Lucia Olaru Nenati

Lucia Olaru Nenati

Biografie Lucia Olaru Nenati (1949)

Poet, prozator

S-a născut pe 20 feb 1949.
Ţara de origine România
Citate de Lucia Olaru Nenati

Nascuta in orasul Radauti - Bucovina, Romania, la 20 februarie 1949.

Studii:
- Licentiata a Facultatii de Filologie (Romana-Latina - Engleza) a Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi in 1972.
- Doctor in stiinte umaniste (filologie), al aceleiasi universitati, in 2002.
- Absolventa a unui program de specializare postuniversitara mass-media la Universitatea din Chico, California, S.U.A, 1995.

Domenii de activitate: cultura, muzeografie, teatru, invatamant, literatura (poezie, proza, eseu, literatura pentru copii, eminescologie, cercetare literara), jurnalism, muzica.

Breviar profesional:
A indeplinit functiile de: muzeograf, cercetator si coordonator la Muzeul "Mihai Eminescu" de la Ipotesti - Botosani, timp in care a initiat si realizat refacerea casei memoriale, constituirea patrimoniului muzeal si, intr-o masura considerabila, restructurarea si configurarea viitoare a asezamantului. Apoi a fost secretar literar si director al Teatrului de papusi "Vasilache" Botosani, apoi director al Teatrului dramatic "Mihai Eminescu" din Botosani in perioada maximei autofinantari, jurnalist si apoi director al ziarului Gazeta de Botosani, profesor la Colegiul Universitar de Institutori Botosani al Universitatii "Al.I.Cuza" din Iasi. Este membra a Uniunii Scriitorilor si a Uniunii Jurnalistilor Profesionisti din Romania.

Activitate literara:
A publicat 24 carti de poezie, proza, eseu, literatura pentru copii, cercetare literara si albume muzicale, intre anii 1975 si 2009. Titlurile catorva dintre acestea sunt: Drumuri, Nesfarsitele vami, Umbra Casandrei, Singur, sinele meu, Ucenicia de aur si purpura, Cochilii cantatoare, Vitrina ascunsa (carte pe internet la Editura virtuala Equivalence, Olanda), Arca de frunze (antologie poetica); Serpentine, Coridorul dintre ceasuri (proza), Cand adoarme o buburuza, Baietei clopotei si fetite luminite (literatura pentru copii), Eminescu. De la muzica poeziei la poezia muzicii (eseu) insotita de caseta muzicala Cantecele lui Eminescu (o reconstituire in premiera absoluta a cantecelor pe care le canta poetul cu mai mult de un secol in urma, acum interpretate de autoare), Din dor de Eminescu, cantece à cappella si poeme in spirit eminescian (album muzical cuprinzand si piese compuse de autoarea-interpreta), George Voevidca. Viata si opera (restituire de istorie literara), Arcade septentrionale. (Reviste literare, personalitati si grupari literar- culturale din Tara de Sus implicate in consolidarea culturala a Marii Uniri din 1918), Editura Academiei Romane, Bucuresti, (restituire de istorie literara si culturala).

In afara de volumele personale este prezenta in peste 30 de antologii, culegeri si volume colective.

A publicat circa 3000 de articole, fragmente literare, studii, interviuri, reportaje, note etc., in presa, in numeroase publicatii pe suport de hartie sau on-line din tara si din strainatate (printre care: in S.U.A, Canada, Germania, Mexic, Republica Moldova, Ukraina, Franta, Spania, Australia s.a).

Referinte critice:
Despre opera si activitatea sa au aparut peste 150 de referinte in zeci de publicatii (pe hartie sau on-line) si in peste 30 de carti, dictionare si volume de critica, s.a.
Numerosi exegeti printre care: Al. Piru, Constantin Ciopraga, Dimitrie Vatamaniuc, Alex Stefanescu, Dumitru Micu, Dan Manuca, Liviu Leonte, Laurentiu Ulici, Mihai Cimpoi, Vlad Sorianu, Mircea Scarlat, George Muntean, Ion Rotaru, Nicolae Ciobanu, Mircea Vaida, Adrian Dinu Rachieru, Ioan Holban, Simion Barbulescu, Fanus Bailesteanu, Dan Stanca, Raluca Duna, Marian Popa, Irina Petras, Mihaela Albu, M.N.Rusu, Constantin Cublesan, Aurel Sasu s.a., dar si poeti, prozatori, eseisti, hermeneuti, alte categorii, (precum: Constanta Buzea, Th. Damian, Adrian Popescu, Vasile Mihaescu, Grigore Vieru, Victoria Milescu, Ion Beldeanu, Emil Iordache, Lucian Hetco, Petru Popescu Gogan, Viorel Cosma, Miron Kiropol, Svetlana Paleologu Matta s.a ) au subliniat originalitatea, armonia si profunzimea versurilor sale, echilibrul intre clasic si modern al expresiei sale, temele majore abordate, virtuozoitatea si dexteritatea prozodica, iar in proza capacitatea de-a surprinde deopotriva elementele de general uman, dar si amanuntele semnificatoare, de-a crea personaje memorabile, situatii definitorii, stilul foarte captivant. Copiii si parintii au apreciat, ca si criticii, ingeniozitatea si frumusetea cartilor pentru copii, cu mari dar discrete virtuti educative.

In domeniul eseului si cercetarii literare au fost apreciate noutatea si valoarea contributiilor sale de specialitate, in special in eminescologie, unghiul indraznet, curajul si echilibrul lor si, nu in ultimul rand, vocea suprinzatore de mezzosoprana din albumele muzicale.

Traduceri:
Texte ale sale au fost traduse in mai multe limbi: engleza, franceza, germana, spaniola, italiana.

Activitate culturala:
A sustinut numeroase studii si comunicari stiintifice, prelegeri academice, expuneri, conferinte (cu precadere despre Eminescu), lansari, recitaluri literare si muzicale, spectacole culturale in tara si in strainatate, precum: la ACADEMIA ROMÂNÃ - Bucuresti si Filialele Academiei Romane din Iasi si Radauti, Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi si Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava, Universitatea de vara Galanesti-Radauti (periodic), Societatea Academica Romania juna, Universitatea din Cernauti, Universitatea din Krakowya (Polonia), Varna (Bulgaria), Sybenik (Iugoslavia), California (S.U.A., 1995), New York - Institutul roman de teologie si spiritualitate ortodoxa, Cenaclul "Mihai Eminescu" (S.U.A - 1997, 2000, 2004), Marsilia - Centrul Cultural Roman si Valette du Var (Franta, ), Viena - Parohia si Biserica romana si micromuzeul Eminescu (Austria), diferite locatii din Montreal, Edmonton, Calgary si Boian (Alberta, Canada, 2000, 2004, 2009); Centrul Cultural din Konstanz (Germania, 2002, 2004, 2007, 2008), Societatea Culturala AGERO din Stuttgart, Germania (2005) s.a. precum si in numeroase biblioteci, muzee, teatre, scoli, gradinite, case de copii, biserici, camine culturale, camine de batrani, case de cultura, unitati militare din localitati urbane si rurale din Romania dar si la emisiuni si transmisii muzicale la radio si TV.

Distinctii:
Pentru activitatea sa literara si culturala a fost distinsa cu peste 50 de premii, distinctii, ordine, medalii, diplome de onoare si de excelenta etc, la concursuri nationale literare, la saloane de carte si alte manifestari, in tara si strainatate, printre care si BREVETUL si MEDALIA COMEMORATIVÃ "150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu" prin DECRET PREZIDENTIAL al presedintelui tarii "pentru contributia deosebita la promovarea operei eminesciene", in anul 2000, Premiul sectiunii de Critica si Istorie Literara a Uniunii Scriitorilor din Romania - Filiala Iasi, pentru volumul Arcade septentrionale, ed. Academiei Romane, in anul 2008, s.a.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Lucia Olaru Nenati

Lucia Olaru Nenati

Ideal ar fi Ca toate cele frumos traite Sa se intoarca...

Citat de Lucia Olaru Nenati despre poezie, ideal, muzică, ființă, frumusețe
Lucia Olaru Nenati

Ce este un geniu dacă nu o capacitate de-a străbate...

Citat de Lucia Olaru Nenati despre viitor, valoare, geniu
Lucia Olaru Nenati

Niciodata nu ne bucuram la fel de un lucru atunci cand il...

Citat de Lucia Olaru Nenati despre meditație, sărăcie, iluzie
Lucia Olaru Nenati

Impostorii, imitatorii si sarlatanii, adesea grupati in...

Citat de Lucia Olaru Nenati despre creație, gelozie, sfârșit, suferință, căutare

Citate de Lucia Olaru Nenati, teme

Citate de Lucia Olaru Nenati despre Artă Citate de Lucia Olaru Nenati despre Artă fotografică Citate de Lucia Olaru Nenati despre Bucurie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Căsătorie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Căutare Citate de Lucia Olaru Nenati despre Cer Citate de Lucia Olaru Nenati despre Clipă Citate de Lucia Olaru Nenati despre Copilărie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Creație Citate de Lucia Olaru Nenati despre Dumnezeu Citate de Lucia Olaru Nenati despre Dușmani Citate de Lucia Olaru Nenati despre Eternitate Citate de Lucia Olaru Nenati despre Ființă Citate de Lucia Olaru Nenati despre Frumusețe Citate de Lucia Olaru Nenati despre Gelozie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Geniu Citate de Lucia Olaru Nenati despre Ideal Citate de Lucia Olaru Nenati despre Iluzie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Imperfecțiuni umane Citate de Lucia Olaru Nenati despre Iubire Citate de Lucia Olaru Nenati despre Lume Citate de Lucia Olaru Nenati despre Meditație Citate de Lucia Olaru Nenati despre Minune Citate de Lucia Olaru Nenati despre Muncă Citate de Lucia Olaru Nenati despre Muzică Citate de Lucia Olaru Nenati despre Noapte Citate de Lucia Olaru Nenati despre Oameni Citate de Lucia Olaru Nenati despre Ochi Citate de Lucia Olaru Nenati despre Păcat Citate de Lucia Olaru Nenati despre Poezie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Salariu Citate de Lucia Olaru Nenati despre Sărăcie Citate de Lucia Olaru Nenati despre Sfârșit Citate de Lucia Olaru Nenati despre Stele Citate de Lucia Olaru Nenati despre Suferință Citate de Lucia Olaru Nenati despre Timp Citate de Lucia Olaru Nenati despre Toamnă Citate de Lucia Olaru Nenati despre Valoare Citate de Lucia Olaru Nenati despre Viitor Citate de Lucia Olaru Nenati despre Vis Citate de Lucia Olaru Nenati despre Zi Citate de Lucia Olaru Nenati despre Zi de naștere