Evenimentele zilei
Celebrări, 10 dec:
Nicolae Baciut A fost născut Nicolae Baciut.
A fost născut Anca Delia Comaneanu.
A fost născut Tudor Cristea.
A fost născut Ion Bujor Padureanu.
A fost născut Peter Szabo.
A fost născut Cristian Teodorescu.
Emily Dickinson A fost născut Emily Dickinson.
Nelly Sachs A fost născut Nelly Sachs.
Comemorări, 10 dec:
Alfred Nobel A murit Alfred Nobel.
Hugh Cecil A murit Hugh Cecil.
Autori
Paul David HewsonRoger PenroseRadu ParaschivescuMaurice DruonJean CocteauCleopatra LorintiuTemistocle PopaLes BrownPriscilla PresleyOtilia CazimirMarin SorescuH. P. LovecraftHermann HesseAlexandru EcovoiuAnna Pavlova

Radu Lupu

Radu Lupu

Biografie Radu Lupu (1945)

Pianist și compozitor

S-a născut pe 30 nov 1945.
Ţara de origine România
Citate de Radu Lupu

Radu Lupu (n.30 noiembrie 1945, Galați,România) este un pianist și compozitor de origine română.

Cariera artistică
În 1966, în perioada studiilor din Rusia, concertează la Moscova și Leningrad, și participă la Concursul de pian "Van Cliburn" de la Fort Worth,Texas, unde câștigă premiul I. Își reia studiile la Moscova și, înainte de finalizarea acestora, va câștiga încă două prestigioase premii I la Festivalul Internațional „George Enescu”, în 1967, și la Concursul internațional de pian de la Leeds, în Marea Britanie, în 1969. În noiembrie 1969 debutează pe scena londoneză, înregistrând un mare succes. Despre interpretarea Sonatei pentru pian Op.10 No.3 de Beethoven, Joan Chissell de la ziarul The Times scrie:El a adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experiență de viață, cu alternanțele sale de dezolare și mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire.
Cariera lui Radu Lupu continuă alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el cântă în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Apoi face un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior întreprinde cu regularitate turnee în Europa și Statele Unite, dar și în Asia(în Israel și în China).
Evaluați acest autor:
Generează un alt cod=