Ana Aslan

Ana Aslan

Biografie Ana Aslan (1897-1988)

Medic român specialist în gerontologie, care a descoperit efectele anti-imbatranire ale procainei

S-a născut pe 01 jan 1897.
S-a stins din viaţa în data de 20 may 1988, la vârsta de 91 ani.
Ţara de origine România
Citate de Ana Aslan

Ana Aslan s-a nascut pe 1 ianuarie 1897 la Braila. Cand avea numai 13 ani a ramas orfana de tata si familia ei s-a mutat la Bucuresti.
La inceput Ana visa sa ajunga pilot si chiar a zburat cu un mic avion, tip Bristol-Coanda. Insa ulterior a decis sa devina doctor, in ciuda impotrivirii mamei sale.
S-a inscris la Facultatea de Medicina, pe care a terminat-o in 1922. In timpul primului razboi mondial a ingrijit soldatii raniti pe front, iar in 1919 a lucrat alaturi de neurologul Gheorghe Marinescu.
In 1949 a devenit sefa sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti, moment decisiv in viitoarea sa cariera de gerontolog.
A inceput sa experimenteze efectele procainei (un cunoscut anestezic local) asupra reumatismului in cazul unui tranar care suferea de artroza.
Dupa doi ani, Ana Aslan a inceput un experiment de lunga durata pe animale, asociat cu un studiu clinic pe 25 de pacienti varstnici, bazat pe procaina injectabila.
Printre exemplele care au demonstrat ulterior eficienta tratamentului se afla si cel al unui pacient in varsta de 110 ani.
Dupa patru ani de tratament, tremuraturile mainilor si ale capului aproape incetasera, putea sa mearga singur, avea pofta de mancare, parul alb se repigmenta, iar depresia era inlocuita de o stare psihica buna.
Rezultatele satisfacatoare au determinat-o sa caute o compozitie care potenta efectele benefice ale procainei si a continuat cercetarile impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu.
In final, in 1952, ele au ajuns la un compus format din procaina 2%, acid benzoic 0,12%, metabisulfit de potasiu 0,10%, fosfat disodic 0,01%, pH-ul amestecului situandu-se intre valorile 3 si 4.
Ingredientii adaugati procainei erau agenti antioxidanti si stabilizatori, iar mentiuneaH3adaugata denumirii produsului - Gerovital - indica actiunea de tip vitaminic a medicamentului.
Evaluarea clinica a Gerovitalului pe 7.600 de pacienti a determinat omologarea sa in anul 1957 si trecerea la productia de serie sub forma de fiole, iar cinci ani mai tarziu si sub forma de drajeuri, crema terapeutica si lotiune capilara.
In urmatorii ani mii de persoane au testat acest produs si au observat ca procesul de imbatranire este inetinit cu aproximativ 40%.
Printre personalitatile care au beneficiat de acest tratament se numara: Mao Zedong, Charles de Gaulle, Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Aristotle Onassis, John F. Kennedy.
In 1980 Ana Aslan inventeaza, tot impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, un alt produs geriatric,Aslavital,folosit ca tratament profilactic pentru afectiuni cerebrale si cardiace specific batranilor, dar si pentru tratarea pierderii memoriei.
A dezvoltat si o linie de cosmetice anti-imbatranire. Reteta ei originara este inca folosita in prezent de catre compania Farmec, care a castigat dreptul de a produce si comercializa cosmeticele Gerovital.
Ana Aslan a murit in data de 20 mai 1988, la venerabila varsta de 92 de ani.
In anul 2001 a fost creata Fundatia Internationala Ana Aslan, iar in 2008 s-a infiintat la Bucuresti o clinica de geriatrie care treteaza si previne bolile specifice batranetii.
Titluri obtinute de Ana Aslan:
- Membra a Academiei de Științe, din New York
- Membra a Uniunii Mondiale de Medicina Profilactica si Igiena Sociala
- Membra de Onoare al Centrului European de Cercetari Medicale Aplicative
- Membra in Consiliul de Conducere al Asociatiei Internaționale de Gerontologie
- Membra a Societății Nationale de Gerontologie din Chile
- Presedinta a Societatii Romane de Gerontologie
Premii si distinctii:
- 1952 - Premiul internațional si medalia "Leon Bernard", acordata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, pentru contributia adusa la dezvoltarea gerontologiei si geriatriei
- Meritul Stiintific Cl. I (1967)
- Merito della Republica, Italia
- Cavaler al Ordinului Palmes académiques, Franta
- Profesor Honoris Causa și Doctor emerit al Universitatii Bragança Paulista, din Brazilia
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Ana Aslan

Ana Aslan

Când eram tânără, îmi dădeam salariul de internă pe o...

Citat de Ana Aslan despre tinerețe, lună, adevăr
Ana Aslan

Numai nebunii nu se tem de nimic.

Citat de Ana Aslan despre nimic
Ana Aslan

Constantin Parhon era obsedat de problemele îmbătrânirii...

Citat de Ana Aslan despre probleme, animale
Ana Aslan

Nu se moare de bătrâneţe, ci de boală.

Citat de Ana Aslan despre bătrânețe, boală