Dem Rădulescu

Biografie Dem Rădulescu (1931 - 2000)

Actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor

Numit și Bibanul.
S-a născut pe 12 sep 1931.
S-a stins din viaţa în data de 17 sep 2009, la vârsta de 78 ani.
Ţara de origine România
Citate de Dem Rădulescu

A fost un actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

S-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria semi-mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu și Fory Etterle. Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”.

A fost căsătorit cu Paula Rădulescu - actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase-până în prezent. A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu (Mioara Popovici din „Vine poliția!”, Lucreția din „Băieți Buni”) cu care are o fiică născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

S-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000.

Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Dem Rădulescu

Mărțișorul se dă la întâi, spre deosebire de chenzina...

Citat de Dem Rădulescu despre primăvară

Comedia e salvarea. Mi se pare un medicament extraordinar...

Citat de Dem Rădulescu despre comedie, oameni, viață

E plină de jertfă istoria teatrului românesc!

Citat de Dem Rădulescu

Mărțișorul întotdeauna se dă, nu se ia! În caz că totuși...

Citat de Dem Rădulescu despre primăvară