Numai că existenţa individuală trebuie să aibă o...

Citat de Viktor Emil Frankl despre valoare, existență, monotonie, pietre, sens, esențial, demnitate, oameni, distrugere, vreme

Numai că existenţa individuală trebuie să aibă o comunitate pentru a avea sens, ci şi comunitatea are nevoie de existenţa individuală pentru a avea un sens. În aceasta constă diferenţa esenţială dintre comunitate şi o masă de oameni. Departe de a furniza un cadru de referinţă pentru existenţa individuală, masa nu tolerează individualitatea. În vreme ce relaţia individului cu comunitatea poate fi comparată cu relaţia dintre o piesă (tesera) şi întregul mozaic, relaţia sa cu masa este asemeni relaţiei dintre o piatră de pavaj standardizată şi pavajul gri monoton: fiecare piatră este tăiată la aceleaşi dimensiuni şi are aceeaşi formă şi poate fi înlocuită de către oricare alta; nici una dintre ele nu are importanţă calitativă pentru întreg. Iar pavajul, în sine însuşi, nu reprezintă un întreg integral, ci mai degrabă o mărime scalară. Pavajul uniform nu are valoarea estetică a unui mozaic, ci numai o valoare utilitaristă – tot aşa cum o masă de oameni distruge demnitatea şi valoarea omului, extrăgând din oameni numai utilitatea lor.

Viktor Emil Frankl
Citat de Viktor Emil Frankl despre valoare, existență, monotonie, pietre, sens, esențial, demnitate, oameni, distrugere, vreme.
Viktor Emil Frankl

Viktor Emil Frankl 1905 - 1997, neurolog, psihiatru australian, supravietuitor al Holocaustului

Numit(ă) și: Viktor Frankl.
S-a născut pe: 26 mar 1905.
S-a stins din viaţa în data de 03 sep 1997, la vârsta de 92 ani.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=