Plutarh

Plutarh

Biografie Plutarh (46 p.Hr-125 p.Hr)

Filozof grec antic

Numit și Lucius Mestrius Plutarchus / Plutarch/plutarco.
Perioada de viaţă: 46 p.Hr-125 p.Hr
Ţara de origine Greece
Citate de Plutarh

Scriitor şi moralist de origine greacă, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice și filosofice.

Plutarh (în unele lucrări Plutarch; în limba greacă Πλούταρχος Ploutarkhos, a adoptat numele de Mestrius Plutarchus) s-a născut la Cheroneea, în Beotia, în jurul anului 46 și a decedat în aceeași localitate, în anul 125. A fost un scriitor și moralist de origine greacă, cunoscut mai ales prin scrierile sale biografice și filosofice. A fost unul din principalii reprezentanți ai aticismului în literatura greacă dar este și un istoric antic cunoscut pentru lucrarea Viețile Paralele; De Phythiae oraculis se traduce prin Despre oracolul Phythiei, celebra preoteasa a templului lui Apollo din Delphi, unde, în stare de transa, prevedea viitorul.

Născut în Cheroneia, Beotia, anul 46, într-o familie notabilă din Beotia, studiază la Atena retorica, filosofia și științele vremii sale, avându-l ca maestru pe Ammonios Sakkas. În această perioadă, frecventează „Stoa”, precum și „Academia platoniciană”. Vizitează de mai multe ori Roma, unde predă filosofia morală. Obține cetățenia romană și adoptă numele de familie Mestrius, în semn de omagiu adus prietenului său M. Mestrius Florus.

Autoritățile imperiale romane îl numesc procurator al provinciei Achaia din Grecia. Mai târziu, devine preot la templul lui Apollo din Delfi. Plutarh era foarte cultivat, avea cunoștințe enciclopedice, fiind foarte prețuit în cercurile elenistice. Ultima parte a vieții sale o petrece la Cheroneea, unde scrie principalele sale opere în dialect atic, bazate în mare parte pe manuscrisele prelegerilor sale.
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Plutarh

Plutarh

Invata sa asculti si vei profita chiar si de pe urma...

Citat de Plutarh despre învățătură, rău
Plutarh

Urechile unui curios sunt ca ventuzele: atrag tot ce e...

Citat de Plutarh
Plutarh

A fi curajos nu inseamna a te arunca inainte in orice...

Citat de Plutarh despre curaj, risc, determinare
Plutarh

Sursele şi rădăcinile virtuţii şi onestităţii se află...

Citat de Plutarh despre educație

Citate de Plutarh, teme