Basm popular Tristi-Copil si Inia Dinia: A fost, a fost,...

Basm popular

Tristi-Copil si Inia Dinia:

A fost, a fost, ca daca n-ar fi fost, nu s-ar povesti, nici eu a lehai ca un purice-a plesni. Si eu nu-s de cand povestile; is mai dincoace cu vo doua-trei zile. Povestile pe la poarta trecea cand pe mine mama ma facea. S-am luat si eu una de coada, s-am zvarlit-o peste poarta, si t-o spun amu dumitale.

Cica era un imparat bogat de nu se mai afla altul ca el pe sub soare: bani, mai, aur si argint... ciubere pline de galbeni. S-avea numai o fata. Si ce i-a venit fetei prin minte, c-a zis catre tata-su:
- Tata, sa-mi faci o manastire.
- T-oi face, draga tatei.
- Da iaca cum sa mi-o faci: sa fie numai de aur si din argint din sorocoveti, ca stiu ca ai de unde...
Cum n-avea sa i-o faca daca era plin de avere, cum ii stupul! Unde a-nceput a scoate cu ciuberele bani s-a plati la mesteri s-a dat in scurta vreme gata manastirea: cat din bani zidita, cat cu aur si argint poleita. Manastirea era cam stramtuta, nu-i vorba, dar inalta.
- Tata - zice fata - eu aici singura, in manastirea asta, n-oi sedea. Sa te duci prin tara si sa cauti douasprezece fete tot asa de tinere si frumoase ca si mine, sa nu ma cunosc eu dintre ele.
Si s-a dus imparatul s-a cautat si-a gasit numai unsprezece fete; iara dupa ce le-a gasit le-a adus acolo la manastire.
- Da, unde-i cea de a douasprezecea?
- D-apoi n-am gasit-o.
- Se afla sa n-o fi gasit?
- Nu-i vorba, am dat eu peste una, tot asa de la fel ca voi; da iaca cum ii pricina de n-a venit: fata aceea a avut mama si ma-sa dupa ce-a facut un copil, a trait numai v-o trei zile, s-a murit, s-amu a ramas fata sa-ngrijeasca de baiat.
- Numai asta-i toata pricina? D-apoi cat ii imparatia mnitale de mare nu s-a gasit cineva sa creasca un biet copil? Cat de fara zabava, s-aduceti fata cu copilul aici.
S-au adus slujitorii fata cu copilul (cu frate-su). Da, ce frumusete de copil, de nu mai era altul ca el pe sub soare! Cum l-a vazut fata imparatului, indata mare i-a adus o dadaca si i-a poruncit:
- Ia copilul si sa mi-l cresti intr-o zi, ca altii intr-o luna; si-ntr-o luna, ca alti intr-un an.
- Asa oi face.
La un an baiatul era marisor, putea umbla, putea grai, cum ar fi unul de istialalti la zece-doisprezece ani.
Pe fata-mparatului o chema Inia Dinia. Iar baiatului, s-a batut multa vreme capul cum sa-i puie numele, si s-a ales ca pe baiat sa-l cheme Tristi-Copil. Amu aude fata ca-ntr-o tara departata este o scoala imparateasca s-a zis, catre tata-su:
- Babaca, sa iei si sa duci baiatul la scoala aceea, c-aista, pe cum vad eu, are sa fie om scump.
S-a pus imparatul doi cai la trasura si s-a dus peste noua mari, peste noua tari, peste noua vinetii, a saptea-mparatie. Dupa ce-a ajuns acolo, i-a lasat baiatului bani de cheltuiala, iar el s-a luat drumul spre casa, s-a mers multa lume-mparatie, ca cuvantul din poveste, mai inainte este. Dar la despartire, Inia Dinia a zis catre baiat, ca oricat de mult a sedea acolo la scoala, de ea sa nu pomeneasca, pentru ca de-o pom

Basme

, Basme româneşti, Basme românia
Basme româneşti despre copii, față, bani, școală, poveste, frumusețe, despărțire, zi, țară, trădarea de țară, lună, soare, mamă, avere, cuvânt, nume, bogăție, minte, lume, casă.

Evaluați acestă postare:
Generează un alt cod=  

Basme similare

Basm George cel viteaz: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un imparat si o imparateasa. Zece ani au vietuit ei in casatorie si nu putura face si ei...

(0) (0) (0)
Basme

Basm popular Tei Leganat: Erau odata, cica, un mosneag si o baba. Copii nu avusese, si-asa ar fi voit sa aiba, de se dadeau in vant dupa ei. Baba mai ales, vesnic se ruga lui Dumnezeu sa se...

(0) (0) (0)
Basme

Basm popular Piparus-Petru si Florea-Înflorit: A fost ce-a fost, ca de n-ar fi, nu s-ar povesti. A fost odata o muiere vaduva, ii murise adica barbatul si ea ramase cu trei copii: doi feciori si-o...

(0) (0) (0)
Basme

Basm Poveste taraneasca: A fost odata ca niciodata ca daca nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. A fost odata un imparat. El avea trei feciori. Cand fu la ceasul mortii, isi chema feciorii si le zise:...

(1) (1) (0)
Basme
Evenimentele zilei
Celebrări, 23 mai:
Garabet Ibraileanu A fost născut Garabet Ibraileanu.
Alphonse Esquiros A fost născut Alphonse Esquiros.
Margaret Fuller A fost născut Margaret Fuller.
Valeriu Armeanu A fost născut Valeriu Armeanu.
A fost născut Cornel Brahas.
A fost născut Radu Felix.
A fost născut Octavian Georgescu.
Comemorări, 23 mai:
Henrik Ibsen A murit Henrik Ibsen.