Basm popular Tristi-Copil si Inia Dinia: A fost, a fost,...

Basm popular

Tristi-Copil si Inia Dinia:

A fost, a fost, ca daca n-ar fi fost, nu s-ar povesti, nici eu a lehai ca un purice-a plesni. Si eu nu-s de cand povestile; is mai dincoace cu vo doua-trei zile. Povestile pe la poarta trecea cand pe mine mama ma facea. S-am luat si eu una de coada, s-am zvarlit-o peste poarta, si t-o spun amu dumitale.

Cica era un imparat bogat de nu se mai afla altul ca el pe sub soare: bani, mai, aur si argint... ciubere pline de galbeni. S-avea numai o fata. Si ce i-a venit fetei prin minte, c-a zis catre tata-su:
- Tata, sa-mi faci o manastire.
- T-oi face, draga tatei.
- Da iaca cum sa mi-o faci: sa fie numai de aur si din argint din sorocoveti, ca stiu ca ai de unde...
Cum n-avea sa i-o faca daca era plin de avere, cum ii stupul! Unde a-nceput a scoate cu ciuberele bani s-a plati la mesteri s-a dat in scurta vreme gata manastirea: cat din bani zidita, cat cu aur si argint poleita. Manastirea era cam stramtuta, nu-i vorba, dar inalta.
- Tata - zice fata - eu aici singura, in manastirea asta, n-oi sedea. Sa te duci prin tara si sa cauti douasprezece fete tot asa de tinere si frumoase ca si mine, sa nu ma cunosc eu dintre ele.
Si s-a dus imparatul s-a cautat si-a gasit numai unsprezece fete; iara dupa ce le-a gasit le-a adus acolo la manastire.
- Da, unde-i cea de a douasprezecea?
- D-apoi n-am gasit-o.
- Se afla sa n-o fi gasit?
- Nu-i vorba, am dat eu peste una, tot asa de la fel ca voi; da iaca cum ii pricina de n-a venit: fata aceea a avut mama si ma-sa dupa ce-a facut un copil, a trait numai v-o trei zile, s-a murit, s-amu a ramas fata sa-ngrijeasca de baiat.
- Numai asta-i toata pricina? D-apoi cat ii imparatia mnitale de mare nu s-a gasit cineva sa creasca un biet copil? Cat de fara zabava, s-aduceti fata cu copilul aici.
S-au adus slujitorii fata cu copilul (cu frate-su). Da, ce frumusete de copil, de nu mai era altul ca el pe sub soare! Cum l-a vazut fata imparatului, indata mare i-a adus o dadaca si i-a poruncit:
- Ia copilul si sa mi-l cresti intr-o zi, ca altii intr-o luna; si-ntr-o luna, ca alti intr-un an.
- Asa oi face.
La un an baiatul era marisor, putea umbla, putea grai, cum ar fi unul de istialalti la zece-doisprezece ani.
Pe fata-mparatului o chema Inia Dinia. Iar baiatului, s-a batut multa vreme capul cum sa-i puie numele, si s-a ales ca pe baiat sa-l cheme Tristi-Copil. Amu aude fata ca-ntr-o tara departata este o scoala imparateasca s-a zis, catre tata-su:
- Babaca, sa iei si sa duci baiatul la scoala aceea, c-aista, pe cum vad eu, are sa fie om scump.
S-a pus imparatul doi cai la trasura si s-a dus peste noua mari, peste noua tari, peste noua vinetii, a saptea-mparatie. Dupa ce-a ajuns acolo, i-a lasat baiatului bani de cheltuiala, iar el s-a luat drumul spre casa, s-a mers multa lume-mparatie, ca cuvantul din poveste, mai inainte este. Dar la despartire, Inia Dinia a zis catre baiat, ca oricat de mult a sedea acolo la scoala, de ea sa nu pomeneasca, pentru ca de-o pom

Basme România


Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Evenimentele zilei
Celebrări, 24 mar:
Richard Wurmbrand A fost născut Richard Wurmbrand.
A fost născut Elena Balan-Osiac.
A fost născut George Damian.
A fost născut Dan Giosu.
A fost născut Dinu Ianculescu.
Tudor Negoescu A fost născut Tudor Negoescu.
A fost născut Mihai Spariosu.
A fost născut Dumitru Tiganiuc.
A fost născut Constantin Zarnescu.
Olive Schreiner A fost născut Olive Schreiner.
Dario Fo A fost născut Dario Fo.
A fost născut Valentin Joghiu.
Catalin Stefan Ion A fost născut Catalin Stefan Ion.
Comemorări, 24 mar:
Jules Verne A murit Jules Verne.
Autori
John BergerArnold PalmerAlfred TennysonRebecca WestHenry YoungmanEschilJacqueline Kennedy OnassisThomas GrayIoana CraciunescuAustin PhelpsRodney DangerfieldM. H. AbramsLeon KassArdian KuciukDan Stanca