Dem Rădulescu

Biografie Dem Rădulescu (1931 - 2000)

Actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor

Numit și Bibanul.
S-a născut pe 12 sep 1931.
S-a stins din viaţa în data de 17 sep 2009, la vârsta de 78 ani.
Ţara de origine România
Citate de Dem Rădulescu

A fost un actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

S-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria semi-mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu și Fory Etterle. Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”.

A fost căsătorit cu Paula Rădulescu - actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase-până în prezent. A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu (Mioara Popovici din „Vine poliția!”, Lucreția din „Băieți Buni”) cu care are o fiică născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

S-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000.

Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Dem Rădulescu

Eu sunt un actor de inspiraţie. În momentul creaţiei...

Citat de Dem Rădulescu

Eu ştiu că am părinţi şi cine are părinţi trebuie să-i...

Citat de Dem Rădulescu

Cuvântul mărțișor înseamnă ceva pentru cineva dat de...

Citat de Dem Rădulescu despre primăvară, cuvânt

Omul are nevoie de râs, la nivelul celulei. Buna...

Citat de Dem Rădulescu despre râs, durere, nevoie, oameni