Ion Antonescu

Ion Antonescu

Biografie Ion Antonescu (1882 - 1946)

Conducator roman al celui de-al doilea razboi mondial

S-a născut pe 02 jun 1882.
S-a stins din viaţa în data de 01 jun 1946, la vârsta de 63 ani.
Citate de Ion Antonescu

S-a născut la Piteşti pe data de 2 iunie 1882.
În data de 4 septembrie 1940 a fost ales în funcţia de prim-ministru.
În data de 14 septembrie 1940 şi-a început guvernarea; a fost conducatorul Statului român şi preşedinte al Consiliului de Miniştri; prin decret regal, România a fost proclamată "Stat naţional-legionar" la Bucureşti.
În data de 23 noiembrie 1940 în Al Doilea Război Mondial , Ion Antonescu a semnat adeziunea României la Pactul Tripartit, România alăturându-se oficial Puterilor Axei (Romania becomes a signatory of the Tripartite Pact, officially joining the Axis Powers) la Berlin , în Germania.
În data de 18 februarie 1941 a iniţiat o serie de decrete prin care instituţiile şi întreprinderile mai importante din ţară au fost militarizate la Bucureşti (pentru a asigura ordinea tulburată de rebeliunea legionară din ianuarie 1941).
În data de 22 august 1941 a fost numit mareşal.
În data de 13 ianuarie 1941 Ion Antonescu a efectuat o vizită în Germania în cursul căreia are o întrevedere cu Adolf Hitler, obţinînd sprijinul acestuia în conflictul intern dintre conducătorul statului şi „Mişcarea Legionară” la Berghof , în Germania.
În data de 21 ianuarie 1941 Ion Antonescu a dat o lovitură de stat pentru a îndepărta de la putere Mişcarea Legionară cu care intrase în conflict la Bucureşti.
În data de 2 martie 1941 Ion Antonescu a organizat un plebiscit cu privire la politica internă la Bucureşti (90% dintre votanţi s-au pronunţat pentru politica guvernului Antonescu şi împotriva legionarilor).
În data de 11 februarie 1942 Ion Antonescu s-a întâlnit cu Adolf Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală; conducatorului român i s–au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei şi Bulgariei să atace România şi i s–a cerut sporirea contribuţiei de război.
În data de 12 aprilie 1943 Adolf Hitler s-a întâlnit cu Ion Antonescu la Castelul Klessheim , Salzburg , în Austria (Hitler i-a cerut lui Antonescu să înceteze orice tatonări de pace cu puterile antifasciste).
În data de 20 aprilie 1943 Constantin I.C. Brătianu protestează împotriva intenţiei de a angaja România într-un război direct contra marilor democraţii occidentale într-o scrisoare adresată lui Ion Antonescu (împreună cu Iuliu Maniu).
În data de 23 august 1944 în Al Doilea Război Mondial , Mihai I al României l-a arestat, în urma loviturii de stat, pe mareşalul Ion Antonescu (România a ieşit din alianţa cu puterile Axei, trecând de partea aliaţilor).
În data de 7 mai 1946 a fost judecat în cadrul unui proces la Bucureşti.
A murit la Penitenciarul Jilava , Bucureşti pe data de 1 iunie 1946.
În data de 1992 s-a publicat cartea " Secretele Guvernării " (Rezoluţii ale Conducătorului Statului (septembrie 1940 - august 1944)) de Ion Antonescu la Editura "Românul" , Bucureşti.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Ion Antonescu

Ion Antonescu

Declar solemn, în acest ceas, că în afară de crime şi...

Citat de Ion Antonescu
Ion Antonescu

Biserica lui Cristos nu înseamnă numai ziduri, icoane,...

Citat de Ion Antonescu
Ion Antonescu

Principiul e că ce este român îl instalez în Bucovina; ce...

Citat de Ion Antonescu
Ion Antonescu

Nemţii au trecut peste pietoni români, fără să lase urmă,...

Citat de Ion Antonescu despre români, trecut