Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu

Biografie Ciprian Porumbescu (1853 - 1883)

Compozitor

S-a născut pe 14 oct 1853.
S-a stins din viaţa în data de 06 jun 1883, la vârsta de 29 ani.
Ţara de origine România
Citate de Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu, născut Ciprian Golembiovski (14 octombrie1853, Șipotele Sucevei, Bucovina- 6 iunie1883, Stupca, azi Ciprian Porumbescu, județul Suceava) a fost un compozitor român.

Originea si numele
Ciprian Porumbescu a fost fiul preotului ortodox Iraclie Porumbescu. Născut Iraclie Golembiovski (Golemb, Galamb=porumbei), acesta din urmă își schimbă numele de familie în Porumbescu în1881.

Studiile
A început studiul muzicii la Suceavași Cernăuți, apoi a continuat la "Konservatorium für Musik und darstellende Kunst" în Viena, cu Anton Brucknerși Franz Krenn. În această perioadă îl frecventează, la Viena, pe Eusebius Mandyczewski, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, în particular, la teoria muzicii. Între 1873și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: "Balada pentru vioară si orchestră" op.29, opereta "Crai nou" pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Brașov(astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883). În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de cătreAlbaniapentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României,Trei culori. A murit la 29 de ani în Stupca, acum acest sat fiind numit în onoarea sa "Ciprian Porumbescu".

Între 1972-1973, regretatul regizor de film Gheorghe Vitanidis a realizat un foarte popular film artistic de lung metraj pentru ecran panoramic, în două serii cu Vlad Rădescu, debutând în rolul marelui compozitor și patriot.

Scurtă prezentare a vietii compozitorului
Ciprian Porumbescu se naște la 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la început numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu. Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicală continuă și completă. A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, unde conduce corul Societății Culturale "Arboroasa". În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, la festivități, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Tecluși alții, participă și tânărul Ciprian Porumbescu, uimind asistența cu minunatul său cântec de vioară.

Apoi, cu ocazia unei burse, își continuă studiile la "Konservatorium fur Musik" din Viena, unde dirijează corul Societății Studențești "România Jună". Aici va scoate, în anul 1880, colecția de douăzeci de piese corale și cântece la unison, reunite în "Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români" ("Cântecul gintei latine", "Cântecul tricolorului", "Imnul unirii - Pe-al nostru steag"), prima lucrare de acest gen din literatura noastră.

După această perioadă, urmează cea mai frumoasă etapă a vieții sale artistice. La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale "Crai nou", piesă în două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. Succesul imens impune reluarea spectacolului în 12 și 23 martie, pe aceeași scenă. În același an, opereta este montată și la Oravița. Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politică, timp în care a scris piesele sale cele mai valoroase. Printre lucrările sale se numără "Rapsodia română pentru orchestră", "Serenadă", "La malurile Prutului", "Altarul Mănăstirii Putna", "Inimă de român", "Gaudeamus Igitur", "Odă ostașilor români" și altele.

Mult prea devreme, la doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu, se stinge din viață, în casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu în onoarea marelui compozitor, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara, la 6 iunie 1883. Mormântul lui Ciprian Porumbescu se află în cimitirul satului Stupca, în apropiere de altarul Bisericii "Sf. Dumitru". El a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din județul Suceava din anul 2004, având codul SV-IV-m-B-05697. Întreaga sa creație muzicală se încadrează în sfera curentului romantic; manifestând în totalitate elemente tehnice și de expresivitate ale acestui curent. În lucrările sale, Porumbescu inserează tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, de o muzicalitate aparte, în care afișează o serie de trăiri personale, gânduri și idei, ce doar în acest mod pot fi auzite.
florin-c
florin-c, 18/08/2019

Big composer

(0) (0)
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu

Pe zi ce trece mă simt tot mai slab şi mai debil. Mi-e...

Citat de Ciprian Porumbescu despre frică, bunul simț, simț, lume
Ciprian Porumbescu

Astăzi e o zi ţesută în aur şi argint; de dimineaţă deja...

Citat de Ciprian Porumbescu despre acasă, soare, frumusețe, apă, ochi
Ciprian Porumbescu

După concert s-a dansat, dar eu am stat numai până pe la...

Citat de Ciprian Porumbescu despre plăcere, dor, necesitate, stat, acasă, cugetare, credință, bunul simț, simț, iubire
Ciprian Porumbescu

Tată, am cântat Daciei întregi!

Citat de Ciprian Porumbescu

Citate de Ciprian Porumbescu, teme

Citate de Ciprian Porumbescu despre Acasă Citate de Ciprian Porumbescu despre Antipatie Citate de Ciprian Porumbescu despre Apă Citate de Ciprian Porumbescu despre Bine Citate de Ciprian Porumbescu despre Bunul simț Citate de Ciprian Porumbescu despre Casă Citate de Ciprian Porumbescu despre Cer Citate de Ciprian Porumbescu despre Copilărie Citate de Ciprian Porumbescu despre Credință Citate de Ciprian Porumbescu despre Cugetare Citate de Ciprian Porumbescu despre Curaj Citate de Ciprian Porumbescu despre Dor Citate de Ciprian Porumbescu despre Dorință Citate de Ciprian Porumbescu despre Entuziasm Citate de Ciprian Porumbescu despre Frică Citate de Ciprian Porumbescu despre Frumusețe Citate de Ciprian Porumbescu despre Inimă Citate de Ciprian Porumbescu despre Iubire Citate de Ciprian Porumbescu despre Lume Citate de Ciprian Porumbescu despre Modestie Citate de Ciprian Porumbescu despre Muncă Citate de Ciprian Porumbescu despre Națiune Citate de Ciprian Porumbescu despre Necesitate Citate de Ciprian Porumbescu despre Nume Citate de Ciprian Porumbescu despre Ochi Citate de Ciprian Porumbescu despre Păcat Citate de Ciprian Porumbescu despre Patrie Citate de Ciprian Porumbescu despre Plăcere Citate de Ciprian Porumbescu despre Primăvară Citate de Ciprian Porumbescu despre Putere Citate de Ciprian Porumbescu despre Rău Citate de Ciprian Porumbescu despre Sănătate Citate de Ciprian Porumbescu despre Sfârșit Citate de Ciprian Porumbescu despre Simț Citate de Ciprian Porumbescu despre Soare Citate de Ciprian Porumbescu despre Stat Citate de Ciprian Porumbescu despre Stele Citate de Ciprian Porumbescu despre Viață Citate de Ciprian Porumbescu despre Viitor Citate de Ciprian Porumbescu despre Vis Citate de Ciprian Porumbescu despre Vreme Citate de Ciprian Porumbescu despre Zi Citate de Ciprian Porumbescu despre Zi de naștere