Mihail Jora

Mihail Jora

Biografie Mihail Jora (1891-1971)

Compozitor și dirijor român

S-a născut pe 02 aug 1891.
S-a stins din viaţa în data de 10 may 1971, la vârsta de 79 ani.
Ţara de origine România
Citate de Mihail Jora

Mihail Jora (n.2 august1891,Roman, Neamț - d.10 mai1971,București) a fost un compozitor și dirijor român, membru titular (1955) al Academiei Române. A fost profesor și Rector al Academiei Regale de Muzică din București.
Și-a făcut studiile la Leipzig și la Paris. Este unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai liedului în muzica românească. De remarcat faptul că și-a numit cele peste o sută de partituri de gen Cântece, tocmai pentru a sugera caracterul românesc și particularitățile specifice care despart aceste lucrări de tradiția liedului german, reprezentat în special de cmpozițiile lui Schubert, Schumann și Brahms. El a compus, pe versuri ale marilor poeți români, numeroase lucrări de acest gen, care se disting prin expresia lor originală. Creațiile lui Jora se caracterizează prin conținutul lor de viață bogat și variat. Unele lucrări ale sale sunt străbătute de o undă de umor și ironie. Opera lui Jora se remarcă prin măiestria interpretării elementelor melodice și ritmice, specifice cântecului popular. A fost printre primii compozitori care au întrezărit virtuțile artistice ale baletului.
Creația sa cuprinde balete(printre care „Curtea veche”, „La piață”, „Când strugurii se coc” și „Întoarcerea din adâncuri”), suita simfonică „Priveliști moldovenești” (suită în patru părți, care are la baza un motiv melodic din folclor: "Pe malul Tazlăului","La joc","Grâu sub soare", "Alai țigănesc"),poemul simfonic„Poveste indică”, „Burlesca” pentru orchestră, „Simfonia în do”, „Balada pentru bariton și orchestră”, lucrări de muzică de cameră(printre care „Cvartetul de coarde”) ș.a.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Mihail Jora

Mihail Jora

Enescu e prezent în sala Ateneului, unde estrada pare a...

Citat de Mihail Jora despre prezent

Citate de Mihail Jora, teme