Origene

Origene

Biografie Origene (185 - 254)

Învățat și teolog creștin

Perioada de viaţă: 185 - 254
Ţara de origine Egypt
Citate de Origene

Origene (ca. 185 - ca. 254) a fost un învățat și teolog creștin și considerat ca fiind unul dintre cei mai reputați Părinți ai Bisericii. Se crede că s-a născut în Alexandria (Egipt) și că a decedat la Tir, în Fenicia.

Origene s-a născut pe la anul 185, la Alexandria, în Egipt, într-o familie creștină. Tatăl său, Sfântul Leonida, care a fost martirizat sub împăratul Septimius Severus, în anul 203, și care i-a fost primul său învățător, i-a insuflat gustul pentru citirea și studierea Sfintei Scripturi, gust pe care l-a păstrat întreaga viață. În cursul persecuțiilor creștine sub Septimius Severus, din anii 202 – 203 și-a dorit să fie și el martir, dar datorită mamei sale, care i-a ascuns îmbrăcămintea, nu a putut părăsi casa și în acest fel a fost salvat de la moarte.

Și-a completat studiile intelectuale cu neoplatonicul Ammonius Saccas[4], iar cele teologice cu Clemente Alexandrinul. Manifestă multe asemănări cu filosofii neoplatonici, cu Plotin chiar, existând argumente care pot duce la concluzia că Origene și Plotin au fost elevi ai aceluiași maestru (Ammonius Saccas). Era un tânăr genial și entuziast. Avea o inimă înfocată, unde ardea dorința de știință, de ascetism și de martiraj.

În timpul persecuției anticreștine (250 – 251) dezlănțuite de împăratul Decius, a fost aruncat în închisoare, în lanțuri, fiind torturat pentru credință, ca urmare a refuzului de a aduce sacrificii zeilor imperiali. A murit, la Tyr, în Fenicia, în anul 254.

Alături de Clement din Alexandria, al cărui elev a fost mai întâi, Origene reprezintă perioada de maximă înflorire a Alexandriei intelectuale. Origene a fost un spirit ascuțit și pătimaș, scriind enorm, trăindu-și credința intens și îndrăznind până la autoflagelare. A fost un mare creștin.

Opera

Origene a lăsat o operă imensă (șase mii de suluri de pergament), structurabilă astfel:

a) texte exegetice

- Scolii,

- Comentarii

- Omilii

b) texte teologice

- Despre principii, (anul 230) – primul tratat creștin de teologie sistematică. În partea a 4-a dezvoltă propriul său sistem de interpretare alegorică.

- Contra lui Celsus,

- Despre rugăciune,

- Exortație la martiriu,

- Convorbiri cu Heraclide,

- Despre Paște,

- Despre înviere,

- Despre naturi,

- Stromate – ultimele trei fiind pierdute.

- „Hexapla”. În cea mai mare parte, Hexapla consta din textul Vechiului Testament dispus pe 6 coloane paralele, așezate astfel: (1) textul ebraic; (2) textul ebraic transliterat cu caractere grecești; (3) versiunea greacă a lui Aquila, (4) versiunea greacă a lui Symmachus; (5) Septuaginta; (6) versiunea greacă a lui Theodotion;

Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Origene

Origene

Contemplându-L pe Dumnezeu, inteligenţa umană se cunoaşte...

Citat de Origene despre inteligență, dumnezeu
Origene

Fiecare suflet are trupul pe care îl merită.

Citat de Origene despre suflet
Origene

Ce să mai spunem de britani şi de germani, care locuiesc...

Citat de Origene despre cuvânt