Oamenii superiori nu au virtute lumească, ei au Virtute....

Citat de Lao Zi (Bătrânul Maestru) despre virtute, bunătate, dreptate, dezordine, cunoaștere, oameni, intenție, justiție, violență, început

Oamenii superiori nu au virtute lumească, ei au Virtute. Cei ce ţin la virtutea lor nu au virtute. Virtutea superioară corespunde Non-Acţiunii, ea nu are intenţii. Virtutea comună nu acţionează decât cu intenţia ascunsă de a fi apreciată şi recunoscută. Bunătatea superioară acţionează întotdeauna fără intenţii. Justiţia înaltă acţionează însă cu intenţii. Ceremoniile care acţionează ca şi cum nimeni nu li se supune, sfârşesc prin violenţă. Când omenirea a pierdut cunoaşterea, nu a mai avut decât Virtutea. Pierzând Virtutea, i-a rămas bunătatea; pierzând bunătatea, a găsit dreptatea; pierzând dreptatea, a stabilit în final ceremoniile. Dar ele nu sunt decât umbra virtuţii şi izvor de dezordine. Cunoaşterea falsă este aparenţa Cărării şi începutul prostiei. Omul de seamă preţuieşte ceea ce este de seamă şi nu ceea ce este uşuratic; el are în vedere fructul, nu floarea; pe aceasta o nesocoteşte şi se alătură rodului.

Lao Zi (Bătrânul Maestru)Laozi
Citat de Lao Zi (Bătrânul Maestru) (Laozi) despre virtute, bunătate, dreptate, dezordine, cunoaștere, oameni, intenție, justiție, violență, început.

Tao Te King, 38

Lao Zi (Bătrânul Maestru) (Laozi)

Lao Zi (Bătrânul Maestru) (Laozi)

Cunoscut(ă) și ca: Laozi.
Numit(ă) și: Lao Tse, Lao Tzu, Lao Tseu, Laotze.
Evaluați acest citat:
Generează un alt cod=