De ce ? Pentru cǎ între 1945 - 1989, mort fiind, a fost ascuns de ciracii cenzurii în "fondul secret - interziși, (S)".
Nu le-a scǎpat mai nimic, l-au ras de tot. Pânǎ în 2000 nu s-a știut mai nimic despre el. Doar unii epigramiști seniori își mai aminteau de epigramele în care-l creionase pe Pǎstorel Teodoreanu, în anii '40.
Trebuind să-si onoreze functia de perceptor, nu tocmai populară, Ion Pena a fost scriitor cu normă redusă, scria printre picături. Mai mult, fiind iubitor de oameni, s-a implicat și în activitatea de culturalizare a sătenilor. Astfel, în Banat, la Sichevița, înființeazǎ „Căminul cultural - Lumina”, cu sediul în incinta Primǎriei. Doneazǎ căminului un aparat de radio, iar bibliotecii din localitate cǎrți în valoare de mii de lei. Ulterior, împreunǎ cu sǎtenii procurǎ un aparat de proiecție, după cum ne-a spus domnul Gheorghe Birtea, fostul primar din Sichevița. Apoi, din 1941, activează la Domnești, județul Mușcel, actualmente Argeș, unde înființeazǎ „Biblioteca Modernǎ” prin care cautǎ sǎ satisfacǎ cerințele de lecturǎ ale localnicilor. Și totuși, în puținul timp rămas, Ion Pena a scris peste 300 de epigrame și de-asemenea, peste 250 de poezii. În 1939 i-a apǎrut volumul de epigrame, „Furcile caudine”, care având recenzii favorabile a fost înscris de George Călinescu în „Istoria Literaturii Române de la origini până în prezent”, apǎrutǎ în 1941 la Fundația Regală pentru Literatură și Artă, București.
În mai 1940, în revista "Prepoem", din București, îi era anunțată apariția volumelor "Iarmaroc"(poezii) și "Flori veninoase"(epigrame). Întrucât revista şi editura „Drum”, unde urmau să apară, au fost interzise de cenzură în vara lui 1940, volumele lui Pena, au fost scoase din șpalturi. Scriitorul Dumitru Vasile Delceanu, autorul volumului "Vocația scrisului în Teleorman", apărut în 2005, afirma că "de la Pena au rămas câteva volume de versuri în manuscris: „Varietăți”, „Nord”, „Fum” și „Iarmaroc”. Ce s-a întâmplat cu ele este o altǎ poveste pe care o vom aborda cu o altǎ ocazie.
Cert este cǎ în urma documentǎrii pe care am fǎcut-o în biblioteci și arhive, am descoperit cǎ Ion Pena a publicat și era apreciat în marile publicații bucureștene „Universul literar”, „Pǎcalǎ”, „Prepoem”, „Epigrama”, „Vremea”, în revista buzoianǎ „Zarathustra”, redactată de Ion Caraion si Alexandru Lungu, cât și în cele teleormǎnene „Oltul”, „Drum”, „SO4H2”, „Graiul tineretului” ...
De tânǎr, Ion Pena, și-a creat multe adversități publicând texte prin care se delimita de „exclusivismul rasei și culturii germane”, în revista "SO4H2", pe când avea doar 22 de ani. Condeier cultivat, rafinat, cu un spirit inteligent, acid și chiar autoironic, Ion Pena dă scrierilor sale concizie și finețe.
1) - În volumule sale „Fotografii la periscop” și „Secvențe de istorie literară - opera omnia - publicistică și eseu contemporan”, care cuprind studii și articole despre Radu Grămăticul, Grigore Gellianu, Șt. O. Iosif, Gala Galaction, Ion Pena, Constantin Noica, Marin Preda și Mircea Scarlat, cunoscutul publicist și istoric literar, Stan V. Cristea, membru al USR, îl numește pe Pena: Un scriitor „fantazian” nedreptǎțit. Iata studiul amintit
2) - Articolul "Poeti uitati" de Nae Antonescu, publicat in Revista Poesis
3) - DOUĂ SCRIERI PREMONITORII: MONEDA FANTAZIENILOR de ION PENA si FERMA „COȚOFANA VESELĂ” de RADU TUDORAN
4) - Reconfirmarea includerii lui Ion Pena in fondul secret - interzisi in perioada 1945-1989
5) - Ștefan Baciu: "Un poet: ION PENA", în „Universul Literar” din 7 martie 19426) - Revista „Prepoem”, „O mare ancheta literarǎ: Ion Pena”, an II, seria II, nr. 19 din iunie 1941, București
6) - Revista „Prepoem”, „O mare ancheta literarǎ: Ion Pena”, an II, seria II, nr. 19 din iunie 1941, București
7) - Revista „Pǎcalǎ” - „Micǎantologie epigramaticǎ” - Ion Pena alǎturi de Ion Luca Caragiale, Cincinat Pavelescu, Pastorel Teodoreanu și alți epigramiști emblematici din anii '40.
8) Constantin Stan, membru al Uniunii Scriitorilor, „Un caz ciudat: Ion Pena” în „Ziarul de Duminicǎ” din 28 sept 2001
9) - Universul Literar” din 23 mai 1942 - Ion Pena, Ștefan Augustin Doinaș, Ion Caraion si alti poeți din anii '40
10) -Membrii Fundatiei "Alba Iulia 1918, pentru unitatea si integritatea Romaniei", la mormantul scriitorului Ion Pena din Cimitirul Eroilor - Alba Iulia. Fotografie din revista fundatiei, DACOROMANIA.
11) - Ion Pena în numǎrul de Crǎciun 1937 al revistei „Drum", cu ocazia publicarii primei pǎrți a povestirii „Moneda fantazienilor"