În trecut Folclorul era înstărit se lăuda cu multe bogăţii şi se bucura de cunoastere, popularitate, nu era om in sat care să nu ştie cine era Folclor. Cu timpul ajungând până în zilele noastre acesta a mai sărăcit şi nici nu prea mai este tratat cu mare importanţă, ci cu superficialitate iar viitorul nu se arată prea pozitiv pentru el, căci ritualurile nu mai sunt respectate ele devenind doar niste scenete puse într-un spectacol, dar fără a avea urmări în conştiinţa publicului.
Răspunzător pentru acest fapt este timpul cu aere schimbătoare, cu noi generaţii stăpânite de noi perspective în care tradiţiile şi obiceiurile sunt înlocuite cu alte rezolvări tehnologice şi materiale. Mesajul care se desprinde din croiala acestor constatări are în vedere o invitaţie spre o reîntoarcere în trecut, unde tradiţia insufla vieţii bogăţie spirituală.
De pildă hora ca simbol al cercului solar reprezintă o recreere a universului iar faptul că se ridică mâinile în dans simbolizează o preamărire a soarelui, o formă de adoraţie şi baterea pământului cu piciorul reprezenta un act de fertilizare pornind de la energia solară. Hora era un act magic menit să invoce soarele şi să alunge întunericul.
Luni, 20 august 2012
Autor: Elena Potoroacă