Eu sunt singura persoană căreia publicarea acestor...

Citat de Sigmund Freud despre viteză, siguranță, înțelegere, tinerețe, consecințe, vârstă, experiență, viitor, existență, trecut

Eu sunt singura persoană căreia publicarea acestor rânduri îi poate dăuna. Îmi va fi dat să aud cele mai neplăcute reproşuri la adresa superficialităţii, mărginirii spirituale, lipsei de idealism şi de înţelegere pentru interesele supreme ale umanităţii. Pe de o parte însă, aceste imputări nu sunt noi pentru mine, iar pe de altă parte, când cineva a învăţat, încă din tinereţe să treacă cu vederea dezaprobările contemporanilor săi, cum ar mai putea acestea să-i pricinuiască vreun rău la vârsta senectuţii, când el este sigur că în curând se va afla departe de orice favoare sau dizgraţie? Mai demult era altfel: ca urmare a unor asemenea declaraţii, puteai să-ţi scurtezi în mod sigur existenţa pământească şi să-ţi apropii rapid prilejul de a dobândi o experienţă proprie cu privire la viaţa de apoi. Dar, repet, acele timpuri au trecut şi azi asemenea mâzgăleli trec nepedepsite chiar şi pentru autorul lor.

Sigmund Freud
Citat de Sigmund Freud despre viteză, siguranță, înțelegere, tinerețe, consecințe, vârstă, experiență, viitor, existență, trecut.

Viitorul unei iluzii

Sigmund Freud

Sigmund Freud 1856 - 1939, psiholog austriac

S-a născut pe: 06 may 1856.
S-a stins din viaţa în data de 23 sep 1939, la vârsta de 83 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=