Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

Biografie Angela Gheorghiu (1965)

Soprană română

Numit(ă) și: Angela Burlacu.
S-a născut pe 07 sep 1965.
Ţara de origine România
Citate de Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu(n.7 septembrie 1965, Adjud, județul Vrancea) este o soprană română, una dintre cele mai renumite cântărețe de operă din lume.

Cariera


Elevă a Miei Barbu, absolvă a Conservatorului din București în anul 1990. În străinătate cântă pentru prima dată la Basel în Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. Debutează în 1992 la Royal Opera House din Londra cu rolul Zerlina, în Don Giovanni, urmată de Mimì din Boema de Giacomo Puccini, apoi în Adina la Opera de Stat din Viena și la Opera din Hamburg. În 1993 debutează la Metropolitan Opera în Boema. La Royal Opera House (Covent Garden) a triumfat în mult aplaudata Traviata, dirijată de Sir Georg Solti, în 1994, spectacol pentru care, ca să poată fi transmis în direct, au fost anulate programele de la BBC. Spectacolul a fost înregistrat de casa de discuri Decca.
În 1999 a participat la concertul “Michael Jackson și Prietenii” în Munchen. A cântat la redeschiderea Royal Opera House (decembrie 1999), a Teatrului Malibran din Veneția (mai 2001) și a Operei din Valencia in prezenta Reginei Sofia a Spaniei (octombrie 2005). A participat la spectacolul care a marcat jubileul reginei Elisabeta a II-a, Prom at the Palace (iunie 2002), concert disponibil pe DVD. A cântat pentru Alteța Sa Prințul Charles în diferite ocazii. În 2003 a luat parte la concertul organizat cu ocazia decernării Premiilor Nobel.
Printre cele mai importante apariții în ultimii zece ani se numără La Rondine și Pagliacci de la Royal Opera House, Romeo et Juliette la Choregies d’Orange și la Festivalul de la Salzburg, Faust la Metropolitan Opera New York, Royal Opera House și Opera din Monte Carlo, Simon Boccanegra la Royal Opera House. A susținut de asemenea recitaluri la Salzburg în cadrul Festivalului, la Viena (Miskverein) și concerte la Amsterdam (Jubileul de Argint al Reginei Beatrix), New York (concertul de Anul nou în compania Orchestrei Filarmonice New York), Philadelphia, Los Angeles, Vancouver și Toronto (aprilie 2011), Seul, Shanghai, Valladolid (mai 2011) precum și un concert de gala la O2 Arena din Londra împreună cu Placido Domingo (iunie 2011).
În anul 2001 interpretează Floria Tosca alături de soțul ei, tenorul francez Roberto Alagna, în rolul Cavaradossi în filmul-operă Toscade Benoit Jacquot, film prezentat în afara concursului la Festivalul de Cinema de la Veneția. In 2003 interpretează rolul protagonistei în filmul "Romeo și Julietta" lansat pe DVD de Arthaus Musik.
Vocea ei este considerată de către critica internațională drept o combinație între vocile a două celebre cântărețe de operă, Maria Callas și Renata Tebaldi.
În anul 2002 participă cu spectacolul "Proms at the Palace" la celebrarea Jubileului de Aur al Reginei Elisabeta a II-a.
Cu compania Metropolitan Opera a cântat deja în peste 70 de reprezentații.
În iulie 2011 a cântat rolul principal în Tosca pe scena londoneză, într-o distribuție de excepție, sub bagheta lui Antonio Pappano. În septembrie 2011 a revenit la Londra pentru reluarea producției de Faust, spectacol transmis în direct în cinematografele din întreaga lume. Sezonul de transmisii în cinema 2011/2012 al Royal Opera House a debutat cu trei producții având-o pe Angela Gheorghiu în rolul principal: Faust, în direct, (septembrie 2011), Adriana Lecouvreur (octombrie 2011) și Tosca (noiembrie 2011). Pe 28 octombrie 2011 a cântat la gala de redeschidere a Teatrului Balsoi din Moscova, la invitația președintelui rus Dmitri Medvedev (spectacol transmis în direct în cinematografe din toată lumea și online).
La finele anului 2011 apare "Homage to Maria Callas", este o colecție de arii din opere italiene și franceze, programul fiind inspirat de cariera și înregistrările Mariei Callas. Repertoriul care include arii din La Boheme, Faust, I Pagliacci, Il Pirata, Samson et Delilah, La Wally, Carmen, Andrea Chenier, Le Cid, Medea, Adriana Lecouvreur și La Traviata demonstrează înclinația Angelei Gheorghiu pentru rolurile pentru soprana lirică, spinto și pentru mezzo soprana, roluri față de care este puternic legată emoțional.
"Habanera" este un duet peste timp al Angelei Gheorghiu cu Maria Callas (folosindu-se o înregistrare a Mariei Callas din 1963).
Pe 16 februarie 2012 Angela Gheorghiu a deschis Balul Operei Vieneze, cantand „Habanera” (Carmen) si „I Could Have Danced All Night” (My Fair Lady). A fost acompaniata de Orchestra Operei din Viena dirijata de Georges Pretre.

Distincții
Angela Gheorghiu a primit: “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris”, “Officier de l’Ordre des Arts et Lettres” și “Chevalier de l’Ordre des Arts et Lettres” din partea Ministerelor Culturii din Franța și România. În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa din partea Universității de Arte din Iași și Steaua României, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României. În octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decorația regală "Nihil Sine Deo" din partea Majestății Sale Regelui Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare.
Discurile sale au fost premiate în nenumărate rânduri cu premii ca: Premiul Grammy, Dyapason D'or, Choc du Monde de la Musique, Premiul Cecillia, Deutsche Schallplattenkritik, Musica e dischi, USA Critics Award, „Premio Zenatello” sau „Echo Klassik”.
Angela Gheorghiu a primit titlul de “Artista Anului” la Premiile Classical Brit în 2001 și 2010.

Discografie
- La Traviata, (Verdi)
- Decca 1997 CD/DVD
- The Puccini Experience, RCA 1995
- L'elisir d'amore (Donizetti) - Decca 1996 CD/DVD
- Arias, Decca 1996
- La Rondine, (Puccini) - EMI 1999
- Carmen, (Bizet) - Teldec 1996
- Duets and Arias - EMI 1996
- Roméo et Juliette, (Gounod) - EMI 1998
- My World, Decca 1998
- Werther, (Massenet), EMI 1999
- Il Trittico, (Puccini) - EMI 1999
- La Bohème, (Puccini), Decca 1999
- Werther, (Massenet), EMI 1999
- Classics on a Summer's Evening, EMI 2001
- Live in Prague, 2001
- Verdi Heroines, Decca 2000
- Manon, (Massenet), EMI 2000
- Classics on a Summer's Evening, EMI 2001
- Live in Prague, 2001
- Verdi: Requiem, (Verdi) - EMI
- Casta Diva - EMI 2001
- Mysterium - Sacred Arias - Decca 2001
- Tosca, (Puccini) - EMI 2001 CD/DVD
- Live From Covent Garden - EMI 2002 CD/DVD
- Prom at the Palace - Opus Arte 2002 DVD
- Carmen, (Bizet) - EMI 2003
- The Essential Angela Gheorghiu - Decca 2004
- Diva - EMI 2004
- Last Night at the Proms - Warner Classics 2004
- Puccini - EMI 2005
- Art of Angela Gheorghiu - Decca 2004 DVDx2
- Live From La Scala - EMI 2007
- La traviata, (Verdi) - Arthaus Musik 2007 DVD/Blu-ray
- La traviata, (Live from La Scala) (Verdi) - Arthaus-musik 2007 DVD
- Marius et Fanny, Larghetto 2008
- Angela & Roberto Forever - EMI 2008
- My Puccini - EMI 2008
- Great opera arias - Kultur Video 2008
- La bohème - (Live from the Met) (Puccini) - EMI 2008 DVD
- Tribute to Pavarotti - One Amazing Weekend in Petra - Decca 2009 DVD
- Madama Butterfly (Puccini) - EMI 2009
- L'amico Fritz (Mascagni) - Deutsche Grammophon 2009
- Classical Legends - In Their Own Words - EMI 2010
- Best Of Angela Gheorghiu - DIVA - EMI Japan 2010 CD+DVD
- Les Stars du Clasique - EMI UK/Zoom 2010
- Roméo et Juliette - (Gounod) - Emi Classics 2010 - Reissued as part of "Home of the Opera" collection
- La rondine, (Puccini) - EMI Classics 2010 - Reissued as part of "Home of the Opera" collection
- Classical 2011 - EMI 2010
- La rondine, (Live from the Met) (Puccini) - EMI 2010 DVD
- Faust, (Live from ROH) (Gounod) - EMI 2010 DVD
- Fedora, (Giordano) - Deutsche Grammophon 2011 CD
- Homage to Maria Callas - EMI 2011 CD
- Adriana Lecouvreur - Decca 2012 DVD/Blu-ray
- Tosca - EMI 2012 DVD/Blu-ray

Primul contract exclusiv l-a semnat cu Decca în 1995, unde a înregistrat Traviata de la Covent Garden, Elixirul dragostei de la Lyon, Boema cu Orchestra de la Scala din Milano, recitalurile Arias cu orchestra teatrului Regio din Torino, Verdi Heroines cu orchestra „Giuseppe Verdi” din Milano, My World și Misterium cu orchestra filarmonicii din Londra.

Al doilea contract exclusiv l-a semnat cu EMI în 1998, unde a înregistrat Duets and Arias cu Roberto Alagna și orchestra ROH Covent Garden, La Rondine de Puccini cu orchestra filarmonicii din Londra, Romeo și Julieta cu orchestra Capitol din Toulouse, Verdi per due cu Roberto Alagna și orchestra din Berlin,Gianni Schicchi de Puccini, Werther de Massenet cu orchestra din Londra, Manon de Massenet, Trubadurul cu orchestra filarmonicii din Londra și Carmen cu orchestra Capitol din Toulouse. După recitatul Casta Diva au urmat Classics on a Summer's Evening, Verdi Requiem și recitalul Live from Covent Garden din 2001.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Angela Gheorghiu

Angela Gheorghiu

Nu sunt de acord să fim utilizaţi drept cobai pentru...

Citat de Angela Gheorghiu despre muzică, cuvânt, limbă, lume
Angela Gheorghiu

O sănătate bună şi o voce într-o stare perfectă sunt cele...

Citat de Angela Gheorghiu despre valoare, sănătate, voce, artiști
Angela Gheorghiu

Îmi iau cât pot de des timp liber pentru a nu face nimic....

Citat de Angela Gheorghiu despre timp, nimic, viață
Angela Gheorghiu

Nu îmi plac punerile în scenă în care regizorul schimbă...

Citat de Angela Gheorghiu despre imposibil, povești, schimbare, lucruri