Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu

Biografie Aurel Vlaicu (1882 - 1913)

Pionier al aviației

S-a născut pe 19 nov 1882.
S-a stins din viaţa în data de 13 nov 1913, la vârsta de 30 ani.
Ţara de origine România
Citate de Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu (n.19 noiembrie1882, Binținți, lângă Orăștie, județul Hunedoara - d.13 septembrie 1913, Bănești, lângă Câmpina) a fost un inginer român, inventator și pionier al aviației române și mondiale. În cinstea lui, comuna Binținți se numește astăzi Aurel Vlaicu. A terminat Colegiul Reformat al Liceului Calvin din Orăștie, care din 1919 încoace a fost numit „Liceul Aurel Vlaicu”, luându-și bacalaureatul la Sibiu în 1902. Și-a continuat studiile inginerești la Universitatea din Budapesta și la Ludwig-Maximilians-Universität München, în Germania, obținându-și diploma de inginer în 1907. După aceea a lucrat ca inginer la uzinele Opel în Rüsselsheim. În 1908 se întoarce la Binținți unde construiește un planor cu care efectuează un număr de zboruri în 1909. În toamna lui 1909 se mută în București și începe construcția primului său avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboară fără modificări (lucru unic pentru începuturile aviației mondiale) în iunie 1910. În anul 1911 construiește un al doilea avion, Vlaicu II, cu care în 1912 a câștigat cinci premii memorabile (1 premiu I si 4 premii II) la mitingul aerian de la Aspern, Austria. Concursul a reunit între 23 și 30 iunie 1912 42 piloți din 7 țări, dintre care 17 din Austro-Ungaria, 7 germani, 12 francezi printre care si Roland Garros, cel mai renumit pilot al vremii, un rus, un belgian, un persan și românul Vlaicu. În cel mai cunoscut ziar vienez, Neue Freie Presse, se găseau următoarele rânduri despre zborurile lui Vlaicu:
„Minunate și curoajoase zboruri a executat românul Aurel Vlaicu, pe un aeroplan original, construit chiar de zburător, cu două elici, între care șade aviatorul. De câte ori se răsucea (vira) mașina aceasta în loc, de părea că vine peste cap, lumea răsplatea pe român cu ovații furtunoase, aclamându-l cu entuziasm de neînchipuit.” La 13 septembrie1913, în timpul unei încercări de a traversa Munții Carpați cu avionul său Vlaicu II, s-a prăbușit în apropiere de Câmpina, se pare din cauza unui atac de cord.

În anul următor prietenii săi Magnani și Silișteanu finalizează construcția avionului Vlaicu III, și cu ajutorul pilotului Petre Macavei efectueaza câteva zboruri scurte. Autoritățile vremii interzic continuarea încercărilor; în toamna anului 1916, în timpul ocupației germane, avionul este expediat la Berlin. A fost văzut ultima dată în anul 1940.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Aurel Vlaicu

Aurel Vlaicu

De la cel din urmă muncitor, plecat din atelier ca să...

Citat de Aurel Vlaicu despre invenție, muncitori, așteptare, progres, speranță, bunul simț, simț, prietenie, frică, muncă
Aurel Vlaicu

A imita vulturul, care se pierde în albastrul cerului, a...

Citat de Aurel Vlaicu despre posibilitate, lege, vechi, naștere, pământ, dorință
Aurel Vlaicu

Nu, sufletul omului n-a rămas încătuşat de pământ când...

Citat de Aurel Vlaicu despre știință, pământ, suflet
Aurel Vlaicu

În sfârşit, punctul cel mai principal al aparatului meu,...

Citat de Aurel Vlaicu despre sfârșit