Evenimentele zilei 8 august

Evenimente ale zilei 8 august

754:

Sfârșitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea la (10 februarie). A fost condamnat cultul icoanelor și s-a hotărât distrugerea acestora (mișcarea iconoclastă).

1220:

Suedia este învinsă de triburile estoniene în Bătălia de la Lihula.

1503:

La Holyrood Abbey în Edinburgh, Scoția, regele Iacob al IV-lea al Scoției se căsătorește cu Margareta Tudor, fiica regelui Henric al VII-lea al Angliei.

1570:

Sfârșitul celui de-al III-lea război civil din Franța, prin Pacea de la Saint-Germain-en-Laye. A fost acordată libertatea cultului protestant.

1826:

Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăște ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iași, unde, din anul 1889, se află racla cu cinstitele moaște ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

1870:

A avut loc mișcarea antidinastică de la Ploiești, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploiești.

1876:

Thomas Edison primește brevet pentru șapirograf.

1889:

Prin Înalt Decret Regal 2073 s-a înființat, pe lângă Marele Stat Major al Armatei Române, o Școală Superioară de Resbel, în prezent Academia de Înalte Studii Militare.

1900:

Prima ediție a „Cupei Davis”.

1929:

Dirijabilul german Graf Zeppelin începe un zbor-tur în lume.

1940:

A fost declanșată ofensiva aeriană germană asupra Angliei.

1941:

Întâlnirea Roosevelt - Churchill din Insulele Newfoundland. A fost adoptată „Charta Atlanticului".

1942:

Al cincilea film animat a lui Walt Disney, Bambi, a cărui producție a durat aproape cinci ani, are premiera mondială la Londra. Premiera SUA a urmat la 13 august la New York.

1945:

URSS a declarat război Japoniei. Armata Roșie a ocupat Manciuria, Coreea de Nord și Sahalinul.

1945:

La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea și pedepsirea criminalilor de război naziști în cadrul unui Tribunal militar internațional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul și–a început lucrările la Nürnberg.

1946:

România a fost invitată oficial, de către Guvernul francez, să participe la Conferința de Pace de la Paris.

1953:

URSS a efectuat prima experimentare a bombei cu hidrogen.

1963:

România semnează "Tratatul privind încetarea experiențelor nucleare în atmosferă, în spațiul cosmic și sub apă", încheiat la 5 august între SUA, Marea Britanie și URSS.

1963:

Are loc "Marele Jaf din Tren" - Trenul poștal de Corespondență a Casei Regale, care călătorea de la Glasgow spre Londra, a fost jefuit de o bandă formată din 15 indivizi, conduși de Bruce Reynolds.

Ei au pătruns în tren și au furat 2,3 milioane de lire sterline (echivalentul a aproximativ 80 de milioane de dolari în 2009). Treisprezece dintre membrii grupării au fost prinși, judecați și condamnați.
1967:

Crearea Asociației Națiunilor din Asia de Sud Est (ASEAN).

1974:

Președintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, își anunță demisia din funcția de președinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz.

1981:

Președintele american, Ronald Reagan, a ordonat producerea bombei cu neutroni.

1990:

Irakul ocupă Kuweit și statul este anexat Irakului. Acest lucru va duce la izbucnirea Războiului din Golf; emiratul este eliberat de forțele internaționale, sub conducerea Statelor Unite.

1996:

A apărut primul număr al revistei Dosarele istoriei.

2000:

În cadrul Festivalului Internațional de Teatru – „Shakespeare” de la Gdansk, Polonia, Teatrul Național din Craiova a prezentat spectacolul “Timon din Atena”, în regia lui Mihai Mănuțiu, cu actorul Ilie Gheorghe în rolul principal.

2008:

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la la Beijing.


Celebrări 8 august

Sara Teasdale1884:

A fost născut Sara Teasdale.

Paul Dirac1902:

A fost născut Paul Dirac.

Dustin Hoffman1937:

A fost născut Dustin Hoffman.

Charles A. Dana1819:

A fost născut Charles A. Dana.

Emiliano Zapata1879:

A fost născut Emiliano Zapata.


Comemorări 8 august

1990:

A murit Zorica Laţcu.