Radu Beligan

Radu Beligan

Biografie Radu Beligan (1918)

Actor român

S-a născut pe 14 dec 1918.
Ţara de origine România
Citate de Radu Beligan

Radu Beligan (n.14 decembrie 1918,Galbeni (Filipești), Bacău) este actor român, cu o bogată activitate în teatru, film,televiziune și radio. Pe linie maternă este grec de origine, pe linie paternă, fiind nepot al lui Ion Creangă. A fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004.A fost unul dintre discipolii actriței Lucia Sturdza Bulandra și al scriitorului Eugen Ionescu.

Cariera
- Director al Teatrului de Comedie din București:1961-1969
- Director al Teatrului Național București:1969-1990
Roluri la Teatrul Național din București
-Leon Saint Pe - „Egoistul" de Jean Anouilh, regie proprie, 2004
-Ianke - „Take, Ianke și Cadâr" de Victor Ion Popa, regia Grigore Gonța, 2001
-Guglielmo - „Numele trandafirului" de Umberto Eco, regia Grigore Gonța, 1998
-Actorul - „Azilul de noapte" de Maxim Gorki, regiaIon Cojar, 1998
-Bătrânul - „Cotletele" de Bertrand Blier, regia Gelu Colceag, 1998
-Kondilas - „Moștenirea" de Titus Popovici, regia Horea Popescu, Mihai Manolescu, 1989
-„Contrabasul" (one man show) de Patrick Suskind, regia Grigore Gonța, 1987
-Herb Tucker - „Poveste din Hollywood" de Neil Simon, regia Grigore Gonța, 1984 și 1994
-Spirache - „Titanic Vals" de Teodor Mușatescu, regia Mihai Berechet, 1983
-Domenico - „Filumena Marturano" de Eduardo De Fillippo, regia Anca Ovanez Doroșenco, 1981
-Chereea - „Caligula" de Albert Camus, regia Horea Popescu, 1980
-Romulus - „Romulus cel Mare" de Friedrich Dürrenmatt, regia Sanda Manu, 1977
-Richard al III-lea - „Richard al III-lea" de William Shakespeare, regia Horea Popescu, 1976
-Autorul dramatic - „Viața unei femei" autor și regia Aurel Baranga, 1976
-Robespierre - „Danton" de Camil Petrescu, regia Horea Popescu, 1974
-Mel - „Prizonierul din Manhattan" de Neil Simon, regia Mihai Berechet, 1973
-Mayer Bayer - „Simfonia patetică" de Aurel Baranga, regia Aurel Baranga, 1973
-Ștefan Valeriu - „Jocul de-a vacanța" de Mihail Sebastian, regia Mihai Berechet, 1971
-George - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Michel Făgădău, 1970
-Eduard Forțian - „În valea cucului" de Mihai Beniuc, regia Sică Alexandrescu, 1959
-C.N. Mollin - „Anii negri" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1958
-Iacob Bardin - „Dușmanii" de Maxim Gorki, regia Alexandru Finți, 1958
-Horace, Frederic - „Invitație la castel" de Jean Anouilh, regia Sică Alexandrescu, 1958
-Trinculo - „Furtuna" de William Shakespeare, regiaMoni Ghelerter, 1958
-Filipetto - „Bădăranii" de Carlo Goldoni, regia Sică Alexandrescu, 1957
-Alexandru - „Rețeta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbește" de Aurel Baranga, regia Marietta Sadova, 1957
-Profesorul - „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, regia Sică Alexandrescu, 1956
-Cerchez - „Ziariștii" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1956
-Agamemnon Dandanache - „O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1956
-Dr. Smil - „Apus de soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Marietta Sadova, Mihail Zirra, 1956 și 1973
-Poludin - „O chestiune personală" de Alexandr Stein, regia Sică Alexandrescu, 1955
-Stepa - „Platon Krecet" de Alexandr Korneiciuk, regia Alexandru Finți, 1954
-Mircea Cavafu - „Mielul turbat" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1954
-Mitică - „Matei Millo" de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu, 1953
-Voicu - „Ultima oră" de Mihail Sebastian, regia Moni Ghelerter, 1953
-Hlestakov - „Revizorul" de Nikolai Vasilievici Gogol, regia Sică Alexandrescu, 1952
-„Momente" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, 1952
-Catindatul - „D`ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Studio), 1951
-Tuzenbach - „Trei surori" de A.P. Cehov, regia Moni Ghelerter, (Sala Comedia), 1950
-Victor Dumitrescu - „Iarba rea" de Aurel Baranga, regia Sică Alexandrescu, 1949
-Rică Venturiano - „O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Comedia), 1949
-Agamiță Dandanache - „O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, (Sala Comedia), 1948
-Studentul - „Confruntarea" de Tur și Lev Seinin, regia Moni Ghelerter, (Sala Studio), 1948
-Romeo - „Romeo și Julieta, actul 6", „Între filologi", „Cine răspunde?" de D.D. Pătrășcanu, regia N.Gh. Kirilov, 1945


Teatrul Odeon:
Talleyrand - „Supeul" de Jean Claude Brinsville, regia Florentina Enache, 1997 Antonio Salieri - „Amadeus" de Peter Schaffer, regia Dinu Cernescu, 1982 „Helen, Tommy și Joe" de James Thurber și Elliot Nugent, regia Marietta Sadova, 1948


Teatrul Evreiesc de Stat:
Wille Clark - „Băieții de aur" de Neil Simon, regia Ion Lucian, 1997
Teatrul Național din Craiova
Zeus - „Danaidele" după Eschil, regia Silviu Purcărete, 1995 George - „Cui i-e frică de Virginia Woolf?" de Edward Albee, regia Mircea Cornișteanu, 1990


Teatrul Lucia Sturdza Bulandra din București:
Don - „Transplantarea inimii necunoscute" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter, 1969


Teatrul de Comedie: 1961 - 1968
Berenger - „Ucigaș fără simbrie" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Chitlaru - „Opinia publică" de Aurel Baranga, regia Mihai Berechet Cirivis - „Capul de rățoi" de George Ciprian, regia David Esrig Berenger - „ Rinocerii" de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Gore, Șeful - „Șeful sectorului suflete" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter Jurații - „Procesul domnului Caragiale" de Mircea Ștefănescu, regia David Esrig Cheryl - „Celebrul 702" de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter


Teatrul Tineretului:
Doctorul - „Un flăcău din orașul nostru" de Konstantin Simonov, regia Vlad Mugur, 1952


Teatrul Alhambra: 1943 - 1949
„Rușinea familiei" de Mircea Ștefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu „Steaua fără nume" de Mihail Sebastian, regia Soare Z. Soare „Nu mai beau" de Gaston de Caillavet și Robert de Flers, regia Soare Z. Soare „Pensiunea dragostei" de Alexandru Kirițescu, regia Soare Z. Soare „Sărmanul Jonathan" de Karl Milloker
Compania Radu Beligan: 1947 - 1948
„Clasa a 8-a B" de Roger Ferdinand, regia Ionel Țăranu „Rușinea familiei" de Mircea Ștefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu


Teatrul Comedia: 1945 - 1947
„Primăvara a venit" de John van Druten, regia Sică Alexandrescu „Racheta spre lună" de Clifford Odets, regia Marietta Sadova „Vis de secătură" de Mircea Ștefănescu, regia W. Siegfried „O femeie răpită" de Louis Verneuil, regia Sică Alexandrescu „Knock" de Jules Romaine, regia Sică Alexandrescu „Sărută-mă imediat" de Tudor Mușatescu și V. Timuș, după Janos Vaszari, regia Ion Talianu „Unul cu bani" de George S. Kaufman, regia Sică Alexandrescu „Am visat paradisul" de Guido Cantini, regia Sică Alexandrescu „Medicul în dilemă" de George Bernard Shaw, regia Sică Alexandrescu


Teatrul Nostru: 1946 - 1947
„Viața începe mâine" de Marc Gilbert Sauvajon, regia Val Mugur


Teatrul Municipal: 1944 - 1945
„Omul care a văzut moartea" de Victor Eftimiu, regia Sică Alexandrescu „Amantul de carton" de Jacques Deval, regia Sică Alexandrescu


Teatrul Maria Filotti (Sărindar): 1942 - 1943
„Sextet" de Gregor Schmitt, regia Sică Alexandrescu „Domnișoara de ciocolată" de Paul Gavault, regia Ion Șahighian „D-ra Butterfly" de Tudor Mușatescu, după Tibor Varady, regia Tudor Mușatescu


Teatrul Majestic: 1940 - 1941
„Omul care zâmbește" de Luigi Bonelli și Aldo de Benedetti, regia Ion Șahighian „Frumoasa aventură" de Gaston de Caillavet și Robert de Flers, regia Sică Alexandrescu „Orașul fără avocați" de Nicola Manzari, regia Ion Iancovescu „Banii nu fac nici două parale" de Armando Curcio, regia Sică Alexandrescu


Teatrul Tudor Mușatescu (Roxy): 1940 - 1941
„Îmi pare rău de mine" de Mouezy-Eon și Guitton, regia Ion Sava „Titanic Vals" de Tudor Mușatescu, regia Tudor Mușatescu
Grădina C.A. Rosetti: 1940
„Ascultă, Ionescule" de Tudor Mușatescu, după Mirande și Quinson


Teatrul din Sărindar: 1939 - 1940
„Calul năzdrăvan" de Gherardo Gherardi, regia Ion Iancovescu „Aproape de cer" de Julien Luchaire, regia Aurel Ion Maican „Figurantul" de Alfred Savoir, regia Ion Iancovescu „Domnișoara Butterfly" de Tudor Mușatescu după Tibor Varady, regia Tudor Mușatescu


Teatrul Uranus - Comedia: 1938 - 1939
„Tinerețe" de Swarkin, regia Muratov „Quadratura cercului" de Valentin Kataiev, regia Victor Ion Popa „Zile vesele după război" de Mihail Sadoveanu, regia Victor Ion Popa „Jederman" de Hugo von Hoffmanstall, regia Victor Ion Popa
Liedertafel - Alhambra - Regina Maria: 1937 - 1938
„Molima" de Ion Marin Sadoveanu „Pescuitorul de umbre" de Jean Sarment, regia Sergiu Dumitrescu „Crimă și pedeapsă" de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra (Debut)
Radu Beligan este cunoscut și în calitate de regizor de teatru.
-„Egoistul" de Jean Anouilh,2004
-„De partea cui ești?" de Ronald Harwood,1996
-„O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale,1979
-„Poveste din Irkutsk" de Aleksei Arbuzov,1960
-„Sălbaticii" deSerghei Mihailovici Mihalkov,1959
-„Doctor fără voie" de J.B.P. Molière (co-regie cu Sică Alexandrescu),1955
-„Straini in noapte"de Eric Assous,2007
Televiziune
„Al matale, Caragiale", regia Mircea Cornișteanu, 2002
„Cui i-e frică de Virginia Wolf?" de Edward Albee, regia Olimpia Arghir, 1995
„Amadeus" de Peter Shaffer, regia Dinu Cernescu
„Aventură sub pământ" de Ion Băieșu, regia Sergiu Ionescu, 1982
„Titanic vals" de Tudor Mușatescu
„Supeul" de Jean Claude Brinsville
„Mușatinii" „Harvey" de Mary Chase
„Tren de plăcere" de I.L. Caragiale
„Momente Caragiale" după I.L. Caragiale
„Conu Leonida" după I.L. Caragiale
„Marii artiști pe micul ecran"
A publicat : 2001 - „Note de insomniac"
1978 - „Luni, Marți, Miercuri..."
1968 - „Pretexte și subtexte"

Filmografie
-O noapte furtunoasă(1943)
-Visul unei nopți de iarnă(1946)
-Răsună valea(1949)
-Bulevardul “Fluieră Vântu”- scurt metraj (1950)
-Lanțul slăbiciunilor(1952)
-O scrisoare pierdută(1953) - Agamemnon Dandanache
-Afacerea Protar(1955) - Profesorul Andronic
-Directorul nostru(1960)
-Bădăranii(1960) - Felippetto
-Celebrul 702(1962) - Cheryl
-Lanterne cu amintiri(1963)
-Pași spre lună(1964)
-Castelanii(1966)
eful sectorului suflete(1967) - Gore
-Explozia(1972) - Profesorul Luca
-Întoarcerea lui Magellan(1973)
-Agentul straniu(1974)
-Tată de duminică(1975)
-Singurătatea florilor(1976)
-Cuibul salamandrelor(1976) - Profesorul Luca
-Instanța amână pronunțarea(1976)
-Premiera(1976)
-Povestea dragostei(1977) - povestitor
-Brațele Afroditei(1978)
-Aurel Vlaicu(1977)
-Iancu Jianu, zapciul(1980)
-Rețeaua „S”(1980)
-Iancu Jianu, haiducul(1981)
-Întoarcere la dragostea dintâi(1981)
-Galax, omul păpușă(1983)
-Horea(1984)
-Cui i-e frică de Virginia Woolf?- film TV (1995) - George
-Trahir(1993) - Vlad
-După-amiaza unui torționar(2001) - Profesorul
-Medalia de onoare(2010) - Ion I. Ion
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=  

Citate Radu Beligan

Radu Beligan

Eu am văzut prima piesă la 6 ani. La ţară, pe vremea...

Citat de Radu Beligan despre lumină, teatru, vreme, țară, clipă, viață, zi de naștere, față, oameni
Radu Beligan

Teatru a fost o credinţă fără limite... Nu pentru bani am...

Citat de Radu Beligan despre ierarhie, limite, teatru, bani, credință
Radu Beligan

Am fost sărac. Am avut o şansă extraordinară şi am...

Citat de Radu Beligan despre familie, sărăcie, șansă, schimbare, muncă, zi de naștere, viață
Radu Beligan

Publicul este stăpânul meu definitiv. El m-a făcut aşa...

Citat de Radu Beligan

Citate de Radu Beligan, teme

Citate de Radu Beligan despre Absolut Citate de Radu Beligan despre Actori Citate de Radu Beligan despre Adevăr Citate de Radu Beligan despre Bani Citate de Radu Beligan despre Bine Citate de Radu Beligan despre Bucurie Citate de Radu Beligan despre Cadouri Citate de Radu Beligan despre Cărți Citate de Radu Beligan despre Clipă Citate de Radu Beligan despre Comunism Citate de Radu Beligan despre Copii Citate de Radu Beligan despre Credință Citate de Radu Beligan despre Cuvânt Citate de Radu Beligan despre Datorie Citate de Radu Beligan despre Despărțire Citate de Radu Beligan despre Dezastru Citate de Radu Beligan despre Disperare Citate de Radu Beligan despre Dorință Citate de Radu Beligan despre Dreptate Citate de Radu Beligan despre Dumnezeu Citate de Radu Beligan despre Educație Citate de Radu Beligan despre Existență Citate de Radu Beligan despre Familie Citate de Radu Beligan despre Față Citate de Radu Beligan despre Fericire Citate de Radu Beligan despre Fizică Citate de Radu Beligan despre Foc Citate de Radu Beligan despre Frumusețe Citate de Radu Beligan despre Haos Citate de Radu Beligan despre Idee Citate de Radu Beligan despre Ierarhie Citate de Radu Beligan despre Împlinire Citate de Radu Beligan despre Încăpățânare Citate de Radu Beligan despre Iubire Citate de Radu Beligan despre Lașitate Citate de Radu Beligan despre Limbă Citate de Radu Beligan despre Limite Citate de Radu Beligan despre Liniște Citate de Radu Beligan despre Lume Citate de Radu Beligan despre Lumină Citate de Radu Beligan despre Lună Citate de Radu Beligan despre Mașini Citate de Radu Beligan despre Mister Citate de Radu Beligan despre Morală Citate de Radu Beligan despre Muncă Citate de Radu Beligan despre Muzică Citate de Radu Beligan despre Naștere Citate de Radu Beligan despre Nevoie Citate de Radu Beligan despre Nimic Citate de Radu Beligan despre Normalitate Citate de Radu Beligan despre Oameni Citate de Radu Beligan despre Optimism Citate de Radu Beligan despre Păcat Citate de Radu Beligan despre Pământ Citate de Radu Beligan despre Perfecţiune Citate de Radu Beligan despre Plăcere Citate de Radu Beligan despre Presă Citate de Radu Beligan despre Prietenie Citate de Radu Beligan despre Public Citate de Radu Beligan despre Realitate Citate de Radu Beligan despre Regret Citate de Radu Beligan despre Respect Citate de Radu Beligan despre Sănătate Citate de Radu Beligan despre Șansă Citate de Radu Beligan despre Sărăcie Citate de Radu Beligan despre Sărbătoare Citate de Radu Beligan despre Sărut Citate de Radu Beligan despre Schimbare Citate de Radu Beligan despre Școală Citate de Radu Beligan despre Scop Citate de Radu Beligan despre Sens Citate de Radu Beligan despre Sfat Citate de Radu Beligan despre Siguranță Citate de Radu Beligan despre Soare Citate de Radu Beligan despre Soț Citate de Radu Beligan despre Statistică Citate de Radu Beligan despre Succes Citate de Radu Beligan despre Suflet Citate de Radu Beligan despre Talent Citate de Radu Beligan despre Țară Citate de Radu Beligan despre Teatru Citate de Radu Beligan despre Timp Citate de Radu Beligan despre Tinerețe Citate de Radu Beligan despre Uitare Citate de Radu Beligan despre Vârstă Citate de Radu Beligan despre Viață Citate de Radu Beligan despre Violență Citate de Radu Beligan despre Vis Citate de Radu Beligan despre Viziune Citate de Radu Beligan despre Vorbire Citate de Radu Beligan despre Vreme Citate de Radu Beligan despre Vulgaritate Citate de Radu Beligan despre Zi Citate de Radu Beligan despre Zi de naștere