Unii consideră că a trăit aproximativ între 1040–970 î.e.n., domnind peste regatul lui Iuda între 1010–1002 î.e.n., iar peste Regatul unit al Israelului între 1002–970 î.e.n. . Aceasta este o încercare de datare, asupra căreia nu există consens. Nici existența regatului evreu unit nu este acceptată pe larg. Coranul îl descrie de asemenea ca pe un rege și proroc, tatăl lui Solomon.
Viața și domnia sa sunt descrise în :1 Samuel, 2 Samuel, 1 Împărați și 1 Cronici. Este foarte cunoscut și pentru faimoasa luptă dusă în tinerețea sa cu căpetenia filisteană Goliat pe care îl învinge folosind o praștie (1Samuel 17).
David este întemeietorul Casei lui David sau dinastia davidică care a guvernat Regatul Iuda sau Iudeea vreme de circa 420 ani până la distrugerea Templului din Ierusalim.
David este un personaj important în tradiția religioasă și culturală evreiască, creștină și islamică. În Biblie, David, sau David HaMelekh, este regele Israelului și al poporului evreu. Tradiția biblică susține că un descendent direct al lui David va fi Mesia, iar tradiția creștină consideră că acest Mesia este Iisus. În islam este considerat a fi profet și regele unei națiuni.
Este descris ca un rege drept și înțelept, nu lipsit de mari păcate, ca un războinic, muzician și poet apreciat, fiind considerat autorul mai multor psalmi din cartea Psalmilor.
Este venerat ca sfânt și proroc în biserica catolică (având ziua de 29 decembrie). De asemenea este venerat de creștinii ortodocși în Duminica Sfinților Părinți după trup ai Domnului (între 11-17 decembrie). Biserica apostolică armeană comemorează pe Sfântul rege și proroc David la 24 decembrie, imediat după a cincea duminică a Postului de Crăciun. Creștinii copți consacră, tot iarna, ziua de 23 Kiahk, aniversării decesului lui David.