Elie Carafoli

Elie Carafoli

Biografie Elie Carafoli (1901-1983)

Inginer constructor de avioane român de origine aromână

S-a născut pe 15 sep 1901.
Ţara de origine România
Citate de Elie Carafoli

Elie Carafoli (n.15 septembrie 1901,Veria,Grecia– d.1983, București) a fost un inginer constructor de avioane român de origine aromână, membru al Academiei Române din 1948, a fost considerat unul dintre pionierii în domeniul aerodinamicii.S-a născut la Veria (Macedonia,Grecia) într-o familie românească. Studiile le-a început la Școala Comercială din Salonic și le-a continuat, în România, la Liceul "Mănăstirea Dealu", apoi în continuare la Școala Politehnică din București.
Plecat la Paris, a audiat cursurile de mecanica fluidelor și cele de aerodinamică la Sorbona, unde și-a luat doctoratul în fizică-matematică.
Intră la Laboratorul Aerotehnic de la Saint-Cyr, unde lucrează alături de Albert Toussaint și Paul Painlevé. Aici realizează un tunel aerodinamic destinat vizualizării mișcării fluidelor, foarte mult apreciat la Congresele Internaționale de Aerodinamică, fiind distins în 1928 cu Médaille d'honneur argent.
Reîntors în țară, Carafoli a deschis primul curs de Aeronautică la Școala Politehnică din București în anul 1928. A fost primul pas în înființarea Facultății de Aeronave din București.
În perioada 1928 - 1933, a funcționat ca inginer-șef al Serviciului de studii și construcții și director al Întreprinderii Aeronautice Române.

Contribuții
Din punct de vedere teoretic, Carafoli a abordat problema mișcării generale în jurul unui contur. A efectuat cercetări asupra aripilor monoplane și asupra mișcărilor conice în regim supersonic.Elie Carafoli a realizat concepția avioanelor de concepție autohtonă, cu nenumărate performanțe. Astfel, a proiectat modelul IAR 12, produs de Industria Aeronautică Română.


Lucrari


1928:Aérodynamique des ailes d'avion(Paris)
1964:Wing Theory in Supersonic Flow(Oxford).
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Elie Carafoli

Elie Carafoli

Hermann Oberth este unul din marii fondatori ai ştiinţei...

Citat de Elie Carafoli despre admirație, români, stele, vis, știință, oameni