Mihu Dragomir

Biografie Mihu Dragomir (1919 - 1964)

Poet român

S-a născut pe 24 apr 1919.
S-a stins din viaţa în data de 09 apr 1964, la vârsta de 44 ani.
Ţara de origine România
Citate de Mihu Dragomir

Mihu Dragomir (n. 24 aprilie 1919.la Brăila - d. 9 aprilie 1964) a fost un poet român.

A făcut studii la Academia Comercială din București. A fost redactor la revista Viața Românească și redactor-șef la Luceafărul.

Versurile sale evocă trecutul de luptă al poporului român, tragedia soldatului român târât în războiul antisovietic, momentul istoric al întoarcerii armelor împotriva hitleriștilor, redă cu entuziasm realitățile sociale, frumusețile propriei patrii.

Trăsătura dominantă a poeziilor sale este viziunea optimistă și patriotismul. Lirica sa, de esență romantic-revoluționară, îmbină atitudinea cetățenească militantă cu meditația filozofică. Stilul său, de resurse adesea folclorice, bogat în asociații și sugestii, cultivă cu măiestrie hiperbola. S-a afirmat și ca autor de literatură științifică-fantastică și ca traducător.

În 1952 este publicat volumul „Stelele păcii” pentru care va primi Premiul de Stat clasa a III-a iar în 1955 la editura E.S.P.L.A vede lumina tiparului „Pe struna fulgerelor”, care conține poemul „Războiul” premiat cu Premiul de Stat clasa a II-a.

Mihu Dragomir, șeful Secției de Poezie al revistei Viața Românească a fost exclus din Partidul Comunist Român pentru „activitate fascistă și antisovietică, fost informator de siguranță”.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Mihu Dragomir

Romancierul O. Dessila (Poate ieşenii sunt mai laşi), Îşi...

Citat de Mihu Dragomir despre cărți

Te-avertizez: ţi-atragi mânia Şi anatema celui sfânt! De...

Citat de Mihu Dragomir despre sfinți, pământ

Cu toţi doar un fel de mâncare! Aceasta înseamnă-n...

Citat de Mihu Dragomir despre post, mâncare

Am sânge catalan, năvalnic, viu, Că vin din ţara...

Citat de Mihu Dragomir despre luptă, sânge, vin, țară