Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu

Biografie Nicolae Grigorescu (1838 - 1907)

Primul dintre fondatorii picturii române moderne

S-a născut pe 15 may 1838.
S-a stins din viaţa în data de 21 jul 1907, la vârsta de 69 ani.
Ţara de origine România
Citate de Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu (n. 15 mai 1838, Pitaru, județul Dâmbovița, d. 21 iulie 1907, Câmpina) este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat deIon Andreescu și Ștefan Luchian. Nicolae Grigorescu a devenit un simbol pentru tinerele generații de artiști care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice și să aducă la lumină valorile spiritualității românești. Date biografice Nicolae Grigorescu se naște în satul Pitaru (județul Dâmbovița), fiind al șaselea copil al lui Ion și al Mariei Grigorescu. În 1845, când îi moare tatăl, familia se mută la București, în mahalaua Cărămidarilor, în casa unei mătușe. După o timpurie ucenicie (1848-1850), în atelierul pictorului ceh Anton Chladek, lucreaza icoane pentru bisericile din Baicoi si Căldărușani. În 1856 realizează compoziția istorică Mihai scăpând stindardul, pe care o prezintă domnitorului Barbu Știrbei, împreună cu o petiție prin care solicită ajutor financiar pentru studii. În anii 1856-1857 pictează biserica nouă a mănăstirii Zamfira (județul Prahova), apoi, până în anul 1861, biserica mănăstirii Agapia. La intervenția lui Mihail Kogălniceanu, care îi apreciază calitatea picturii, primește o bursă pentru a studia la Paris. În toamna anului 1861, tânărul Grigorescu pleacă la Paris unde intră la Școala de Belle-Arte, frecventând atelierul lui Sebastien Cornu, unde este coleg cu Renoir. Conștient de propriile-i lacune în formația artistică, va studia în primul rând desenul și compoziția.

Părăsește însă curând acest atelier și, atras de concepțiile artistice ale Școlii de la Barbizon, se stabilește în această localitate, desăvârșindu-și educația pictorală prin asimilarea experienței unor artiști ca Millet, Corot, Gustave Courbet și Théodore Rousseau. Influențat de acest mediu artistic, Grigorescu este preocupat de însușirea unor modalități artistice novatoare de expresie în atmosfera cultului pentru pictura "en plein-air", ce pregătește apropiata afirmare a impresioniștilor. În cadrul "Expoziției Universale" de la Paris(1867), participă cu șapte lucrări, expune la Salonul parizian din 1868 tabloul Tânără țigancă, revine de câteva ori în țară și, începând din 1870, participă la Expozițiile artiștilor în viață și la cele organizate de "Societatea Amicilor Bellelor-Arte". În anii 1873-1874 face călătorii de studii în Italia (Roma,Napoli,Pompei), Grecia și la Viena. În 1877 este convocat să însoțească armata română în calitate de "pictor de front", realizând la fața locului în luptele de la Grivița și Rahova desene și schițe, ce vor sta la baza unor compoziții.

Din 1879 până în 1890, lucrează îndeosebi în Franța, fie în Bretania la Vitré, fie în atelierul său din Paris. Revenit în țară, deschide mai multe expoziții personale la Ateneul Român între anii 1891 și 1904. Din 1890 se stabilește la Câmpina și se dedică preponderent subiectelor rustice, într-o nesfârșită variație a motivului, pictează potrete de țărănci, care cu boi pe drumuri prăfuite de țară și numeroase peisaje cu specific românesc. În 1899 este numit membru de onoare al Academiei Române.

Nicolae Grigorescu se stinge din viață la 21 iulie 1907 la Câmpina. În atelier, pe șevalet, se afla ultima sa lucrare, neterminată, Întoarcerea de la bâlci.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu

Înainte de a începe un portret, uită-te bine... Sunt...

Citat de Nicolae Grigorescu despre tristețe, ochi, actori, uitare, lucruri, lume, bine
Nicolae Grigorescu

Eram de cincisprezece ani când meşterul care zugrăvea...

Citat de Nicolae Grigorescu despre vârstă, sfinți, întâlniri, frumusețe, liniște, prietenie, fericire, grădină, vis, ochi
Nicolae Grigorescu

Fă ce simţi, şi atâta cât simţi - unde nu te mai mişcă,...

Citat de Nicolae Grigorescu despre pictură, sinceritate, suflet
Nicolae Grigorescu

Sentimentul colorează, nu pensula. Poţi colora c-o...

Citat de Nicolae Grigorescu despre pictură, sentimente, flori, grădină, suflet, lume

Citate de Nicolae Grigorescu, teme

Citate de Nicolae Grigorescu despre Absolut Citate de Nicolae Grigorescu despre Acasă Citate de Nicolae Grigorescu despre Actori Citate de Nicolae Grigorescu despre Adevăr Citate de Nicolae Grigorescu despre Aer Citate de Nicolae Grigorescu despre Afacere Citate de Nicolae Grigorescu despre Artă Citate de Nicolae Grigorescu despre Artă fotografică Citate de Nicolae Grigorescu despre Artiști Citate de Nicolae Grigorescu despre Bine Citate de Nicolae Grigorescu despre Bucurie Citate de Nicolae Grigorescu despre Căutare Citate de Nicolae Grigorescu despre Credință Citate de Nicolae Grigorescu despre Dificultăţi Citate de Nicolae Grigorescu despre Fericire Citate de Nicolae Grigorescu despre Flori Citate de Nicolae Grigorescu despre Frumusețe Citate de Nicolae Grigorescu despre Grădină Citate de Nicolae Grigorescu despre Iluzie Citate de Nicolae Grigorescu despre Inimă Citate de Nicolae Grigorescu despre Întâlniri, Citate de Nicolae Grigorescu despre Liniște Citate de Nicolae Grigorescu despre Lucruri Citate de Nicolae Grigorescu despre Lume Citate de Nicolae Grigorescu despre Lumină Citate de Nicolae Grigorescu despre Mamă Citate de Nicolae Grigorescu despre Mândrie Citate de Nicolae Grigorescu despre Nimic Citate de Nicolae Grigorescu despre Noapte Citate de Nicolae Grigorescu despre Noroc Citate de Nicolae Grigorescu despre Oameni Citate de Nicolae Grigorescu despre Obiceiuri Citate de Nicolae Grigorescu despre Ochi Citate de Nicolae Grigorescu despre Pământ Citate de Nicolae Grigorescu despre Pictură Citate de Nicolae Grigorescu despre Prietenie Citate de Nicolae Grigorescu despre Rău Citate de Nicolae Grigorescu despre Respect Citate de Nicolae Grigorescu despre Sărut Citate de Nicolae Grigorescu despre Școală Citate de Nicolae Grigorescu despre Sentimente Citate de Nicolae Grigorescu despre Sfinți Citate de Nicolae Grigorescu despre Sinceritate Citate de Nicolae Grigorescu despre Soare Citate de Nicolae Grigorescu despre Suflet Citate de Nicolae Grigorescu despre Țară Citate de Nicolae Grigorescu despre Trecut Citate de Nicolae Grigorescu despre Tristețe Citate de Nicolae Grigorescu despre Uitare Citate de Nicolae Grigorescu despre Univers Citate de Nicolae Grigorescu despre Vârstă Citate de Nicolae Grigorescu despre Viață Citate de Nicolae Grigorescu despre Vis Citate de Nicolae Grigorescu despre Viteză Citate de Nicolae Grigorescu despre Vreme Citate de Nicolae Grigorescu despre Zi Citate de Nicolae Grigorescu despre Zi de naștere