Euripides

Euripides

Biografie Euripides (480 BC - 406 BC)

Filozof grec

Numit și Euripide.
Perioada de viaţă: 480 BC - 406 BC
Ţara de origine Greece
Citate de Euripides

Euripide (în greacă Εὐριπίδης; n. 480 î.Hr. - d. 406 î.Hr.) a fost un poet tragic grec. Aristotel l-a supranumit „poetul tragic prin excelență”.

Alături de Eschil și Sofocle, Euripide face parte din celebra triadă a poeților dramatici eleni, care au pus bazele tragediei clasice. Influențat într-o oarecare măsură de Protagoras, Euripide a împărtășit unele concepții ale sofiștilor.

Din vasta operă a lui Euripide (circa 90 de piese) s-au păstrat 17 tragedii și o dramă satirică (între care „Ion, Ifigenia în Aulis, Troienele, Rugătoarele, Fenicienele, Heraclizii, Oreste, Hecuba, Medeea”.) El a fost primul autor dramatic preocupat de prezentarea psihologiei feminine în variate nuanțe și ipostaze. Pornind de la legende cu caracter mitologic, Euripide a creat conflicte și caractere care laicizează în măsură considerabilă dramaturgia elină, mutând accentul asupra omului și problemelor sale sufletești. Personajele lui Euripide nu mai sunt victime oarbe ale fatalității, ci purtători de pasiuni, adesea violente. Ele dezbat probleme filosofice și etice, nunță maxime. Din acest motiv, Euripide a fost supranumit și „filosoful scenei”.

Euripide a fost totodată un inovator al teatrului antic grec: a restrâns în continuare rolul corului și a adus, alături de elementele tragice, și elemente comice, prevestind astfel drama. A introdus în compoziția tragediei intriga, peripeția, recunoașterea, prologul și așa-numitul „deus ex machina”, necesar pentru dezlegarea nodului acțiunii.

Euripide a inspirat mari scriitori ca Racine, Corneille, Voltaire, Lessing, Goethe ș.a. În limba română, piese de Euripide au început să fie jucate în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în traducerile semnate de Panait Ioanide și Petre Dulfu.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Euripides

Euripides

Ce este abundenta, un cuvant si nimic mai mult,...

Citat de Euripides despre opinie, necesitate, cuvânt, nimic
Euripides

Prietenii își arată dragostea în vremuri de necaz, nu în...

Citat de Euripides despre prietenie, tristețe, fericire, iubire
Euripides

Puterea celor tineri stă în faptă, a celor bătrâni în...

Citat de Euripides despre putere, chibzuință, tinerețe, fapte
Euripides

Mult efort, multă prosperitate.

Citat de Euripides

Citate de Euripides, teme

Citate de Euripides despre Activitate Citate de Euripides despre Adevăr Citate de Euripides despre Atenție Citate de Euripides despre Bărbat Citate de Euripides despre Bine Citate de Euripides despre Bogăție Citate de Euripides despre Bunătate Citate de Euripides despre Calitate Citate de Euripides despre Casă Citate de Euripides despre Căsătorie Citate de Euripides despre Chibzuință Citate de Euripides despre Copii Citate de Euripides despre Cugetare Citate de Euripides despre Cunoaștere Citate de Euripides despre Curaj Citate de Euripides despre Cuvânt Citate de Euripides despre Decepție Citate de Euripides despre Durere Citate de Euripides despre Educație Citate de Euripides despre Exces Citate de Euripides despre Fapte Citate de Euripides despre Față Citate de Euripides despre Femeie Citate de Euripides despre Fericire Citate de Euripides despre Frumusețe Citate de Euripides despre Glorie Citate de Euripides despre Început Citate de Euripides despre Înțelepciune Citate de Euripides despre Întrebare Citate de Euripides despre Învățătură Citate de Euripides despre Iubire Citate de Euripides despre Lucruri Citate de Euripides despre Mamă Citate de Euripides despre Minciună Citate de Euripides despre Minte Citate de Euripides despre Moarte Citate de Euripides despre Muncă Citate de Euripides despre Natură Citate de Euripides despre Necesitate Citate de Euripides despre Nefericire Citate de Euripides despre Nimic Citate de Euripides despre Oameni Citate de Euripides despre Opinie Citate de Euripides despre Oraș Citate de Euripides despre Pământ Citate de Euripides despre Plăcere Citate de Euripides despre Poeți Citate de Euripides despre Povară Citate de Euripides despre Prietenie Citate de Euripides despre Prostie Citate de Euripides despre Putere Citate de Euripides despre Rai Citate de Euripides despre Rău Citate de Euripides despre Război Citate de Euripides despre Reguli Citate de Euripides despre Sfârșit Citate de Euripides despre Sfat Citate de Euripides despre Siguranță Citate de Euripides despre Singurătate Citate de Euripides despre Societate Citate de Euripides despre Soț Citate de Euripides despre Soție Citate de Euripides despre Speranță Citate de Euripides despre Suflet Citate de Euripides despre Tăcere Citate de Euripides despre Teatru Citate de Euripides despre Timp Citate de Euripides despre Tinerețe Citate de Euripides despre Trecut Citate de Euripides despre Tristețe Citate de Euripides despre Utilizare Citate de Euripides despre Viață Citate de Euripides despre Viitor Citate de Euripides despre Vorbire Citate de Euripides despre Zi de naștere