Nicolae Teslea (Tesla)

Nicolae Teslea

Biografie Nicolae Teslea (1856-1943)

Savant, inventator a sistemul bifazat de curent electric alternativ

Cunoscut(ă) și ca: Tesla.
Numit(ă) și: Nicolae Drăghici.
S-a născut pe 10 jul 1856.
S-a stins din viaţa în data de 07 jan 1943, la vârsta de 86 ani.
Ţara de origine România
Citate de Nicolae Teslea

Nicolae Teslea (Tesla) născut la 10 iulie 1856, în localitatea Smiljan, în apropiere de Gospić, Croaţia ca fiu al preotului ortodox Milutin Teslea şi al Gicăi Măndici, o româncă ce nu şi-a lăsat niciodată fiul să îşi uite valorile româneşti. Nicolae a vorbit limba română, fiind învăţat încă de mic copil de mama lui. Ba mai mult, numele iniţial de familie era Drăghici, în timp a fost înlocuit prin porecla de Teslea, după meseria transmisă în familie, de dulgher ( teslari). După ce a urmat cursurile de inginerie de la Politehnica din Graz (1875-1881), îşi începe aici şi seria descoperirilor. A activat apoi la Budapesta, la Paris şi la Strasbourg, iar din 1884, s-a stabilit în America.

A lucrat pentru Thomas Edison şi George Westinghouse, după care a preferat cercetarea pe cont propriu. A inventat sistemul bifazat de curent electric alternativ. A studiat curentul de înaltă frecvenţă. Invenţiile sale au făcut posibilă producerea şi distribuirea curentului electric alternativ.

A inventat bobina cu inducţie utilizată şi astăzi la scară largă în tehnologia radio, numită bobina Tesla (1890). Sistemul său a fost utilizat în 1893 pentru a ilumina Expoziţia Universală Columbiană. A pus bazele unei centrale electrice la Cascada Niagara ( 1893). A făcut cercetări asupra lămpii pe bază de cărbune şi a energiei rezonanţei electrice.

A descoperit undele terestre staţionare (1899 - 1900), dovedind că pământul este conductor de curent electric. Descoperă frecvenţa de rezonanţă a pământului, reuşind să producă primul cutremur artificial. După un secol ştiinţa a demonstrat veridicitatea acestei teorii.

Oferă în 1915 Comandantului Suprem al Armatei SUA un navomodel telecomandat, dirijat prin radio de la distanţă ce putea lansa torpile asupra flotei inamice. De asemenea, în 1915, oferise SUA proiectul unei rachete dirijate, mai perfecţionată decât celebra V2 a lui Hitler. Cea mai importantă invenţie pentru apărarea SUA şi a Terrei rămâne a fi celebra „Rază a Morţii”, despre care credea că va aduce pacea mondială.

A fost coordonator al proiectului Philadelphia şi tot el a pus bazele primului accelerator de particule din lume, bazându-se pe principiul fulgerului globular. A fost recunoscut ca cel mai mare inginer electrician al Americii după ce a câştigat în „Războiul Curenţilor”. Pe lângă descoperirile sale despre electromagnetism şi inginerie este considerat un pionier în domeniile roboticii, balisticii, ştiinţa calculatoarelor, fizicii nucleare şi fizicii teoretice.

De numele său se leagă primul contact cu alte civilizaţii, savantul recepţionând din spaţiu un semnal radio repetat. A fost ridiculizat de contemporani pentru această descoperire.

Tot lui îi datorăm şi primul sistem de comunicaţie Wireless, primii roboţi, prima telecomandă, ideea de vehicul cu decolare verticală etc.

Dacă în anii '30 ai secolului XX, invenţiile sale erau publice, după moartea sa, au fost sechestrate şi ascunse, sub autoritatea guvernului SUA.

Moare pe 7 ianuarie 1943, la New York, la vârsta de 86 de ani, sărac şi uitat de cei care i-au fost "prieteni".
mikajulia_i2022
mikajulia_i2022, 25/11/2022

Draghici Nicolae..pacat ca i-a fost schimbat. Interesant articol.

(0) (0)
petric, 07/01/2019

Tara de origine nu a fost Romania. Numel lui este Tesla nu Teslea!

(1) (1)
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Nicolae Teslea

Nicolae Teslea

Observam undele staţionare. Deşi pare imposibil, această...

Citat de Nicolae Teslea despre știință, comportament, imposibil, imperfecțiuni umane