Oana Pellea

Oana Pellea

Biografie Oana Pellea (1962)

Actriță română de teatru și film

S-a născut pe 29 jan 1962.
Ţara de origine România
Citate de Oana Pellea

Oana Pellea s-a născut la 29 ianuarie 1962 în București.

Este fiica Domnicăi Mihaela, născută Policrat, și a actorului român Amza Pellea (7 aprilie 1931 — 12 decembrie 1983).

Actrița a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, actualul UNATC și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu.

Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Adrian Păduraru și Claudiu Istodor.

Din clasa condusă de Olga Tudorache, colegii de generație au fost Carmen Tănase, Bogdan Gheorghiu, Carmen Ciorcilă, Marina Procopie, Radu Duda, Mihai Verbițchi, Patricia Grigoriu și Dan Bădărău.

Studii:
Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (1980-1984).


Premii şi distincţii:

- 2007 Actriţa Anului, premiul Cosmopolitan
- 2007 Femeia Anului (Cultură), Premiul Avantaje
- 2001 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă
- 2001 Premiul pentru carieră internaţională de excelenţă acordat de Fundaţia Culturală Română
- 1998 Premiul Festivalului de Film MEDIAFEST pentru cea mai bună actriţă
- 1997 Premiul Festivalului Internaţional de Film THE GOLDEN EAGLE (Batumi, Georgia) pentru cea mai bună actriţă (în rolul principal din Stare de fapt în regia lui Stere Gulea)
- 1996 Premiul special al juriului pentru rolul principal din Stare de fapt la Fastivalul de Film de la Geneva
- 1996 The Golden Plate – premiul Festivalului de Film Politic, San Marino, pentru rolul principal din Stare de fapt
- 1996 Premiul UCIN pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (Stare de fapt în regia lui Stere Gulea)
- 1996 Cea mai bună actriţă a anului – premiu acordat de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru pentru rolurile: Masha (Trei surori de A. P. Cehov), Lucius (Julius Caesar de William Shakespeare) şi Maria (Woyzeck de Georg Büchner)
- 1996 Awarded de the International Association of Theatre Critics
- 1994 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (Julietta din Mephisto, după Klaus Mann)
- 1993 Premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal (din filmul Vânătoarea de vulpi, în regia lui Stere Gulea).


Filmografie:

- 2008 Fire and Ice, regia Pitof (post producţie)
- 2008 Bibliotheque Pascal, regia Szabolcs Hajdu (pre-producţie)
- 2007 Cu un pas înainte, produs de MediaPro Pictures
- 2007 I really hate my job, regia Oliver Parker
- 2006 Children of Men, regia Alfonso Cuaron
- 2005 Youth without Youth, regia Francisc Ford Coppola - în producţie
- 2005 White Palms, regia Hajdu Szobolcs, Ungaria
- 2004 Never Enough, regia Bogdan Dumitrescu
- 2003 Haute tension, regia Alexandre Aja, Franţa
- 1994 Stare de fapt , regia Stere Gulea
- 1992 Where the Sun is Cold, regia Bogdan Dreyer – coproducţie româno-germană
- 1992 Vânătoarea de vulpi, regia Stere Gulea - coproducţie româno-germană
- 1988 Who's Right?, regia Alexandru Tatos
- 1987 At Home, regia Alexandru Tatos
- 1985 Laugh as in Everyday Life, regia Andrei Blaier
- 1983 The Man with the Earring, Germania
- 1983 Faleze de nisip , regia Dan Piţa
- 1982 Concurs, regia Dan Piţa.


Spectacole teatrale:

* Domnul cu pălărie - Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec
* Tutuca - Mă tot duc de Marc Dore
* Batrâna - Scaunele de Eugen Ionescu
* Catarina – Îmblânzirea scorpiei de William Shakespeare (regia Mihai Măniuţiu)
* Jeanne – Ioana d'Arc – Extrase dintr-un dosar (regia Mihai Măniuţiu)
* Veta – O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale (regia Mihai Măniuţiu)
* Regina – Richard II de William Shakespeare ( regia Mihai Măniuţiu)
* Genosse Frankenstein, Unser geliebter Fuhrer! (regia Mihai Măniuţiu; spectacol difuzat pe ZDF/3sat)
* Regina Gertrude – Hamlet de William Shakespeare (regia Tompa Gabor)
* Drussila – Caligula de Albert Camus (regia Mihai Măniuţiu)
* Lucius – Julius Caesar de William Shakespeare (regia Alexandru Darie)
* Maria – Woyzeck de Georg Buchner (regia Tompa Gabor)
* Maşa – Trei surori de A. P. Cehov (regia Alexandru Darie)
* Timpul şi Perdita – Poveste de iarnă de William Shakespeare (regia Alexandru Darie)
* Helena – Visul unei nopţi dee vară de William Shakespeare (regia Liviu Ciulei)
* Helena – Merlin de Tancred Dorst (regia C ătălina Buzoianu)
* Julietta – Mephisto de Klaus Mann (regia Alexandru Darie)
* Helena – R.U.R . de Karel Capek (regia Alexandru Darie)
* Gasparina – Le Campiello de Carlo Goldoni (regia Silviu Purcărete).
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Oana Pellea

Oana Pellea

Dumnezeu mă îmbată, casa miroase a tei înnebunitor!

Citat de Oana Pellea
Oana Pellea

Orice aş face, nu pot înţelege timpul în care trăiesc.

Citat de Oana Pellea despre timp
Oana Pellea

Mi-e foarte, foarte dor de frumos şi de bun. Mi-e dor de...

Citat de Oana Pellea
Oana Pellea

E greu să te întâlneşti cu tine. Cu fricile şi...

Citat de Oana Pellea despre frică, absolut, nimic