Bartolomeu Anania (Vartolomeu Diacul)

Bartolomeu Anania

Biografie Bartolomeu Anania (1921 - 2011)

Inalt prelat al Bisericii Ortodoxe Romane, poet, prozator si dramaturg

Cunoscut(ă) și ca: Vartolomeu Diacul.
Numit(ă) și: Valeriu Anania.
S-a născut pe 18 mar 1918.
S-a stins din viaţa în data de 31 jan 2011, la vârsta de 92 ani.
Ţara de origine România
Citate de Bartolomeu Anania

S-a nascut la 18 martie 1921 in comuna Glavile-Pitesteana din judetul Valcea.Viitorul Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului a avut o tinerete agitata, fiind arestat in trei randuri in1941, 1942 si 1958, dupa ce a fost acuzat de activitati legionare si condamnat la munca silnica pentru 25 de ani, din care a ispasind 6 ani. S-a calugarit in 1942, fiind apoi student la Medicina, Conservator si ulterior la Teologie. Bartolomeu Anania nu este cunoscut doar in calitate de cleric ortodox, ci si de poet si dramaturg.

In anul 1966 a fost trimis de catre Biserica Ortodoxa Romana in Statele Unite unde a indeplinit mai multe functii in cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului Publicatii.

In anul 1967 a fost hirotonit ieromonah de catre Arhiepiscopul Victorin, acordandu-i-se din partea Sfantului Sinod rangul de arhimandrit. Tine nenumarate conferinte si face parte din mai multe delegatii ale Bisericii Ortodoxe Romane peste hotare.

Reintors in tara, devine director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1976-1982. In anul 1982 se va retrage la Manastirea Varatec, pentru a se dedica scrisului. Operei sale scriitoricesti, deosebit de bogata, va adauga una de exceptie: diortosirea si adnotarea Sfintei Scripturi, dupa Septuaginta, intr-o limba frumoasa si curgatoare. Aceasta lucrare o va elabora si desavarsi dupa alegerea ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, la 21 ianuarie 1993. Dupa cum marturiseste singur, aceasta opera i-a solicitat peste zece ani de munca de ocnas. Biblia aceasta, tiparita in anul 2001 a devenit si editia jubiliara a Sfantului Sinod.

In primavara anului 1990, Prea Cuviosul Arhimandrit Bartolomeu Anania a facut parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, alaturi de clericii Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchis, Toader Crasmariu si de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu.

La 21 ianuarie 1993 este ales ca Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului. Pe 2 martie 2006, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a ridicat pe Prea Cuviosul Arhiepiscop Bartolomeu al Vadului, Feleacului si Clujului la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului - mitropolie infiintata canonic de catre Sfantul Sinod la 4 noiembrie 2005.

Inalt Prea Sfintitului Bartolomeu i-au fost decernate titlurile de Doctor Honoris Causa al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in 2001, al Universitatii de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca in 2001; este Cetatean de onoare al municipiului Cluj-Napoca din 1996; Cetatean de onoare al municipiului Bistrita incepand cu 2001 si Cetatean de onoare al municipiului Dej.

Pentru activitatea sa ecleziastica a fost distins cu: Crucea Patriarhala - Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei, iar incepand cu 22 noiembrie 2010 era Membru de Onoare al Academiei Romane.

Scriitorul bartolomeu Anania s-a afirmat in literatura inca de pe bancile scolii, facandu-si debutul in anul 1936 la revista Vremea, apoi la revista Dacia Rediviv, al carei redactor principal a si fost. Dupa ani a colaborat la revistele: Gazeta Literara, Luceafarul, Magazin Istoric, Ateneu. A publicat in revistele centrale bisericesti, Glasul Bisericii, Mitropolia Olteniei, buletinul si calendarul Credinta din Detroit, Renasterea din Cluj.

Scrieri bisericesti:

Filele de acatist, 1976
Actiunea catolicismului in Romania interbelica, 1992
Cartea deschisa a Imparatiei
Volum de memorii, 2008

Dramaturgie:

Miorita, 1966
Mesterul Manole, 1968
Du-te vreme, vino, vreme!, 1969
Paharelul cu nectar, fantezie pentru copii, 1969
Steaua Zimbrului, 1971
Poeme cu masti, 1972
In anul 1978 devine membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar in anul 1982 i se decerneaza Premiul pentru Dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Poezie:

Geneze, 1971
Istorii agrippine, 1976
File de acatist, 1981
Anamneze, 1984
Imn Eminescului in nouasprezece canturi, 1992
Poezie religioasa romaneasca moderna, 1992

Proza si de eseuri:

Greul Pamantului, 1982
Rotonda plopilor aprinsi, 1983
Cerurile Oltului, 1990
Amintirile peregrinului Apter, 1991
Strainii din Kipukua, roman, 1979
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Bartolomeu Anania

Bartolomeu Anania

Stim, vom muri, dar cata splendoare...

Citat de Bartolomeu Anania despre moarte
Bartolomeu Anania

Am in fata o viata de dincolo, in care pot sa traiesc asa...

Citat de Bartolomeu Anania despre moarte, pământ, față, viață
Bartolomeu Anania

Tristeţea şi singurătatea pot fi creatoare, dacă le...

Citat de Bartolomeu Anania despre tristețe, singurătate
Bartolomeu Anania

Dragii mei, rugaciunea este cea care strabate orice zid,...

Citat de Bartolomeu Anania despre rugăciune, moarte, lumină