Supplex Libellus Valachorum

Supplex Libellus Valachorum
28 martie 1791: Supplex Libellus Valachorum, cel dintai program politic al romanilor din Transilvania – este trimis Curtii din Viena.

Documentul a fost redactat de cei mai insemnati reprezentanti ai natiunii romane din Transilvania, in mai mare parte clerici ai Bisericii Romane Unite cu Roma: Samuil Micu, Petru Maior, Gheorghe ªincai, Ioan Piuariu-Molnar, Iosif Mehesi, Ioan Budai Deleanu, Ioan Para. Petitia era semnata in numele natiunii romane de categoriile sale libere Clerus, Nobilitas, Civicusque Status Universae Nationis in Transilvania Valachicae.

Cererile Supplex-ului:

- ca numirile odioase si pline de ocara: tolerati, admisi, nesocotiti intre stari si alte de acest fel, care ca niste pete din afara, au fost intiparite fara drept si fara lege (pe fruntea natiunii romane), acum sa fie cu totul indepartate, revocate si desfiintate“ (reintegrarea romanilor ca natiune de drept in Transilvania)

- natiunea romana sa fie repusa in folosinta tuturor drepturilor civile si regnicolare“ (restituirea drepturilor istorice vechi medievale)

- clerul acestei natiuni credincios bisericii orientale sa fie tratat in acelasi fel ca si clerul natiunilor care alcatuiesc sistemul uniunii“ (egalitatea clerului)

- la alegerea slujbasilor si deputatilor in dieta... sa se procedeze in chip just, in numar proportional cu aceasta natiune (reprezentare proportionala in dieta si functionarime).

Petitia a fost respinsa, astfel incat statutul romanilor a ramas neschimbat.

Vineri, 27 martie 2009
Source: yc


Rate this article:
Generează un alt cod=