Teodor Dume

Teodor Dume

Biografie Teodor Dume (1956)

Poet, scriitor şi aforist român

S-a născut pe 04 apr 1956.
Citate de Teodor DumePoezii de Teodor Dume

Teodor Dume, scriitor şi poet român (n. 04 aprilie 1956, Luncasprie, Bihor): A urmat cursurile şcolii generale din satul natal și Şcoala profesională "Înfrăţirea" din Oradea. Este absolvent al Liceului "Înfrăţirea" din Oradea, al Şcolii Populare de Artă din Oradea (secţia Regie-teatru, specialitatea Actorie) și al Academiei de Studii Social-Politice, pentru pregătirea cadrelor de conducere, din Bucureşti.

A fondat, la 22 decembrie 1977, Cenaclul ECOUL Oradea, pe care l-a condus până în 1989.A fost director general al ansablului artistic ECOUL TINEREŢII din Oradea, care a funcţionat pe lângă Casa Ştiinţei şi Tehnice a tineretului.

În 1983 a fost numit directorul Clubului Tineretului (de sub Pasajul Vulturul Negru) din Oradea. A mai fost directorul Clubului Sticla din Pădurea neagră-Bihor. A lucrat la Consiliul Judeţean al sindicatelor Bihor, în calitate de director la Clubul Înfrăţirea Oradea, pe care l-a înfiinţat în 1986. În iunie 1991 este transferat, în interes de serviciu, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, ca director adjunct.

În perioada 1992-2013 a fost director general la Sc.Club Teo Dume S.R.L din Oradea. Din mai 2013 devine director executiv la Profi CTD Oradea

Colaborări:

- Debut în presă, 1977

- De-a lungul timpului a fost corespondent şi colaborator permanent la ziarele şi revistele: Convorbiri literare, Luceafărul,Scânteia tineretului,Orizont, Crişana, Familia, Logos şi Agape,Relibris - media grup Sydney -Australia,Agenţia de presă Aşii români (Germania), Munca, Unu, Viaţa Militară, Apărarea Patriei, Şoimii Carpaţilor, Bihorul, Literaria, Filobiblon, Aripi Siderale, Ţara Visurilor Noastre, Ţara Crişurilor, Algoritm Literar, Observator ( Canada,) Radiometafora (Canada), Radio R. ROMANIA, Armonii culturale, Oglinda literară, Poezia, 13 plus, Cuvântul liber, Fereastra, Nomen Artis, Răsunetul, Aslro (Quebek), new-york-magazin-special, Sintagme literare, Ante Portas, Conograf, Literadura, Sfera Eonică,ParnasXXI, Însemne culturale,poezie.ro, Reţeaua literară, Poeţii noştri, Citatepedia, Citate celebre, Citate net,Arspoetica, Cronopedia, Lira 21,Roliteratura, Confluenţe literare, etc. Teodor Dume este membru fondator (alături de Stelian Vasilescu, şi de alţii) al revistei de cultură Ţara Crişurilor, publicată în Oradea (ediţia 1990), fondator și redactor șef al ziarului Ecoul din Oradea (1990) și director executiv al revistei Confluenţe lirice. Redactor revista Algoritm literar(2010).Este membru al Uniunii Scriitorilor Europeni (USE) și membru al Asociaţiei Scriitorilor de Limbă Română din Quebec. Membru AJRP-Asociaţia Jurnaliştilor Români de Pretutindeni- cu sediul în Montreal/CANADA,Membru fondator IRJ&MMA - International Romanian Journalists & Mass- Media Association cu sediul in Los ANGELES,CA,U.S.A , Membru fondator al WARM- Asociaţia Mass-media Românilor din Lume, cu sediul la Londra/UK (fondată la 30 01 2014. Membru în Consiliul Onorific Internaţional Reţeaua Literară. Membru de onoare lira 21, Membru de onoare Confluenţe lirice, redactor Dialoguri culturale, Editor Cleopatra – Casa Gândului, Editor Roliteratura,etc.

Marele critic Gheorghe Grigurcu remarcă, prin prefaţele primelor cărţi:

 - „Teodor Dume posedă o chemare către poezia înnăscută, necumpănitoare în economia vieţii sale. Copilăria,frageda tinereţe dizolvate în aerul orădean nu reprezintă o pură iluzie, un pretext de nostalgică evocare, strict personală, a subsemnatului, silit a urma o altă traiectorie,câtă vreme le regăsesc în stihurile, cu o sufletească determinare, mai presus de toate ale poetului Teodor Dume. Prin pana sa, ele se obiectează, devin un miraj interogativ, ce mă supune, în calitate de cititor, unui text de identificare.(…)E de remarcat câtă emoţie ţâşneşte din versurile acestui meşteşug simplu, comparabil, în legăturile sale cu lumea din jur şi cu sine, cu pictura naivă. Voluntar ori involuntar (n-are importanţă decât efectul), sufletul creatorului se descrie pe sine, se surprinde în note, nu de puţine ori, acute, care ne obligă să ne oprim şi să subliniem.(Gheorghe Grigurcu, în adevărul din cuvinte – cartea de debut /1985 - şi strigăt din copilărie /1994)

 - „Teodor Dume este unul dintre poeţii adevăraţi şi profunzi din peisajul liric românesc de azi.”(Daniel Corbu, în devoratorul de umbre, 2018)

 - „Teodor Dume este cotat ca unul dintre cei mai originali poeţi contemporani. Este poetul care îşi trăieşte arzând, ultima suflare de har, conştient de impactul pe care îl au cuvintele sale. Meritul incontestabil al poeziei sale, în afara virtuozităţii condeiului, exersat pe o plajă de zeci de ani, este sinceritatea. Şi, DA:Teodor Dume – un poet emblematic al poeziei moderne românești, interesant și original, care și-ar găsi un loc foarte onorabil pe un eventual podium al celor mai buni reprezentanți ai geniului liric, dacă critica de azi ar avea înțelepciunea de a-l recepta, așa cum merită.”(Cezarina Adamescu,în durerea din spatele cărnii/2017, fără grupă sanguină / 2017)

 - „Teodor Dume este un poet de mare calibru, un poet adevărat, valoare menţionată şi confirmată de către marele critic Gheorghe Grigurcu – călăuză umană (a lui Teodor Dume) pe drumul cuvintelor, care, de fapt i-a şi prefaţat primele cărţi. Girul marelui critic Gheorghe Grigurcu nu l-a împiedicat să rămână o fire modestă şi să se dedice cu pasiune şi devotament scrisului. Teodor Dume este unul dintre cei mai apreciaţi scriitori de aforisme ai momentului”(Ionuţ Caragea, rev.Luceafărul,nr.9 /2016)

 - „Teodor Dume este unul dintre cei mai iubiţi dintre pământeni(…). Un autor ghidat de o filozofie morală, sentimentul religios este forţa sa de caracter, este calea care adânceşte, la Teodor Dume, misterele lumii”(Angela Nache Mamier, în azil într/o cicatrice / 2016)

 - „Teodor Dume este unul dintre poeţii care a avut de la început un stil original şi foarte personal de scriere, pe care, în ani, l-a rafinat, dar a rămas neschimbat, ca tematică şi viziune poetică, calitativ conferindu-I originalitate.(…) A găsit propria formulă sacră a poeziei sale, graţie sensibilităţii şi talentului său liric.(…) Durerea devine vitală. Nu ştiu a mai fi citit un poet atât de dedicat suferinţei să o aducă la rang de Dumnezeu. Eşti unic,Teodor Dume!.”(Cristina Ştefan, azil într-o cicatrice /2016, fără grupă sanguină /2017, Lira21)

 - „Teodor Dume. Autorul acesta îşi urmează destinul cu răbdarea unui minorit dintr-o mănăstire bizantină, însoţind cu dragoste şi graţie, literă cu literă, literă după literă,, un poem receptacul.Acela mărturisind că ne putem aştepta, în continuare, dat fiind harul poetului, la alte cărţi utile bilanţului istoriei liricii noastre postbelice.”(Ionel Bota, în rev.Sintagme literare, nr.5 /2017)

 - „Teodor Dume este un alt fel de poet pentru că poezia dumiană este una a stărilor(…) Grupajele sale poetice din versuri scurte care se dezlănţuie pe verticală, ca un plânset, uneori într-un singur cuvânt, sunt idei emise în baza unor inepuizabile meditaţii asupra rostului vieţii, asupra propriului rost.”(Ottilia Ardeleanu, în paradigme virtuale /2014)

 - „Teodor Dume este un poet monocord, cu o voce oarecum singulară în diversitatea de stiluri actuale.”Gheorghe Paşa – în moartea,un fluture alb/2015

 - „Teodor Dume a trecut în etapa superioară a intelectului uman – înţelepciunea. O plecăciune frăţească făcută în faţa boierului Dume – Boier al cuvântului scris”(Ioan Lazar da Coza, în Însemne culturale /2018).

 - „Dacă bogăţia s-ar măsura în sentimente, Teodor Dume ar fi milionar” (Boldiş Viorel, scriitor - Italia)

Unele texte au fost traduse în limbile : Engleză, Franceză, Germană, Italiană, Rusă şi Maghiară. Majoritatea textelor au fost publicate în diferite reviste internaţionale.

Premii:

 - Premiul I - la Concursul de poezie “Frumusețile iernii”, organizat de Cenaclul “Ecoul” (Oradea, 1977)

 - Premiul I - la Concursul de poezie “Om bun”, organizat de revista “Țara visurilor noastre” (1977)

 - Premiul special al juriului - la Concursul de poezie şi muzică folk “Tineri ca patria”, organizat de Cenaclul “Ecoul Tinereţii” al Casei Ştiinţei şi Tehnicii din Oradea (1977)

 - Premiul I - la Concursul de poezie creaţie şi interpretare “Inima sticlei” organizat de Casa de cultură “Sticla” din Pădurea Neagră (1987)

 - Premiul I - la Concursul de creaţie literară “Daţi-vă mâna prieteni”, organizat de Clubul “Înfrăţirea” din Oradea (1987)

 - Marele premiu - la concursul de creaţie literară “Porni Luceafărul”, organizat de Academia de studii social-politice Bucureşti (1988)

 - Premiul I - la Concursul de poezie “Inimă și dor”, organizat de Casa de cultură a sindicatelor din Oradea (1990)

 - Premiul special al juriului - la concursul de creaţie literară “Și totuși iubirea”, organizat de revistele “Țara Crișurilor” şi “Ecoul” (Oradea, 1990)

 - Premiul I- la concursul de creaţie literară “Decembrie 1”, organizat de ziarul “Bihorul” (1994)

 - Marele premiu - la Concursul de creaţie literară “Poezie și suflet” (organizator Ottilia Ardeleanu, Năvodari, 2010)

 - Menţiune - la Concursul de creaţie literară “Prin colbul vremii” (organizator “Însemne literare”, 2012)

 - Premiul I - la Concursul de creaţie literară “Ars poetica” (2014)

 - Autor de onoare - al site-ului şi revistei “Confluenţe lirice” (2014)

 - Premiul I - la concursul de creaţie literară “Prin colbul vremii” (ediţia a 2-a, organizator “Însemne literare”, 2015)

 - Premiul revistei “Fereastra” (organizator Literaturitate, Ottilia Ardeleanu, 2015)

 - Autorul lunii (organizator Literaturitate, mai 2016)

 - Locul I - la concursul “Poezia săptămânii” (săptămânile LXIV, LXXII, LXVI, LXVII, LXVIII, CXLV, concurs organizat de “Poeţii noştri”, 2016 / 2018)

 - Poezia lunii (noiembrie și decembrie 2016, concursul revistei QPoem - editurii “Paralela 45” – “Cartea Românească”, care apare sub egida USR)

 - Menţiune la Concursul Internaţional de Aforisme (Tecuci, 2017)

A publicat în antologiile:

 - Coloane (debut colectiv, Comitetul de cultură al judeţului Bihor, 1978)

 - Tratamente pentru inimă (antologie: Liviu Ioan Mureşan, Teodor Dume, Ottilia Ardeleanu, Alexandru Gheţie, Vali Slavu, Ioan Barb, 2011)

 - Lira21 "a treia carte. poezii" (selecţia Cristina Ştefan, 2012)

 - Confluenţe lirice (coordonator Relu Coţofana, 2012)

 - Meridiane lirice (2012)

 - Însemnele unei tăceri (Casa gândului, coordonatori Mioara Băluţă şi Andrada Matei, 2012)

 - Confluenţe poetice (coordonator Relu Coţofana, director executiv Teodor Dume, 2013)

 - Confesiuni în virtual (coordonator Relu Coţofana, director executiv Teodor Dume, 2013)

 - Paradigme virtual (2014)

 - Roşu mocnit (coordonatori Mioara Băluţă şi Andrada Matei, 2014)

 - labirinturi autumnale (Însemne culturale, carte digitală, 2014)

 - Antologia aforismului românesc contemporan (coordonator Lucian Velea, 2016)

 - Antologia Cenaclul de la Roma (coordonator şi selecţie Valeriu DG. Barbu, 2016)

 - Almanah Sintagme literare (coordonator Geo Galetaru, 2017)

 - Antologia aforismului românesc (ediţia a II-a, editura Digital Unicorn, coordonator Lucian Velea, 2017)

 - Antologia Festivalul Internaţional al Aforismului (coordonator Vasile Ghica, Tecuci, 2017)

Volume publicate:

 - Devoratorul de umbre (editura Princeps Multimedia,2018.Prefaţa Daniel Corbu)

 - Durerea pietrelor, (Editura Pim,2018)

 - Lacrimi de pe altarul trupului (editura pim,2018)

 - Fără grupă sanguină (editura ArtBook, 2017.Prefaţa Cezarina Adamescu, cuvânt înainte Cristina Ştefan)

 - Temniţa de sub rană (editura PIM , 2017. Prefaţa Cezarina Adamescu)

 - Colecţionarul de răni (editura PIM, 2017)

 - Durerea din spatele cărnii (editura PIM, 2017.Prefaţa Ionuţ Caragea)

 - Vitralii pe un interior scorojit (editura PIM, 2016. Prefaţa Ionuţ Caragea)

 - Azil într-o cicatrice (editura PIM,2015. Prefaţa Angela Nache Mamier)

 - Moartea, un fluture alb (editura PIM, 2015)

 - Adevărul din cuvinte (editura Litera,1985.Prefaţă dr. Gheorghe Grigurcu)

 - Strigăt din copilărie (editura Dinastic,1994.Prefaţă dr. Gheorghe Grigurcu)

* Referinţe critice (comentarii);

dr. Gheorghe Grigurcu (a şi prefaţat două volume: Adevărul din cuvinte, 1985 şi Strigăt din copilărie,1994), Maria – ANA Tupan, Marius Chelaru, Ionel Bota,Adrian Dinu Racheriu,Remus V.Giorgioni, Daniel Corbu, Stelian Vasilescu, Alexandru Andriţoiu, Ionuţ Caragea, Nache Mamier Angela - scriitor Franţa , Al. Silaghi, Ion Davideanu, Teodor Lup, Marin Chelu, Viorel Horj, Crăciun Parasca, Constantin Serac, Gheorghe Vidican, Ioan Ţepelea, Mircea Vac, Teodor Crişan, Florin Torjoc, Florian Lazăr, Florica Albu-Berinde, Cornel Buciuman, Virgil Podoabă, Florin Mugur, Anastasie Ţârulescu , Adrian Păunescu, Cezarina Adamescu, Cristina Ştefan, Liviu Ofileanu,Veronica Pavel Lerner, Mioara Băluţă, prof. George Paşa, Călin Samarghitan, Sorin Cerin, Ottilia Ardeleanu, Viorel Boldiş- scriitor Italia, Mircea Ioan Popovici, Djmal Mahmoud,Ştefan Teodor Cabel, Marcel Vişa, Geo Găletaru, Răzvan Ducan, Atila Racz, Adrian Paparuz, Relu Coţofana, Nuţa Crăciun, Bolba Ioana Cosmina, Maria Dobrescu, Violetta Petre, Lucian Velea, Adriana Butoi, Călinescu Maria, Nicolae Popa – scriitor Republica Moldova, Nadia Padure – scriitor Republica Moldova, Adrian Suciu, Liviu Ioan Mureşan, Costin Tănăsescu Ştefăneşti, Nicolae Cozmescu, Ileana Popescu Bâldea ,Melania Briciu Atanasiu,Aurel Sibiceanu, Anca Zubaşcu, George Florea, Cristina Rusu, Diana Caragiu, Alexandru Gheţie, Ioan Barb, Petrache Plopeanu, Ion Lazar da Coza,Vasilisia Lazăr Grădinariu, Costel Zăgan, Tina Constanda, Mirela Lungu, Petre Ioan Garda, Camelia Iuliana Radu, Nuţa Istrate Gangan, Violeta Deminescu-Jurca, Marian Filip, Iuri Iulian Lorincz, Boris Mehr, Tudor Gheorghe Calotescu, Any Tudoran, Dana Banu, Loredana A. Ştirbu, Gela Enea, Cezara Răducu, Silvia Goteanschii, Irina Lucia Mihalca, Ana Maria Gîbu, Angela Furtună, Angi Melania Cristea, Armina Flavia Adam, Camelia Ardelean, Mihaela Aionesei, Teo Laurean, Anne Maria Bejliu, Raisa Boiangiu, Luminiţa Zaharia, Romiţa Mălina Constantin,Marinescu Victor,Ana Sofian, Daniel Daian, Petre Ioan Creţu, Razvan Rachieriu, Anghel Geicu, Daniela Luminiţa Teleoaca,Vasile Mihalache, Vali Slavu, Mihaela Roxana Boboc, Valeriu D.G. Barbu, Alexandra Alb Tătar, şi mulţi alţii...

Copyright © 2017 Teodor Dume

Utilizarea integrală sau parţială a textelor publicate este permisă numai cu acordul autorului.


Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Teodor Dume

Teodor Dume

Timpul - spaţiul dintre OM şi Dumnezeu.

Citat de Teodor Dume despre timp, dumnezeu
Teodor Dume

Nu l-am văzut niciodată pe Dumnezeu pedepsind, şi totuşi...

Citat de Teodor Dume despre durere, dumnezeu
Teodor Dume

Iubirea nu are sex, religie şi nici etnie.

Citat de Teodor Dume despre religie, sex
Teodor Dume

Tot ce vine din credinţă înseamnă iubire.

Citat de Teodor Dume despre credință, iubire

Citate de Teodor Dume, teme

Citate de Teodor Dume despre Absența Citate de Teodor Dume despre Absolut Citate de Teodor Dume despre Acasă Citate de Teodor Dume despre Adevăr Citate de Teodor Dume despre Admirație Citate de Teodor Dume despre Adolescență Citate de Teodor Dume despre Aer Citate de Teodor Dume despre Afacere Citate de Teodor Dume despre Afecțiune Citate de Teodor Dume despre Ajutor Citate de Teodor Dume despre Ambiție Citate de Teodor Dume despre Amintire Citate de Teodor Dume despre Animale Citate de Teodor Dume despre Anotimp Citate de Teodor Dume despre Apă Citate de Teodor Dume despre Artă Citate de Teodor Dume despre Artă fotografică Citate de Teodor Dume despre Atac Citate de Teodor Dume despre Atitudine Citate de Teodor Dume despre Bani Citate de Teodor Dume despre Bărbat Citate de Teodor Dume despre Batjocoră Citate de Teodor Dume despre Bătrânețe Citate de Teodor Dume despre Băutură Citate de Teodor Dume despre Beție Citate de Teodor Dume despre Bine Citate de Teodor Dume despre Boală Citate de Teodor Dume despre Bogăție Citate de Teodor Dume despre Bucurie Citate de Teodor Dume despre Bunătate Citate de Teodor Dume despre Bunul simț Citate de Teodor Dume despre Cadouri Citate de Teodor Dume despre Calitate Citate de Teodor Dume despre Capitalism Citate de Teodor Dume despre Caracter Citate de Teodor Dume despre Cărți Citate de Teodor Dume despre Casă Citate de Teodor Dume despre Căutare Citate de Teodor Dume despre Cer Citate de Teodor Dume despre Clipă Citate de Teodor Dume despre Comerț Citate de Teodor Dume despre Competiție Citate de Teodor Dume despre Complexitate Citate de Teodor Dume despre Comunicare Citate de Teodor Dume despre Comunism Citate de Teodor Dume despre Condamnare Citate de Teodor Dume despre Confuzie Citate de Teodor Dume despre Consecințe Citate de Teodor Dume despre Conștiință Citate de Teodor Dume despre Copii Citate de Teodor Dume despre Copilărie Citate de Teodor Dume despre Corp Citate de Teodor Dume despre Creație Citate de Teodor Dume despre Credință Citate de Teodor Dume despre Critică Citate de Teodor Dume despre Critică literară Citate de Teodor Dume despre Cugetare Citate de Teodor Dume despre Cumpătare Citate de Teodor Dume despre Cunoaștere Citate de Teodor Dume despre Curaj Citate de Teodor Dume despre Curiozitate Citate de Teodor Dume despre Cuvânt Citate de Teodor Dume despre Datorie Citate de Teodor Dume despre Defecte Citate de Teodor Dume despre Demnitate Citate de Teodor Dume despre Democrație Citate de Teodor Dume despre Desen Citate de Teodor Dume despre Despărțire Citate de Teodor Dume despre Determinare Citate de Teodor Dume despre Dispreț Citate de Teodor Dume despre Distrugere Citate de Teodor Dume despre Dor Citate de Teodor Dume despre Dorință Citate de Teodor Dume despre Droguri Citate de Teodor Dume despre Dumnezeu Citate de Teodor Dume despre Durere Citate de Teodor Dume despre Dușmani Citate de Teodor Dume despre Educație Citate de Teodor Dume despre Egalitate Citate de Teodor Dume despre Egoism Citate de Teodor Dume despre Emoții Citate de Teodor Dume despre Eroare Citate de Teodor Dume despre Eroism Citate de Teodor Dume despre Eșec Citate de Teodor Dume despre Esențial Citate de Teodor Dume despre Eternitate Citate de Teodor Dume despre Exces Citate de Teodor Dume despre Exil Citate de Teodor Dume despre Existență Citate de Teodor Dume despre Experiență Citate de Teodor Dume despre Faimă Citate de Teodor Dume despre Familie Citate de Teodor Dume despre Fapte Citate de Teodor Dume despre Față Citate de Teodor Dume despre Femeie Citate de Teodor Dume despre Fericire Citate de Teodor Dume despre Ființă Citate de Teodor Dume despre Filozofie Citate de Teodor Dume despre Fizică Citate de Teodor Dume despre Flori Citate de Teodor Dume despre Foc Citate de Teodor Dume despre Forță Citate de Teodor Dume despre Fotbal Citate de Teodor Dume despre Frică Citate de Teodor Dume despre Frumusețe Citate de Teodor Dume despre Fum Citate de Teodor Dume despre Furie Citate de Teodor Dume despre Gelozie Citate de Teodor Dume despre Generozitate Citate de Teodor Dume despre Greșeală Citate de Teodor Dume despre Guvernare Citate de Teodor Dume despre Hoţi Citate de Teodor Dume despre Iad Citate de Teodor Dume despre Idee Citate de Teodor Dume despre Identitate Citate de Teodor Dume despre Iertare Citate de Teodor Dume despre Ignoranță Citate de Teodor Dume despre Iluzie Citate de Teodor Dume despre Imaginație Citate de Teodor Dume despre Imortalitate Citate de Teodor Dume despre Imperfecțiuni umane Citate de Teodor Dume despre Împlinire Citate de Teodor Dume despre Încăpățânare Citate de Teodor Dume despre Început Citate de Teodor Dume despre Încredere Citate de Teodor Dume despre Independenţă Citate de Teodor Dume despre Indiferență Citate de Teodor Dume despre Îndoială Citate de Teodor Dume despre Infinit Citate de Teodor Dume despre Influență Citate de Teodor Dume despre Îngrijorare Citate de Teodor Dume despre Inimă Citate de Teodor Dume despre Înțelegere Citate de Teodor Dume despre Înțelepciune Citate de Teodor Dume despre Inteligență Citate de Teodor Dume despre Intenție Citate de Teodor Dume despre Interes Citate de Teodor Dume despre Intimitate Citate de Teodor Dume despre Întrebare Citate de Teodor Dume despre Întuneric Citate de Teodor Dume despre Învățătură Citate de Teodor Dume despre Invenție Citate de Teodor Dume despre Invidie Citate de Teodor Dume despre Ironie Citate de Teodor Dume despre Istorie Citate de Teodor Dume despre Iubire Citate de Teodor Dume despre Jocuri Citate de Teodor Dume despre Judecată Citate de Teodor Dume despre Jurământ Citate de Teodor Dume despre Lăcomie Citate de Teodor Dume despre Lacrimi Citate de Teodor Dume despre Lașitate Citate de Teodor Dume despre Lege Citate de Teodor Dume despre Lene Citate de Teodor Dume despre Libertate Citate de Teodor Dume despre Limbă Citate de Teodor Dume despre Limite Citate de Teodor Dume despre Liniște Citate de Teodor Dume despre Logică Citate de Teodor Dume despre Lucruri Citate de Teodor Dume despre Lume Citate de Teodor Dume despre Lumină Citate de Teodor Dume despre Luptă Citate de Teodor Dume despre Mamă Citate de Teodor Dume despre Mândrie Citate de Teodor Dume despre Mașini Citate de Teodor Dume despre Măsură Citate de Teodor Dume despre Medicină Citate de Teodor Dume despre Melancolie Citate de Teodor Dume despre Memorie Citate de Teodor Dume despre Milă Citate de Teodor Dume despre Minciună Citate de Teodor Dume despre Minte Citate de Teodor Dume despre Minune Citate de Teodor Dume despre Mister Citate de Teodor Dume despre Moarte Citate de Teodor Dume despre Modă Citate de Teodor Dume despre Modestie Citate de Teodor Dume despre Motivație Citate de Teodor Dume despre Muncă Citate de Teodor Dume despre Muzică Citate de Teodor Dume despre Naivitate Citate de Teodor Dume despre Naștere Citate de Teodor Dume despre Natură Citate de Teodor Dume despre Nebunie Citate de Teodor Dume despre Necesitate Citate de Teodor Dume despre Nedreptate Citate de Teodor Dume despre Nevoie Citate de Teodor Dume despre Nimic Citate de Teodor Dume despre Noapte Citate de Teodor Dume despre Normalitate Citate de Teodor Dume despre Nume Citate de Teodor Dume despre Numere Citate de Teodor Dume despre Oameni Citate de Teodor Dume despre Obiceiuri Citate de Teodor Dume despre Ochi Citate de Teodor Dume despre Onoare Citate de Teodor Dume despre Oraș Citate de Teodor Dume despre Ordine Citate de Teodor Dume despre Originalitate Citate de Teodor Dume despre Păcat Citate de Teodor Dume despre Pământ Citate de Teodor Dume despre Părinți Citate de Teodor Dume despre Pedeapsă Citate de Teodor Dume despre Pietre Citate de Teodor Dume despre Plăcere Citate de Teodor Dume despre Ploaie Citate de Teodor Dume despre Poezie Citate de Teodor Dume despre Politică Citate de Teodor Dume despre Posibilitate Citate de Teodor Dume despre Povară Citate de Teodor Dume despre Povești Citate de Teodor Dume despre Prezent Citate de Teodor Dume despre Prietenie Citate de Teodor Dume despre Primăvară Citate de Teodor Dume despre Principiu Citate de Teodor Dume despre Probleme Citate de Teodor Dume despre Progres Citate de Teodor Dume despre Promisiune Citate de Teodor Dume despre Prostie Citate de Teodor Dume despre Putere Citate de Teodor Dume despre Răbdare Citate de Teodor Dume despre Rai Citate de Teodor Dume despre Rău Citate de Teodor Dume despre Răutate Citate de Teodor Dume despre Război Citate de Teodor Dume despre Realitate Citate de Teodor Dume despre Recunoștința Citate de Teodor Dume despre Regret Citate de Teodor Dume despre Reguli Citate de Teodor Dume despre Relație Citate de Teodor Dume despre Religie Citate de Teodor Dume despre Respect Citate de Teodor Dume despre Revoluție Citate de Teodor Dume despre Risc Citate de Teodor Dume despre Rugăciune Citate de Teodor Dume despre Sacrificiu Citate de Teodor Dume despre Sănătate Citate de Teodor Dume despre Sânge Citate de Teodor Dume despre Șansă Citate de Teodor Dume despre Sărăcie Citate de Teodor Dume despre Sărbătoare Citate de Teodor Dume despre Sărut Citate de Teodor Dume despre Schimbare Citate de Teodor Dume despre Sclavie Citate de Teodor Dume despre Școală Citate de Teodor Dume despre Scop Citate de Teodor Dume despre Scriitori Citate de Teodor Dume despre Scris Citate de Teodor Dume despre Secret Citate de Teodor Dume despre Seducție Citate de Teodor Dume despre Șefi Citate de Teodor Dume despre Sens Citate de Teodor Dume despre Sentimente Citate de Teodor Dume despre Sex Citate de Teodor Dume despre Sfârșit Citate de Teodor Dume despre Sfat Citate de Teodor Dume despre Sfidare Citate de Teodor Dume despre Siguranță Citate de Teodor Dume despre Simbol Citate de Teodor Dume despre Simplitate Citate de Teodor Dume despre Simț Citate de Teodor Dume despre Sinceritate Citate de Teodor Dume despre Singurătate Citate de Teodor Dume despre Slăbiciune Citate de Teodor Dume despre Soare Citate de Teodor Dume despre Somn Citate de Teodor Dume despre Speranță Citate de Teodor Dume despre Spirit Citate de Teodor Dume despre Sport Citate de Teodor Dume despre Spovedanie Citate de Teodor Dume despre Stele Citate de Teodor Dume despre Știință Citate de Teodor Dume despre Stres Citate de Teodor Dume despre Succes Citate de Teodor Dume despre Suferință Citate de Teodor Dume despre Suflet Citate de Teodor Dume despre Supraviețuire Citate de Teodor Dume despre Tăcere Citate de Teodor Dume despre Țară Citate de Teodor Dume despre Țărani Citate de Teodor Dume despre Tentație Citate de Teodor Dume despre Timp Citate de Teodor Dume despre Toamnă Citate de Teodor Dume despre Toleranță Citate de Teodor Dume despre Trecut Citate de Teodor Dume despre Tristețe Citate de Teodor Dume despre Uitare Citate de Teodor Dume despre Umbră Citate de Teodor Dume despre Umilință Citate de Teodor Dume despre Univers Citate de Teodor Dume despre Ură Citate de Teodor Dume despre Urâțenie Citate de Teodor Dume despre Vacanţă Citate de Teodor Dume despre Valoare Citate de Teodor Dume despre Vechi Citate de Teodor Dume despre Viață Citate de Teodor Dume despre Victime Citate de Teodor Dume despre Viitor Citate de Teodor Dume despre Vinovăție Citate de Teodor Dume despre Violență Citate de Teodor Dume despre Vis Citate de Teodor Dume despre Vitalitate Citate de Teodor Dume despre Viteză Citate de Teodor Dume despre Voce Citate de Teodor Dume despre Voință Citate de Teodor Dume despre Vorbire Citate de Teodor Dume despre Vreme Citate de Teodor Dume despre Zâmbet Citate de Teodor Dume despre Zbor Citate de Teodor Dume despre Zi Citate de Teodor Dume despre Zi de naștere