Ibrahim
Vanatorul de cerb, 1969
Zestrea domnitei Ralu, 1970
Mihai Viteazul - Unirea, 1970, sultanul Mehmet III
Mihai Viteazul, 1970, sultanul Murad III
Haiducii lui Saptecai, 1970
Serata, 1971
Saptamana nebunilor, 1971
Padurea pierduta, 1971
Facerea lumii, 1971, Filipache
Explozia, 1973, Anghel
Apachen, 1973, Nana
Despre o anumita fericire, 1973
Stefan cel Mare, 1974
Nemuritorii, 1974, Selim Pasa
Ulzana, 1974, Nana
Mastodontul, 1975
Singuratatea florilor, 1975
Toate panzele sus!, 1976, serial TV, piratul Spanu
Pintea, 1976
Instanta amana pronuntarea, 1976
Accident (1977)
Fair Play, 1977
Regasirea, 1977
Pentru Patrie, 1977, col. George Slaniceanu
Revansa, 1978
Drumuri in cumpana, 1978
Actiunea "Autobuzul", 1978
Nea Marin Miliardar, 1979
Ultima noapte de dragoste, 1979
Mihail, caine de circ, 1979
O lume fara cer, 1981
Duelul, 1981, Grigore Maimuca
Actiunea Zuzuc, 1984
Atkins, 1985
Cautatorii de aur, 1986
Mircea, 1989
Cel mai iubit dintre pamanteni, 1993
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=