Dem Rădulescu (Bibanul)

Biografie Dem Rădulescu (1931 - 2000)

Actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor

Cunoscut(ă) și ca: Bibanul.
S-a născut pe 12 sep 1931.
S-a stins din viaţa în data de 17 sep 2009, la vârsta de 78 ani.
Ţara de origine România
Citate de Dem Rădulescu

A fost un actor de comedie român de teatru, film și televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

S-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea; a luptat în ring la categoria semi-mijlocie. A debutat ca amator la vârsta de 17 ani, la un bal organizat de fanfara gării.

În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoare pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Aurel Cioranu și Fory Etterle. Liviu Ciulei l-a numit „un actor de geniu”.

A fost căsătorit cu Paula Rădulescu - actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase-până în prezent. A fost căsătorit cu actrița Adriana Șchiopu (Mioara Popovici din „Vine poliția!”, Lucreția din „Băieți Buni”) cu care are o fiică născută la 14 octombrie 1986, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi, fiind actriță la Teatrul Mic din 2008.

S-a stins din viață la București în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000.

Este înmormântat la cimitirul Bellu.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Dem Rădulescu

De data asta cred că trebuie să tratăm comedia ca pe un...

Citat de Dem Rădulescu despre comedie, râs

Dragă, la noi studentul vine privighetoare. Eu nu fac...

Citat de Dem Rădulescu

Ceea ce se știe precis e că mărțișorul apărut odată cu...

Citat de Dem Rădulescu despre primăvară

Cel mai mare defect al meu este că am prea mult bun simţ,...

Citat de Dem Rădulescu despre defecte, bunul simț, simț

Citate de Dem Rădulescu, teme

Citate de Dem Rădulescu despre Acasă Citate de Dem Rădulescu despre Actori Citate de Dem Rădulescu despre Adevăr Citate de Dem Rădulescu despre Artă Citate de Dem Rădulescu despre Artă fotografică Citate de Dem Rădulescu despre Bine Citate de Dem Rădulescu despre Boală Citate de Dem Rădulescu despre Bunul simț Citate de Dem Rădulescu despre Casă Citate de Dem Rădulescu despre Celebritate Citate de Dem Rădulescu despre Circ Citate de Dem Rădulescu despre Clipă Citate de Dem Rădulescu despre Clovni Citate de Dem Rădulescu despre Comedie Citate de Dem Rădulescu despre Cuvânt Citate de Dem Rădulescu despre Defecte Citate de Dem Rădulescu despre Durere Citate de Dem Rădulescu despre Faimă Citate de Dem Rădulescu despre Față Citate de Dem Rădulescu despre Fericire Citate de Dem Rădulescu despre Film Citate de Dem Rădulescu despre Inspirație Citate de Dem Rădulescu despre Istorie Citate de Dem Rădulescu despre Iubire Citate de Dem Rădulescu despre Jocuri Citate de Dem Rădulescu despre Lacrimi Citate de Dem Rădulescu despre Lașitate Citate de Dem Rădulescu despre Lucruri Citate de Dem Rădulescu despre Lume Citate de Dem Rădulescu despre Lună Citate de Dem Rădulescu despre Matematică Citate de Dem Rădulescu despre Modă Citate de Dem Rădulescu despre Natură Citate de Dem Rădulescu despre Nebunie Citate de Dem Rădulescu despre Nevoie Citate de Dem Rădulescu despre Nimic Citate de Dem Rădulescu despre Oameni Citate de Dem Rădulescu despre Pământ Citate de Dem Rădulescu despre Părinți Citate de Dem Rădulescu despre Primăvară Citate de Dem Rădulescu despre Profesori Citate de Dem Rădulescu despre Râs Citate de Dem Rădulescu despre Realitate Citate de Dem Rădulescu despre Respect Citate de Dem Rădulescu despre Simplitate Citate de Dem Rădulescu despre Simț Citate de Dem Rădulescu despre Spirit Citate de Dem Rădulescu despre Știință Citate de Dem Rădulescu despre Suflet Citate de Dem Rădulescu despre Talent Citate de Dem Rădulescu despre Teatru Citate de Dem Rădulescu despre Trecut Citate de Dem Rădulescu despre Uitare Citate de Dem Rădulescu despre Umor Citate de Dem Rădulescu despre Valoare Citate de Dem Rădulescu despre Viață Citate de Dem Rădulescu despre Vulgaritate Citate de Dem Rădulescu despre Zâmbet